Beste redactie/Rob V.,

Vraag naar aanleiding van de nieuwe regels voor een Schengenvisum aanvraag.  Mijn vriendin Yen heeft het volgende verleden:

  • 2015: 3 maanden visum single entry 1x binnenkomst.
  • 2016: 1 jaar visum multiple entry 1x binnenkomst.
  • 2017: 3 jaar visum multiple entry 5x binnenkomst.

Alle binnenkomsten zijn 88 dagen behalve die van nu 2 maanden want 4 december verloopt visum.

Nu lees ik het volgende: deze MEV heeft een geldigheidsduur van 5 jaar mits de aanvrager in de voorgaande 3 jaar een eerder afgegeven MEV met een geldigheidsduur van 2 jaar heeft gekregen en rechtmatig heeft gebruikt. Mijns inziens is dit dus van toepassing op mijn vriendin. Ik ga 28 december voor 8 weken naar Thailand. Nu mijn vraag: kunnen we beter met visum aanvragen wachten tot na 2 februari (nieuwe situatie) of bestaat deze regeling ook in de huidige situatie?

Bij voorbaat dank voor de behandeling van mijn vraag.

Groet,

Marc


Beste Marc en Yen,

Voor Nederland is het uitgangspunt al dat de aanvrager elke keer een gunstiger visum krijgt indien men zich netjes aan de regels gehouden heeft. Uiteraard weegt de beslisambtenaar elke aanvraag op zijn eigen merites dus een garantie is er niet maar dan moet de ambtenaar dus het idee hebben dat een visum van nog langere duur een onverstandige beslissing zou zijn. Er is voor jullie dus goede kans dat het volgende visum een 5 jarig visum zal zijn.

Eventueel kun je natuurlijk ook in de begeleidende brief hier expliciet om verzoeken. Beargumenteer dan kort de noodzaak en onderstreep het juiste gebruik van alle voorgaande visums. Bijvoorbeeld ‘De komende jaren zijn wij van plan om net zoals in voorgaande jaren regelmatig Nederland te bezoeken. Zo als u ziet hebben wij alle voorgaande visums correct gebruikt en zullen wij dat ook de komende jaren zo doen, daarom…’.

Zou het nou om een meer conservatieve/terughoudende ambassade gaan (zoals België) dan zou ik een Thaise vreemdeling adviseren te wachten totdat de nieuwe regels van kracht komen. Onder de nieuwe regels zal men min of meer verplicht is om een ‘beter’ visum af te geven bij elke opvolgende aanvraag (tenzij de ambassade kan onderbouwen waarom een MEV niet op zijn plaats zou zijn). De Belgen beslisambtenaren kunnen dan dus niet langer standaard voor het meest terughoudende visum gaan.

Maar voor Nederland en met reeds een 3 jarig visum op zak? Gewoon nog onder de huidige regels een aanvraag doen, scheelt weer wat in de leges. Komt vast goed! 🙂

Groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website