Vraagsteller: Karel

Ik heb een AIA ziektekostenverzekering met dekking tot 1.000.000 Baht. Blijkbaar zou deze AIA verzekering niet aanvaard worden door Immigration teneinde een renewal van mijn Retirement Visa te bekomen.

Heeft iemand hier ervaring mee?


Reactie RonnyLatYa

Om het voor de lezer duidelijk te maken, je hebt het in je vraag over een jaarverlenging van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O-A visum. Dan is een ziekteverzekering een eis voor een jaarverlenging. Bij een jaarverlenging van een verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O Retired is de ziekteverzekering geen eis.

Sinds september/oktober vorig jaar is de ziekteverzekering bij het aanvragen van een Non-immigrant O-A visum opgetrokken van 40 000/400 000 Bath out/in patiënt, naar een algemene 3 000 000 Baht of 100 000 Dollar ziekteverzekering, COVID dekking inbegrepen. Op dat moment had dat nog geen gevolgen voor diegene die hun jaarverlenging gingen aanvragen. De ziekteverzekeringseis bleef onveranderd op 40 000/400 000 Bath out/in patiënt.

Dat zou nu ook gaan veranderen vanaf 1 september 2022. Voor het aanvragen van een jaarverlenging zou dan ook de eis van een algemene 3 000 000 Baht of 100 000 Dollar ziekteverzekering, COVID dekking inbegrepen gelden.

Officieel is daar nog geen immigratienota over verschenen, tenminste ik heb er nog niks officieel van gezien. Maar een jaar na het invoeren bij de aanvraag van het visum, wordt algemeen verwacht dat op 1 september 22 men het ook zou gaan invoeren voor jaarverlengingen.

Er wordt ook enigszins al naar deze datum verwezen op de TIA – Thai General Insurance Association voor O-A visums.

Guidelines Non-Immigrant Visa (O-A) – Health Insurance for Long Stay Visa in Thailand (tgia.org)

Het zou natuurlijk niet echt verbazen dat immigratiekantoren dit reeds vroeger zouden gaan invoeren, maar tot nu toe heb ik daar nog niks over gelezen. Maar indien er lezers zijn bij wie het immigratiekantoor reeds beslist heeft dit in te voeren mogen dit steeds laten weten.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

6 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 061/22: Non-immigrant O-A – Jaarverlenging – Ziekteverzekering”

 1. Bob zegt op

  Gm,

  Ja, ik ben blijkbaar een van de eerste slachtoffers…ik heb al 15 jaar een Non “O”. Twee jaar geleden kon dit niet, omdat elke 3 maanden het land verlaten zou betekenen dat ik elke keer een nieuwe CoE moest halen. Dus een O-A gehaald met alle dure legalisatie popenkast erbij. Dacht nu, mijn visum loopt af, dan maar eens overgaan op een jaarverlenging. In het bezit van de beste brief van mijn np ziektekosten verzekeraar, waar echt alles tot in de puntjes instaat 100k Covid en 40k/ 400k outpatient/ outpatient etc etc….helaas afgewezen, het moet een niet buitenlandse verzekering zijn, die 12 mnd geldig is, dus niet maar 10 mnd zoals mijn verklaring. Zelfs schriftelijke uitleg dat verzekeringen vaak van 1 jan tot 31 dexc lopen en dan automatisch verlengd worden, geeft geen soulaas… het wordt steeds gekker hier. Ik kan niet anders concluderen dan dat ze ons weg willen hebben. Nog even voor de goede orde, je dubbel verzekeren is een misdrijf, ben benieuwd…
  Hier ligt een schone taak voor onze ambassade…twee jaar geleden heb ik de toenmalige ambassadeur al gevraagd om dit met Thailand op te lossen. Het is nu nog idioter en ik hoop dat u allen ook een verzoek stuurt aan de Nederlandse ambassade. Wij voldoen immere aan alle Thaise eisen!

  • RonnyLatYa zegt op

   Het eerste slachtoffer?

   Bij de 40 000/400 000 Baht verzekering was het steeds zo dat bij de aanvraag van het O-A visum het een buitenlandse of binnenlandse verzekering mocht zijn. Dat is al zo sinds men verzekeringen is gaan eisen voor een O-A. Bij het verlengen moest het steeds verplicht een goedgkeurde binnenlandse verzekering zijn.

   Sinds vorig jaar heeft men het opgetrokken naar 100 000 Dollar/3 miljoen Baht bij de aanvraag van het O-A visum. Dat mag dan een binnenlandse/buitenlandse verzekering zijn en ook bij verlengingen mag het vanaf 1 september een binnenlandse/buitenlandse verzekering zijn.
   Indien je geweigerd wordt laat men nog de mogelijkheid open om jezelf te verzekeren als je 3 000 000 Baht op de rekening kan bewijzen.

   Voor zover ik kan lezen ben je geen eerste slachtoffer, want men hanteert nog steeds de oude verzekeringseisen van 40 000/400 000 Baht. Voor een jaarverlenging moet je ook een verzekering voorleggen die dat jaar dekt. Niet 10 maanden. Men had dat kunnen oplossen door je maar 10 maanden te geven en dan laten terug komen wanneer de nieuwe verzekering voor een jaar ging lopen. Dan zou alles gelijk lopen.

   Het eenvoudigste had natuurlijk geweest om toen niet voor dat O-A te kiezen maar een gewoon O Single entry en die 90 dagen in Thailand te verlengen voor een jaar. Geen dure legalisatie popenkast bij de aanvraag en enkel een verzekering bij de aanvraag maar geen verzekeringsperikelen bij verlengingen in Thailand.
   Momenteel toch nog niet en er zijn nog geen tekenen dat men het van plan is te wijzigen.

   Het is een kwestie van de juiste keuze maken…

 2. andre van schaik zegt op

  Bob ik kan me je frustatie voorstellen. Als ik hier beweer dat hier in Thailand niets zeker is beginnen alle Thais zelfs inztemmend te knikken.
  Iedere immigratieambtenaar heeft het recht zelf de regels te bepalen.
  De Nederlandse ambbassade kan daar niks aan veranderen.
  Ik kan daar van meepraten, doch zal het je besparen.
  Sterkte.

 3. ruud zegt op

  Quote: helaas afgewezen, het moet een niet buitenlandse verzekering zijn, die 12 mnd geldig is, dus niet maar 10 mnd zoals mijn verklaring.

  U voldoet dus blijkbaar niet aan alle eisen.

  Het lijkt me handig, als u bij de immigratie vraagt wat u precies moet aanleveren en wat eventuele andere mogeijkheden zijn (bijvoorbeeld verlenging met non O, i.p.v. non O-A) – liefst op papier, zodat u daarnaar kunt verwijzen, en vervolgens gaat kijken hoe u dat kunt realiseren.

  Als ze ons echt weg wilden hebben, zou 90% ondertussen het land hebben moeten verlaten, omdat ze niet aan nieuwe zwaardere eisen konden voldoen, bijvoorbeeld 2 miljoen op de bank voor een non-O verlenging.

 4. Francois Nang Lae zegt op

  Hier in Lampang moesten we afgelopen november al de 3 miljoen verzekering laten zien. Gelukkig hadden we die al.

  • RonnyLatYa zegt op

   Zoals ik in mijn reactie al zei “Het zou natuurlijk niet echt verbazen dat immigratiekantoren dit reeds vroeger zouden gaan invoeren…”
   Gelukkig hadden jullie dit al.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website