Vraagsteller: Berry

Ik heb een vraag over het gebruik van de visumondersteuningsbrief, geld op de rekening en het verschil met een Belgisch affidavit. Enkele dagen geleden werd de vraag gesteld als men bijkomende bewijzen moet leveren als een Belg gebruik maakt van een affididavit als inkomstenbewijs.

Hierop reageerde Lung Addie met:

start copy:

het klopt idd dat, indien je met een affidavit een jaarverlenging aanvraagt, je dan in principe, geen bewijzen zou moeten leveren van geld op een Thaise rekening. Doch hou er rekening mee dat de immigratie officier steeds ‘KAN’ vragen, en het recht heeft dit te doen, naar het tonen van een bewijs van geldopnames in Thailand en dit aan de hand van een bv een Thaise rekening. Dit omdat ze willen waar je van leeft, je kan tenslotte niet leven zonder geldopnames. De bedragen spelen dan weinig of geen rol, als ze maar geloofwaardig zijn.

Einde copy.

Ik begrijp hieruit dat als men een Belgisch affidavit gebruikt als inkomsten bewijs men geen extra bewijs zal vragen van 65 of 40 000 THB per maand, maar men kan/zal vragen naar extra bewijs van inkomen om aan te tonen waar je van leeft. (In den beginne zal het meestal “kan” zijn, maar na verloop van tijd doen de meeste immi een copy and paste met als gevolg dat het wel een “zal” wordt.) Mijn vraag is nu, hoe is dit dan met het Nederlandse visumondersteuningsbrief en/of geld op een Thaise bankrekening, meestal een fixed account, voor je extensie?

Voor een visumondersteuningsbrief moet je voor de ambassade het bedrag bewijzen op je visumondersteuningsbrief. Maar je hoeft niet te bewijzen dat je effectief dit geld gebruikt om te leven in Thailand. Ik heb nooit vernomen van Nederlanders en heb het zelf nooit gezien dat immigratie bewijs vraagt van Thaise banktransacties, als bewijs van je levensonderhoud, in Thailand. Mijn vraag is dan: Is het bewijzen van geldopnames van een Thaise bank account, bewijs van transacties waarvan je leeft op een Thaise bankrekening dan enkel geldig voor de Belgen en niet voor de Nederlanders? Hebben jullie een idee van de grootorde waarnaar men vraagt als “levensgeld”?

Je kan dezelfde logica ook doortrekken naar geld op een bankrekening. Als je bijvoorbeeld 400/800 000 duizend op een fixed account heb staan, kan je extensie dan ook geweigerd worden als je niet extra kan bewijzen dat je geld op een Thaise bankrekening stort and transacties uitvoert, om van te leven? Ik kan me moeilijk voorstellen dat enkel Belgen zich moeten voorbereiden om Thaise bank transacties voor levensonderhoud te bewijzen en Nederlanders niet. En waarom zou men niet aan Belgen met een fixed account gaan vragen, geef ons bijkomend de transacties van je Thaise bank account waar je van leeft? Als het vragen van Thaise banktransacties als bewijs van levensonderhoud voor Belgen nodig kan zijn om een extensie te bekomen, zou ik de Nederlanders met een VOB of mensen met geld op een fixed Thaise bankaccount ook aanraden om extra bewijzen te voorzien voor deze transacties.

Of zie ik iets verkeerd?

Uitkijkend naar de reacties,


Reactie RonnyLatYa

Je nationaliteit heeft er niks mee te maken. Belg, Nederlander of gelijk wat, de financiële eisen zijn voor iedereen gelijk Wat Lung Addie bedoelt in zijn reactie is dat een immigratieofficier altijd bijkomende bewijzen kan vragen indien hij/zij dat nodig acht. Hij reageert hier nu toevallig op een Affidavit, maar dat zou eigenlijk bij elke vorm van financieel bewijs kunnen gebeuren.

Iemand kan dan bijvoorbeeld wel 800 000 Baht op een bankrekening bewijzen, maar daarmee kan het potje ook op zijn.  Er is geen bewijs dat hij/zij dan nog geld heeft voor normale dagdagelijks uitgaven. Soms wil men daar dan gewoon een bewijs van zien als men vindt dat daar een aanleiding voor is.

Hoeveel iemand elke maand moet opdoen is geen immigratie eis en er staat dan ook geen minimum eis op dat bedrag. Het is niet omdat er een inkomenseis is van 65000/40000 Baht dat je dat ook elke maand moet opdoen en daar dan bewijs van leveren.

Maar de meeste die hier langdurig verblijven zullen toch wel een rekening hebben voor dagdagelijks gebruik denk ik. Dat kan de rekening zijn waarom het immigratiebedrag staat, of een aparte rekening.  Dat volstaat indien men zulk een bewijs wil zien. Als er maar beweging op te zien is.

Maar maak er nu ook niet meer van dan het is.

Het gaan verspreiden bij de dagelijkse/wekelijkse borrel als een “kan” dat een “zal” gaat worden die binnenkort zal ingevoerd worden is dan ook voor niks nodig.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website