Beste Rob/Redactie,

Wie heeft er ervaring mee om een Thais familielid over te laten komen naar Nederland? Mijn Thaise vriendin in nu bijna 5 jaar in Nederland. In 2018 is haar zoon (nu 11) al bij ons komen wonen. Nu willen we graag haar 23 jarige zus ook voor goed over laten komen.

Kan dit en wat zijn de stappen die we moeten doen?

Groet,

Eppe


Beste Eppe,

Het korte antwoord is: dat kan niet. De immigratieprocedure is er alleen voor de partner en de minderjarige kinderen van de Nederlander. De zus valt daar niet onder. Als zij toch naar Nederland wil komen zal ze of een Europese partner moeten hebben of op andere gronden naar Nederland migreren.

Die andere mogelijkheden zijn beperkt: als ze chef-kok is kan een restaurant haar in dienst nemen en een procedure starten voor het binnen halen van een werknemer met vaardigheden die binnen Europe niet goed vindbaar is. Of als de vriendin hoog opgeleid is dan kan een bedrijf met high skilled workers haar in dienst nemen en een procedure voor Kenniswerkers starten.

Een laatste optie is nog dat ze in Nederland een studie gaat volgen op een hogeschool of universiteit. Dat kost wat duizenden euro’s aan studiekosten maar zolang ze studeert kan ze dan hier blijven, daarna zou ze dan nog een jaar hier kunnen blijven opzoek naar een baan voor kenniswerkers. Een werkgever kan haar dan in dienst nemen en op die basis een verblijfsvergunning bekomen.

Als de zus toevallig een politiek activist is en de autoriteiten haar bedreigen dan zou ze nog naar Nederland kunnen komen als vluchteling en asiel aanvragen. De enkele Thaise politieke vluchtelingen zitten vooral in Frankrijk. Goede kans dat al deze overige opties niet echt op haar van toepassing zijn maar ik heb toch maar even de opties willen noemen.

Meest realistisch is simpelweg hopen dat ze een leuke Nederlandse of Europese partner treft, daarmee een oprechte, exclusieve en duurzame relatie start en op die basis dus kan immigreren.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

 

Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website