Vraagsteller: Erik

Ik woon al enige jaren in Thailand en loop met plannen om nog enkele jaren in Nederland te gaan werken. Zeg maar 8 maanden Nederland en 4 maanden Thailand (4 maanden om weer mijn gezin in Thailand te zien en om mijn jaarvisum te verlengen).

Zijn hier lezers die hetzelfde doen, en tegen wat voor regels loop ik aan?


Reactie RonnyLatYa

Wat de 4 maand Thailand betreft, zolang je voor je Thailand verlaat niet vergeet een “re-entry” te vragen en je daarna steeds in Thailand bent om je volgende jaarverlenging te vragen, zijn er wat dat betreft alvast geen problemen. Ik zie verder niet direct andere zaken waar je rekening moet mee houden in Thailand

Wat de 8 maanden Nederland betreft, geen idee of je in Nederland met wat moet rekening houden, maar je landgenoten zullen daar wel beter van op de hoogte zijn dan ik.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

17 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 030/21: 8 maanden Nederland en 4 maanden Thailand”

 1. JohanR zegt op

  Beste Erik, als je slechts 4 maanden in Nederland bent hoef/kun je je niet inschrijven in de BRP van je gekozen woongemeente. Hetgeen maakt dat er verder niets aan jouw juridische en/of fiscale toestand verandert. Vergeet niet je in Thailand tegen ziektekosten te verzekeren, want ook dat kan niet in Nederland als je niet in Nederland bent ingeschreven. Ikzelf was in het verleden gedurende enige jaren telkens tot 4maanden terug in Nederland, verbleef dan bij familie, tevens op vakantieadressen. Hoef je niet te melden, geen re-entries nodig, geen digitale meldingen, gewoon je gang gaan. Hou hedentendage wel rekening uiteraard met de gelden corona-maatregelen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Misschien moet je maar eens opnieuw goed lezen wat de vraag is.

  • Cornelis zegt op

   De vraagsteller heeft het over 8 maanden in Nederland, géén 4.

  • Vincent zegt op

   JohanR: de vraag gaat over 8 maanden In Nld en 4 maanden in Thailand. Niet andersom.

  • Singtoo zegt op

   Erik wil 8 maanden p/j in NL gaan werken.
   En als Erik op jaar extensie basis verblijft in Thailand en die geldig wil houden dan heeft Erik voor zeker WEL een re-entry nodig.

  • Rene Martin zegt op

   Ik begreep dat Erik 8 maanden in Nederland verblijft en werkt !

  • Sterk zegt op

   JohanR, volgens mij blijft alles hetzelfde als je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent (en 8 maanden per jaar in Thailand). Je blijft verplicht verzekerd voor ziektekosten, je blijft ingeschreven in de gemeente waar je woont, en het jaar telt mee voir de AOW. Als het toch anders is hoor ik het graag.
   Al was de vraag eigenlijk net andersom: 8 mnd Nederland, 4 mnd Thailand.

 2. Peterdongsing zegt op

  Beste Johan,
  Erik wil niet 4 maanden Nederland en 8 maanden Thailand. De zogenaamde 4+8 om diverse voordelen te houden.
  Hij wil juist andersom, 8 NL en 4 Thailand.
  En hiertussen kunnen belangrijke verschillen zitten..

 3. Ton zegt op

  De vraagsteller spreekt over 4 maanden in Thailand en acht (niet vier) maanden in Nederland. Ik denk dat, zeker daar het met een werksituatie wordt bevestigd, dat er wel degelijk fiskale en zorg-verzekerings konsekwenties zullen ontstaan.
  Maar mischien zijn er mogelijkheden om daar onderuit te komen. Er is mijn een geval bekend waareen gepensioneerd persoon een aanstelling als hoogleraar had in Nederland terwijl hij onder de belasting paraplu van zijn woonland buiten Nederland bleef vallen. Wel woonde deze man op slechts 4 uur vliegen vanaf Nederland waardoor aannemelijk kon worden gemaakt dat hij alleen voor zijn colleges op en neer vloog. Met Thailand op grotere afstand lijkt me dit wat moeilijker.

 4. Fokko van Biessum zegt op

  Johan goed lezen Erik bedoeld 8maanden Nederland en 4 maanden Thailand

 5. Marcel zegt op

  Hallo Erik,
  Wat ik doe is 6 maanden werken in Nederland van April t/m September en dan 6 maanden Oktober t/m Maart wonen in Bangkok bij mijn Thaise vriendin.
  Dat doe ik al 6 jaar lang en dat bevalt mij zeer goed, want de koude periode weg uit Nederland.
  Visum regelen bij de Thaise ambassade in Kuala Lumpur of naar Singapore anders immigration office in Bangkok. Helaas dit jaar wachten dat ik terug kan naar huis Bangkok.
  Groetjes

 6. Erik zegt op

  Deze Erik doet dat ook al werk ik niet maar heb ik pensioen en AOW. Acht maanden NL en vier maanden TH al gooit nu corona roet in het eten: ik wil niet naar Thailand en 14 dagen nagels zitten bijten in een duur hotel.

  Dus ik ben in NL ingeschreven, heb een zorgpolis, betaal de premies en krijg de zorg, en ik betaal inkomstenbelasting, volks- en zorgverzekering en heb recht op heffingskorting en enkele toeslagen. Net alsof ik nooit weg ben geweest en dat geldt ook voor jou.

  Er komt wel wat bij: je woont dus hebt een inboedelverzekering, een aansprakelijkheidsverzekering particulier, en .. ach, je hebt in NL gewoond, denk ik, en kent de mores door en door.

 7. adje zegt op

  Geen zorgen. Je kan gewoon 4 maanden per jaar naar Thailand. In Nederland blijft alles hetzelfde. Je hoeft je niet uit te schrijven, Je hebt geen toestemming nodig van het rijk ( tenzij je een uitkering krijgt ) Verzekering loopt door. AOW opbouw loopt door. Ik zou niets kunnen verzinnen wat eventueel problemen oplevert.

 8. Barney zegt op

  Voor wat visum regels volg ik graag de tips van RonnyLatYa. Verder denk ik dat (andere) Erik om 13:59 het goed verwoord. Ik weet niet hoe andere gemeenten het verwoorden maar Rotterdam stelt dat je je moet uitschrijven als je langer dan 8 maanden onafgebroken verblijft. Ik hoop dat duidelijk is dat Erik de vragensteller slechts 4 maanden onafgebroken buiten Nederland is, met inderdaad de door andere Erik genoemde voordelen. Aansluitend zou ik de vragensteller willen meegeven dat het te overwegen is bovendien een reisverzekering met medische dekking te kopen. Voor dekking is de grens daar vaak 6 maanden, dus dat zit goed. Het voordeel hiervan is dat de meeste zorgverzekeraars slechts tot het Nederlandse prijspeil dekken en de reisverzekeraar het overige, hoewel ik daar niet zeker van ben (punt van aandacht). Privéklinieken in Thailand kunnen duurder zijn.
  Ik weet ook niet hoe de Nederlandse zorgverzekeraar dat berekent overigens, want sommige verzekeraars dekken maar 75% van de Nederlandse kosten (in Nederland) van niet-gecontracteerde artsen/ziekenhuizen. Het loont de moeite om dat voordien na te vragen.
  Uit eigen ervaring heb ik vernomen dat verder de reisverzekeraar van DeFriesland NIET het verhoogde eigen risico dekt als de zorgverzekering ook bij DeFriesland loopt. Omdat DeFriesland onderdeel is van Achmea, en deze laatste meer verzekeraars onder de paraplu heeft zou het best kunnen zijn dat andere ook een dergelijke beperking hanteren.

 9. peter zegt op

  Hoi Erik,

  Wat betreft adres in Nederland, je hoeft geen woning en alles erbij te hebben, een POSTADRES!!!!!! is ook goed, krijg je alleen moeilijk.
  Let op dit is geen POSTBUS.
  bij postadres is degene waar je bij ‘ingeschreven’ staat alleen verantwoordelijk dat jij je post krijgt verder niet, geen verlies van huursubsidie .e\d.
  en jij houd ook al je rechten.

  • Adje zegt op

   En wat is de bedoeling met een postadres? Kan je niet volgen. Raar antwoord op de vraag die Erik stelt.

  • Erik zegt op

   Peter, lang niet alle gemeentes in NL laten een postadres toe. Ik acht het geen optie voor een advies.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website