Beste Rob/Redactie,

Ik heb in de afgelopen 2 jaar 4 visumaanvragen ingediend om de toen nog mijn vriendin zijnde naar Nederland te laten komen voor vakantie. Drie keer een Visum Kort Verblijf en 1 keer de regeling lange afstandsgeliefden buitenland.

Ik heb alle 4 keren een uitgebreide aanvraag met alle benodigde bewijzen inclusief de garantieverklaring en uitnodigingsbrief, verzekeringen, tickets, eigen grond, foto’s en alles wat nodig is voor de aanvraag visum ingediend. Alle vier de keren werd het visum afgewezen op 1 punt en dat is dat ze het vermoeden hadden niet binnen de termijn zou terugkeren naar Thailand.

Twee keer goed onderbouwd bezwaarschrift ingediend en ook afgewezen.

Wij waren beiden ten einde raad en hadden de puf niet meer om een nieuwe aanvraag in te dienen. We hebben nu de moed weer om alsnog een vijfde aanvraag te gaan indienen.

De situatie is nu enigszins veranderd, we zijn op 11 juli jongstleden officieel voor de wet getrouwd in Bangkok en zijn nu voor de Thaise wet man en vrouw. Ik heb momenteel geen duurzaam inkomen om garant te staan voor mijn vrouw omdat ik een erfenis gekregen heb en gestopt ben met werken. Ons idee is om mijn moeder voor mijn vrouw garant te laten staan daar zij een pensioen ontvangst die aan de inkomenseisen voldoet.

De reden van het bezoek van mijn vrouw naar Nederland is om kennis te maken met haar schoonfamilie en schoonmoeder die al op leeftijd is 86 om haar nog te kunnen ontmoeten voor ze dood is. Mijn moeder heeft een groot huis met een klein huisje in de tuin waar wij zouden kunnen verblijven. Mijn moeder zal de garantsteller zijn alsmede de logiesverstrekker zijn.

Momenteel ben ik in Nederland en vertrek op 1 september voor 3 maanden naar mijn vrouw in Thailand naar het door ons gehuurde appartement voor 1 jaar in Jomtien Pattaya.

We willen samen terugreizen op 30 november 2022 en voor 5 weken samen zijn in Nederland. We zijn dan samen met de feestdagen bij mijn familie en keren dan samen de eerste week van januari 2023 weer terug naar Thailand.

De zwakke punten in de aanvraag is dat ze geen kinderen heeft en op papier geen vaste baan heeft. Dat zei geen kinderen heeft is een vaststaand feit en ze werkt in een massagesalon in Pattaya waar ze geen contract heeft. Vaste baan op papier is te realiseren het andere niet.

Heb het Schengendossier uiteraard goed doorgenomen voor de volgende aanvraag. Heeft het trouwen volgens jullie voor ons een meerwaarde in de visumaanvraag? We zijn overigens getrouwd omdat we van elkaar houden en niet voor de visumaanvraag .

Heeft u nog suggesties die ons zouden kunnen helpen in de visumaanraag?

Bedankt alvast voor de genomen moeite

Franc en Saowalak


Beste Franc en Saowalak,

Bedankt voor je duidelijk verhaal. Zo te lezen zijn er (te) weinig concrete bewijzen die BuZa kunnen overtuigen een visum af te geven. De IND is blijkbaar ook niet overtuigd geweest in de bezwaar rondes. Bij een nieuwe aanvraag kan BuZa dan eigenlijk vrij makkelijk weer opnieuw afwijzen op basis van de oude afwijzingen.
Jullie situatie is nu wel wat veranderd, doordat jullie getrouwd zijn. Maar alleen dat feit ansich zal hoogstwaarschijnlijk niet genoeg zijn om het gebrek aan andere argumenten (die nog steeds hetzelfde zijn als de oude aanvragen) weg te nemen.

Wat zou helpen is als jouw vrouw bijvoorbeeld een baan met contract zou hebben (en officieel verlof om op vakantie naar Europa te gaan), kinderen, zorg voor ouders of vakanties naar populaire landen in de regio (Singapore, Japan) om te laten zien dat ze echt geen kwaads (illegaals) van plan is.

Ik zie dat in jullie situatie zo 1-2-3 niet te bewijzen, het zou vooral neerkomen op jullie belofte om netjes de regels te volgen maar als de ambtenaar meerderen afwijzingen ziet zal die daar niet snel in mee gaan

Mijn advies is daarom: maak gebruik van jullie status als gehuwd echtpaar en vraag een visum aan bij een andere EU ambassade. Voorwaarde is wel dat jullie dat andere land werkelijkheid als hoofdbestemming hebben. Jullie zullen vast ook Nederland aan willen doen en dat kan uiteraard ook tijdens de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie naar Duitsland, België of Frankrijk. Omdat jij Nederlander bent is elk ander land dan Nederland is een optie (voor Belgen is elk land behalve België een optie, voor Duitsers alles behalve Duitsland enzovoort)

De eisen:
Dit visum voor familieleden van een EU onderdaan is gratis en kan eigenlijk niet afgewezen worden (uitgezonderd fraude of staatsgevaarlijk zijn). Het enige wat jouw vrouw moet doen is op het aanvraagformulier aangeven dat haar reisdoel “overig” is en dan invullen dat ze haar EU echtgenoot vergezeld (joining my husband as an EU family member), bewijs van die familieband (de gelegaliseerde huwelijksakte en een gelegaliseerde vertaling in een taal die de ambassade in kwestie kan lezen). Daarnaast iets waaruit blijkt dat jullie deze reis van plan zijn te maken (een getekende verklaring van jou is voldoende maar mocht je een vliegticket reservering voor jullie beiden en/of een een reservering voor de eerste paar overnachtingen hebben op jullie naam dan is dat natuurlijk mooi meegenomen).

Tip: geef aan dat jullie op deze Europa tour (huwelijksreis?), na enkele dagen in bijvoorbeeld Brussel, Parijs of Düsseldorf op de bonnefooi door Europa willen gaan reizen en dus verder nog niet precies weten waar jullie heen zullen gaan. (Dat is trouwens met Covid ook wel wijs: als er ergens een verhoogd risico is gaan jullie daar niet heen maar naar een plek waar op dat moment geen gedoe is).

Als jullie in de buurt van Nederland zijn mogen jullie natuurlijk ook daar tijd door brengen… en met een flexibele agenda zien jullie wel wat het beste plan van aanpak is.

Verdere details staan in het Schengendossier. Als je dat als hulp gebruikt en jouw vrouw verder niet teveel vertelt bij de aanvraag (bij vragen kan ze zeggen dat ze haar EU echtgenoot vergezeld en jij verdere details weet), dan komt dat vast goed.

En met eenmaal een vakantie naar Europa op zak, en tijdige terugkeer naar Thailand hebben jullie meteen wel hard bewijs dat jullie te vertrouwen zijn. Een volgende aanvraag zou dan weer via de Nederlandse ambassade kunnen met Nederland als het land van hoofdverblijf.

Kortom: overweeg een romantische reis naar een andere EU land, maak gebruik van jullie EU recht en eenmaal op in Europa is een bezoek aan Nederland mogelijk maar dat hoef je niet van te voren aan te grote klok te hangen.

Succes!

Groet,

Rob V.

Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website