Schengenvisum vraag: Wat bij een overstay in Nederland?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
22 januari 2023

Beste Rob/Redactie,

Een vraag betreffende Schengenvisum, voor een vriend die ook in Thailand woont. Heeft iemand enige ervaring of wetenschap met wat precies door de Nederlandse overheid gedaan wordt tegen Thaise vriendinnetjes, ja zelfs tegen echtgenoten van Nederlanders, die betrapt worden op het overschrijden van de drie maanden geldigheidstermijn van hun Schengenvisum?

In bepaalde gevallen, zelfs als deze geen werk blijken te zoeken en evenmin een sociale uitkering beogen, doch gewoon als toerist met hun echtgenoot in hotels logeren?

Groet,

Hubert


Beste Hubert

Bij overschrijding van de visumtermijn, overstay dus, kan het zijn dat dit niet opgemerkt wordt door de autoriteiten (KMar), dat de persoon vermanend wordt toegesproken, boetes legt men niet op, wel kan er een inreisverbod van een bepaalde duur worden opgelegd. Gedurende de periode van het inreisverbod zul je het Schengengebied niet meer in komen. Beste is dan om een advocaat in de arm te nemen om zo’n inreisverbod aan te vechten. Meer over het inreisverbod op IND.nl: https://ind.nl/nl/inreisverbod . Wel of geen inreisverbod, dat maakt voor een eventuele immigratie (TEV procedure) niet uit, het inreisverbod komt dan te vervallen als de TEV procedure verder positief is.

Wordt de persoon met overstay ergens betrapt en aangehouden dan kan het tot deportatie komen. Die kosten (lees: de vliegticket naar het land van herkomst) zal de staat dan in rekening brengen (deze kosten is waar een garant verklaard te betalen indien de vreemdeling opgepakt en gedeporteerd word). In zulke gevallen kan het goedkoper zijn zelf een ticket te boeken.

Betrapt worden op illegaal werk en de consequenties voor werknemer en werkgever zou ik niet weten. De arbeidsinspectie weet daar misschien wel een zinnig antwoord op te geven.

Zit je in een situatie dat iemand overstay of andere illegale feiten zou ik adviseren een vreemdelingenadvocaat raadplegen hoe dit zo goed mogelijk aan te pakken.

Groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website