Visum Thailand: Studeren in Bangkok en uitstapjes naar buurlanden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: ,
27 augustus 2016

Beste redactie,

Mijn naam is Job, 20 jaar, en studeer momenteel voor een half jaar in Bangkok. Ik ben begin augustus aangekomen en het is echt geweldig hier! Al redelijk wat tripjes gemaakt in Thailand in de eerste weken. Nu wil ik ook graag tripjes buiten Thailand gaan maken, maar ik heb helaas een single entry visum, geldig tot 31 oktober. Een multiple was voor geen van de Nederlandse studenten mogelijk bij de ambassade in Den Haag.

Nu vroeg ik me af wat voor mij het handigste en voordeligste is om te doen. Als ik het goed begrijp (via Google en verhalen van anderen) kan ik mijn single entry visum om laten zetten naar een multiple entry visum, maar dan is deze maar 90 dagen geldig. Daarnaast wordt hij ook niet verlengt als je het land terug inkomt. Dit is normaal gesproken wel zo, maar dit geldt alleen als je de multiple entry in je eigen land hebt gekregen. Dit is dus wat ik denk momenteel, maar weet niet of het klopt.

Misschien dat het voor mij dan handiger is om voorlopig re entry permits te halen om het land uit te gaan. Zo’ n permit kost rond de 25 euro en een multiple entry 100 euro. Omdat ik denk dat ik voor 31 oktober minder dan 4 keer het land uit ga, lijkt mij het voordeligst om tot eind oktober elke keer gebruik te maken van de permits. En voor eind oktober mijn visa te verlengen met 90 dagen en om te laten zetten in een multiple entry.

Dit is hoe ik er nu over denk, maar ik weet dus niet of dit klopt, wellicht zie ik iets over het hoofd. Daarnaast vroeg ik me ook af of deze permits gemakkelijk te verkijgen zijn. Anders is het misschien handiger om nu al een multiple entry te halen, ondanks dat de losse permits optie waarschijnlijk goedkoper is.

Alvast bedankt allemaal!

khawp khun khrap


Beste Job,

Je zegt niet welk visum je eigenlijk bezit, maar gezien je zegt dat je 6 maanden in Thailand bent om te studeren, vermoed ik dat het een Non-immigrant “ED” Single entry visum is. Je laat maar weten als het niet zo is.

Met dat “ED” visum bekom je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen. Tot 31 oktober 2016 in jouw geval. Die verblijfsperiode van 90 dagen kan verlengd worden met telkens 90 dagen, en dit kan herhaald worden zolang je studie aan die school loopt (maximum van een jaar).

Om te verlengen met 90 dagen zal je telkens bewijzen van die school nodig hebben. Een verlenging kost 1900 Baht. Verlenging van een jaar kan ook wel, maar meestal enkel als je bij Staatsonderwijsinstellingen een schooljaar afwerkt. In jouw geval is het enkel 6 maanden en zal men geen jaarverlenging geven. Misschien de duur van je studie, maar meestal zal het per 90 dagen zijn.

Na afloop van die studie zal je ook geen volgende verlenging meer krijgen, en zal je Thailand moeten verlaten voor de einddatum van je laatste verlenging.  Je kan dan wel terugkeren op Visa Exemption, een ‘Tourist” visa halen of eventueel een nieuwe studie aanvatten. In dat laatste geval kan je natuurlijk ook een nieuw “ED” visa bekomen.

Een visum, gelijk welk, met een Single entry kan je niet laten omzetten naar een Multiple entry. Bij binnenkomst heb je het visum gebruikt en kan je er niks meer mee doen. Normaal zal er zelfs een stempel “USED” op je visum staan. (Wordt al eens vergeten door immigratie, maar zelfs indien ze het vergeten zijn is het visum gebruikt en niet meer bruikbaar).

Wil je tijdens je verblijfsperiode Thailand verlaten dan zal je inderdaad met “Re-entries” moeten werken. Single Re-entry kost 1000 Baht, en een Multiple Re-entry kost 3800 Baht. Op die manier kan je Thailand verlaten zonder je verblijfsperiode te verliezen. Bij binnenkomst krijg je dan telkens de einddatum van je laatst bekomen verblijfsperiode terug. Een ”Re-entry” kan je eenvoudig aanvragen in een immigratiekantoor, maar ook op de luchthaven.  Grensovergangen over land kan soms ook, maar informeer je voordien goed want het zijn er maar enkele.

Toch even nog dit.

Ik weet niet welke studies je hier volgt of waar, maar denk er aan dat momenteel de controle op de verblijfsperiode met een “ED” visum strenger is. Men controleert tegenwoordig of je wel werkelijk hier bent om te studeren, en soms wil men daar bewijzen van zien. Zo kan men aan je school o.a. een bewijs vragen hoe dikwijls je in de lessen aanwezig bent. Indien je veel buiten Thailand gaat reizen en/of langer afwezig bent kan wel eens de indruk ontstaan dat je hier niet bent om te studeren, en je het “ED” enkel gebruikt om langdurig in Thailand te verblijven.

Ik wil je zeker niet ongerust maken. Enkel waarschuwen dat men strenger is geworden, en volg je regelmatig de lessen is er ook niks aan de hand. Verder doe je daar mee wat je wil natuurlijk.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website