Beste redactie,

Om voor iemand garant te staan heb je blijkbaar een paar rekeninguittreksels nodig om te bewijzen dat je genoeg salaris hebt. Nu is mijn vraag moet ik deze uittreksels overmaken aan het stadsbestuur die deze dan doorverzenden naar dienst vreemdelingen zaken. Of moeten deze uittreksels verzonden worden naar de persoon die ik laat overkomen. Bij de laatste mogelijkheid zie ik echter wel wat privacy problemen.

Zie punt 4.1  dofi.ibz.be/sites/dvzoe/NL/Documents/informatiebrochure_garanten.pdf daar laat men blijken dat men de uittreksels enzovoort aan het stadsbestuur moet overdragen, maar in punt 4.2.1 laat men precies blijken dat men al de documenten naar de ten laste genomen vreemdeling, moet zenden, iets waar ik zoals eerder vermelden iets wat tegenop zie.

Groet,

Steven


Beste Steven,

In het geval van een visumplichtige vreemdeling, waaronder Thai, moet de referent (jij) de genoemde papieren naar de vreemdeling (je Thaise gast) sturen. Deze papieren worden dan meegenomen in de aanvraag, tevens kan men aan de grens vragen om deze papieren te tonen. Daarom het advies om drie kopieën te maken van de aanvraag: eentje om aan de ambassade te geven, een kopie voor de Thai en een kopie voor de referent in Europa. Zodoende kunnen referent en vreemdeling indien nodig bewijsstukken tonen aan bijvoorbeeld de grenswacht.

Het opsturen van de ten laste neming door de gemeente aan DVZ is alleen van toepassing voor niet visumplichtige vreemdelingen zoals Amerikanen. Paragraaf 4.1 is niet voor jullie van toepassing, paragraaf 4.2 is dat wel. Indien je hier moeite mee hebt rest de optie dat de vreemdeling voor zichzelf garant staat met voldoende financiële middelen: 45 euro per verblijfsdag per persoon als Thaise gast bij jou verblijft. Mocht alleen een garantstelling tot de mogelijkheden en is het opsturen van de stukken werkelijk een bezwaar dan zou je nog kunnen vragen bij de ambassade of ze een uitzondering kunnen maken en je de stukken direct aan hen mag sturen, maar op dergelijke coulance zou ik niet rekenen. Niet geschoten is echter altijd mis.

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Schengenvisum: Garant staan en privacy problemen”

 1. Nelly zegt op

  Wij moesten in Belgie naar het gemeentehuis voor een garantverklaring en daar werden onze inkomsten gecontroleerd. In Duitsland werkt dit ook zo. Dus alleen de overhed krijgt dit te zien. Daarop word de garantverklaring opgesteld die in het bezit dient te zijn van de Thaise persoon. vorig jaar in Frankfurt moest zij dit aan de douane laten zien

 2. TH.NL zegt op

  In Nederland regel je de garantverklaring en uitnodigingsbrief via het gemeentehuis. Echter heeft de Thai ook een kopie van de bankafschriften van de laatste 3 maanden nodig bij zijn of haar aanvraag waarop Uw inkomen is te zien. Deze stuur je dus rechtstreeks met de rest van de papieren naar degene die het visum aanvraagt.

 3. peter zegt op

  Mijn ervaring is dat ik de documenten download of ophaal bij de gemeente.

  Na invullen en ondertekenen, laten verefieren bij gemeente en doormailen.
  Ik sta niet garant!!!!! ik verleen huisvesting en eten.!!!!
  Ja ik wordt wel naar inkomen gevraagd.

  Dan moet de uitgenodigde aantonen dat zij/hij over genoeg financiele middelen beschikt en een gegronde redenen heeft om terug te gaan.

 4. lung addie zegt op

  Beste Steven,
  als ik je tekst goed begrijp dat moet ik vaststellen dat je een “privacy probleem” hebt bij de documenten welke je moet voorleggen. Het probleem ligt, uit wat ik lees, niet enkel bij het feit dat je die documenten moet voorleggen aan de overheid maar ook aan de persoon voor wie je garant wil staan. Dit lijkt me dat je wantrouwig staat tegenover deze persoon want je wil jouw privacy beschermen. Indien geen vertrouwen in deze persoon, waarom er dan garant voor staan? Garant sta je in de eerste plaats voor iemand die je wel vertrouwd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website