Beste redactie,

Ik zit met een vraag in verband het schengenvisum. Ik verblijf in Thailand in Bang Saray met een extension, ik ben niet ingeschreven op de Belgische ambassade en mijn vaste verblijf plaats is Gran Canaria Spanje.

Nu woon ik al 2 jaar samen met mijn Thaise vriendin en haar dochter van 7. We hebben voor beide een paspoort aangevraagd en dit werd goedgekeurd en zou binnen een week aankomen. Nu zou ik graag met hun naar Belgie gaan om kennis te maken met mijn familie, een 14 dagen Belgie dus en ook een 14 dagen naar Spanje naar mijn eigen woning.

In het dossier zie ik telkens terug komen dat er een document moet opgemaakt worden waar ze gaan verblijven en dit document moet bevestigd worden door het gemeentehuis. Maar hoe kan ik.dat aangezien ik in Thailand ben? Is het mogelijk dat ik een hotel reserveer, dat ik bij aankomst kan betalen? We willen graag vertrekken eind april. We kunnen ook eerst naar Spanje vliegen als dit eenvoudiger zou zijn voor het visum.

Dank bij voorbaat voor uw antwoord.

Groeten,

Marcel.


Beste Marcel,

Als je niet met je (Spaanse of Belgische) gemeentehuis in contact kan komen om de logies papieren te regelen kun je inderdaad voor kiezen om in een hotel te verblijven. Een hotelboeking volstaat dan, er is geen eis dat deze volledig betaald is. Probeer bijvoorbeeld een website zoals Booking.com of Agoda en kies een hotel waar je met creditcard een boeking kunt maken en pas bij aankomst hoeft te betalen. Dan ben je ook geen geld kwijt als het visum niet afgegeven wordt. Als derde optie kun je ook een familielid of vriend logies laten verstrekken. Zij moeten dan de logies papieren in orde maken bij hun gemeentehuis.

Ongeacht of je nu eerst een week naar Spanje of eerst naar België gaat, voor het hele verblijf zal je moeten laten zien dat je onderdak hebt.

Aangezien je in beide landen even lang wilt verblijven maakt het wel verschil uit in welk land je als eerste naar toe gaat. Omdat er geen land hals duidelijk hoofdverblijf is zal je de aanvraag in moeten dienen bij het land van eerste binnenkomst. Ga je eerst naar België dan dien je de aanvraag dus in bij de Belgische ambassade (of eventueel bij VFS, de optionele externe dienstverlener). Dat kan handig zijn omdat zij jouw Belgische papieren natuurlijk zo begrijpen zonder dat je met (Engelse) vertaling hoeft aan te komen zetten.

Extra info:

In theorie zou Spanje makkelijker wezen omdat de EU Richtlijn 2004/38 omtrent vrij verkeer van personen dicteert dat bij een relatie “vergelijkbaar met een huwelijk” men onder soepele regels valt. je zou zeggen dat 2 jaar samen wonen wel vergelijkbaar is met een relatie als een gehuwd stel. Voor bijvoorbeeld Nederland zou die vlieger wel opgaan en Nederland zou jullie (Thai en Belg) onder de soepelere regels behandelen. De Spanjaarden zijn echter een pak lastiger, in de praktijk zullen ze gewoon de standaard eisen aan jullie stellen. Dus helaas valt hier geen voordeel te behalen.

Tot slot:

Eind april is al snel! Het kan al 2 weken duren om een afspraak te krijgen bij de ambassade en nog eens 2 weken voor de behandeling van de aanvraag (of nog langer, als men vragen of twijfel heeft omtrent de aanvraag!). Ik adviseer dan ook altijd minstens een maand tevoren -en liefst nog eerder- op te starten. Om niet te krap uit te komen zouden jullie dan al komende week een afspraak verzoek moeten doen bij de ambassade.

Succes,

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Schengenvisum vraag: Op vakantie naar Belgie, kan ik een hotel boeken?”

  1. Haki zegt op

    Beste Marcel! Toevallig zit ik zelf middenin een aanvraag voor een Schengen visum voor mijn Thaise vrouw om naar N te komen. Het document waar jij het over hebt heet in NL Bewijs van Garantstelling e/o Particuliere Logiesverstrekking. Hierop dienen de gegevens van zowel de garantieverstrekker (jij dus) als van de visumaanvrager (je vriendin) ingevuld te worden. Het ondertekenen van dat formulier moet pas in bijzijn van de ambtenaar op het stadhuis gebeuren, zodat daarmee ook jouw handtekening, die je ook op je uitnodigingsbrief zet, gelegaliseerd is. Ik doe het dus op het stadhuis en ik veronderstel dat jij dat dan kunt doen op je ambassade in Bangkok. Wellicht kan je dan gelijk met je vriendin de verdere visumaanvraag gelijk regelen. Wel zo makkelijk, lijkt me. Hou er rekening mee dat de visumaanvraag pas 3 maanden van te voren kan worden gedaan; niet eerder. Denk ook aan een Schengen ziektekostenverzekering voor vriendin en kind en boekingsbewijs/retour ticket vlucht naar EU. Succes!
    Haki


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website