Vraagsteller: Thallay

Regelmatig worden er op Thailandblog opmerkingen gemaakt over visa(verlenging), waarop de uitstekende deskundige RonnyLatYa duidelijk moet maken dat het geen visumverlenging is. Volgens mij is Visa een kredietmaatschappij en het meervoud van het uit het Latijn afkomstige Visum.

Visa zoals het hier gebruikt wordt bij Immigration kan men naar mijn mening dan ook beter Verblijfsvergunning noemen, die men ieder jaar moet verlengen, zoals buitenlanders dat ook in Nederland moeten doen afhankelijk van de duur van hun Verblijfsvergunning. Mogelijk dat Ronny kan uitleggen of hij het eens is met mijn redenering.

Daarnaast heb in nog een vraag. Onze consul heeft spreekuur gehouden op het Oostenrijkse consulaat in Pattaya. Nederlanders konden daar terecht voor enkele consulaire diensten. Echter niet voor een gelegaliseerde ‘inkomensverklaring’, die men nodig heeft om de Verblijfsvergunning te kunnen aanvragen. De inkomensverklaring kon men altijd verkrijgen op het Oostenrijkse consulaat. Ik heb begrepen dat Immigration Jomtien deze Oostenrijkse verklaring niet meer accepteert.

Mijn vraag is nu waar kan ik nu wel een gelegaliseerde inkomensverklaring verkrijgen in Pattaya e.o., die door Immigration wordt geaccepteerd en waarvoor ik niet naar Bangkok hoef te gaan? Ik heb twee pensioenen die samen voldoende zijn om aan de inkomenseis te voldoen voor een retirement verblijfsvergunning. Tenzij de euro ineens gaat kelderen, maar dan zullen er wel meer expats in de problemen komen, vermoed ik. Misschien kan iemand antwoord geven op mijn vraag?

Bij voorbaat hartelijke dank.


Reactie RonnyLatYa

1. VISA heeft wel meerdere betekenissen. Het is een kredietmaatschappij, een kredietkaart, een visum, een handtekening voor gezien,…

Het woord “visum” komt van het Latijnse charta visa, “document dat bekeken is”. In sommige talen, bijvoorbeeld het Engels en het Frans, is het enkelvoud dan ook visa – een woord dat in andere talen, waaronder het Nederlands en het Duits, juist het meervoud aanduidt.

Zolang men met Visum/Visa duidelijk het Visum/Visa in of bij het paspoort bedoelt en dat uitgereikt werd door de ambassade is daar niks mis mee denk ik.

Visum/Visa is eigenlijk ook geen verblijfsvergunning. Het geeft je geen verblijfsrecht op het moment dat je dat bekomt. Met het uitreiken van een Visa/Visum geeft de ambassade/consulaat enkel aan dat er op het moment van de aanvraag aan de gevraagde eisen werd voldaan en er geen punten zijn om de toegang tot het land te weigeren voor de gevraagde reden. (Tourist, retired, werken, studeren, etc…)

Het visum dat om een bepaalde reden werd uitgereikt is dan voor immigratie een aanwijzing dat de overeenkomstige verblijfsperiode die bij dat visum hoort kan toegekend worden, of er moeten dan nog aanwijzingen zijn om het te weigeren. Het wil m.a.w. niet zeggen dat omdat iemand zich aanbiedt met een Visa/Visum hij daarom automatisch recht heeft op die verblijfsperiode. Al zal een weigering altijd en duidelijk moeten gemotiveerd worden.

Wanneer men het nu over verlengingen heeft, dan bedoelt men niet het verlengen van het visum, maar over de bekomen verblijfsperiode.

Samengevat: De ambassade geeft het visum uit, immigratie de verblijfsperiode. Maar de oorzaak dat vele Visa/Visum gebruiken voor zowat alles wat met hun verblijfsstatus te maken heeft ligt ook wel bij immigratie zelf. Zij gebruiken dat ook te pas en te onpas en dan mag je verwachten dat de mensen dat natuurlijk gaan overnemen.

Zo kan dat wel eens tot verwarring leiden als er vragen komen in de zin van “Mijn visum loopt af op …..” en het helemaal niet duidelijk is of men het dan over het visum heeft dan wel over de verblijfsperiode.

2. Ik had altijd begrepen dat Nederlanders nog steeds bij de Oostenrijkse Consul terecht konden voor die inkomstenverklaring. Maar die info verandert ook steeds. Dan weer wel, dan weer niet.

De “Visumondersteuningsbrief” kan je altijd schriftelijk regelen.

Visum ondersteuningsbrief Thailand | Thailand | Nederlandwereldwijd.nl

Wil men daarvan dan ook een gelegaliseerde versie zien dan vrees ik dat je naar Bangkok moet, of mogelijk zijn er kantoren in Pattaya die dit voor jou doen maar daar heb ik geen info over.

Misschien zijn er lezers die hier over meer info over hebben.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

8 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 056/22: Visa/Visum en de inkomstenverklaring”

 1. Mattheus zegt op

  Het immigration kantoor in Jomtien accepteerd nog steeds de inkomstenverklaring van het Oostenrijkse consulaat in Pattaya.
  Anders via de thaise post e.e.a. opsturen naar de Ned. ambassade in Bangkok en binnen een paar dagen de inkomsyenverklaring weer retour. Zie de website van de Nederlandse Ambassade kosten 50 euro.
  Dus je hoeft niet in persoon naar Bangkok.

  • leonthai zegt op

   Nederlanders wel..Belgen niet? Zijn de Belgen dan geen identieke leden van de EU voor de Thaise immigratie, zoals de Nederlanders?

   • Cornelis zegt op

    Heeft niets met de EU e.d. te maken. Het verschil zit ‘m in de aard van de verklaring en dat is een nationale keuze.

    • RonnyLatYa zegt op

     Een Nederlandse Visumondersteuningsbrief heeft ook niks te maken de Proof of income van de Oostenrijkse consul.
     In tegenstelling met een Visumondersteuningsbrief die de ambassade aflevert kan hij nooit de originaliteit van de documenten die Nederlanders afleveren controleren. Net zoals hij dat ook niet kan van de Belgen.
     Wat Nederlanders of Belgen afleveren aan hem als bewijs is op zich identiek. Een uittreksel van een inkomen waarvan de originaliteit niet kan nagetrokken worden.

     Vermoedelijk spelen er andere zaken.

  • Jos M zegt op

   Kan tegenwoordig ook per email.
   Wil je de brief per post krijgen moet je 52 euro overmaken.

   • Mattheus zegt op

    Helaas niet per email alleen per post:
    Met deze brief van de Nederlandse ambassade laat u zien dat u de Nederlandse nationaliteit bezit en wat uw inkomen is. U kunt dit document enkel per post aanvragen. Aan het aanvragen van een ondersteuningsbrief zijn kosten verbonden.

 2. Jacques zegt op

  Als Nederlander ben ik in januari nog met gebruik van de inkomensverklaring van de Oostenrijkse consul voorzien van een jaarverlenging en een vriend van mij heeft dit kortgeleden (een week) ook nog zo gedaan. Geen problemen, maar opgeluchte gezichten bij de immigratiepolitie vanwege een geweldig aangeleverd dossier. Was het bij iedereen maar zo werd er verkondigd te Jomtien. Dus hoe deze informatie weer op tafel komt is mij een raadsel. Dat de Nederlandse consul op dit spreekuur in de ruimte van de Oostenrijke consul geen inkomensverklaringen gaat afgeven zal ook wel een reden hebben die onbesproken blijft. Als de verstrekking door de Nederlandse consul op soortgelijke wijze als de vertrekking plaats vindt door de Oostenrijke consul dan begrijp ik niet waarom dit niet werd aangeboden. Een laptop met een standaard opgemaakte format brief, voorzien van de volzin dat de aangeleverde inkomensbewijzen de consul hebben overtuigd dat deze juist zijn en waarbij alleen de naam, het paspoort nummer en de inkomensgegevens nog dienen te worden ingevuld, volstaat dan in deze. En de bijvoeging van de aangeleverde inkomensbewijzen van de aanvrager natuurlijk, dan dekt het de lading volledig. Misschien een punt van overweging bij een volgend bezoek door de consul om hierin wel te gaan voorzien.

 3. Ton zegt op

  Consulaten van verschillende landen maken soms afspraken met elkaar om bepaalde diensten te verlenen aan elkaars “onderdanen”. Het zijn geen EU-Ambassades-overkoepelende regels.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website