Beste redactie/Rob V.,

Ik wil meer duidelijkheid geven over de nieuwe Schengenvisum regels per februari? Mijn vraag is namelijk de volgende: mijn vrouw en ik willen volgend jaar haar dochter voor 2 maanden naar Nederland laten komen voor vakantie. Is het nu verstandiger om met de visum aanvraag te wachten tot na 2 februari of juist niet? Omdat ik begreep dat na 2 februari je het online zou kunnen doen, met uitzondering van de vingerafdrukken. Maar voor die tijd moet je naar VFS, en daar wordt dan ook een soort verhoor afgenomen, wat misschien eerder tot een afwijzing leidt.

Mijn vrouw vond dat indertijd zeer intimiderend dat was weliswaar op de ambassade, maar toch. Verder ben ik van alle voorschriften op de hoogte met betrekking tot de voorwaarden, en ook dat een visum verleend voor de nieuwe regels dat je dan binnen 3 maanden moet gaan reizen.

Bij voorbaat dank voor uw reactie(s)

Groet,

Rob


Hallo Rob,

Ik zou de aanvraag gewoon 2-3 maanden voor de beoogde inreisdatum doen. Als dat nog vóór 2 februari is dan is dat mooi meegenomen. Het proces wordt stapje bij stapje meer digitaal maar de digitalisering waar ik over schrijf is in eerste instantie op de achtergrond: er gaan geen papieren meer in het vliegtuig heen en weer. Maar dat doet men nu sinds kort al of dit zal gebeuren zodra de beslisambtenaren niet meer in Kuala Lumpur maar in Den Haag zitten. Op de voorgrond zal ook meer digitaal worden (aanvraag formulier invullen bijvoorbeeld) maar dat zal niet van de ene op de andere dag volledig digitaal gaan. Of je de aanvraag dus in januari of februari doet zal voor het inleveren aan het loket dus niets uitmaken.

Wel is het zo dat VFS als Externe Dienstverlener (ED) minder bevoegdheden heeft dan BuZa personeel. De VFS medewerkers werken met een checklist, zij mogen geen vragen stellen aan de aanvrager. Geen interviewtje meer dus, laat staan een echt interview (een echt interview van meer dan 1-2 vragen gebeurde altijd al apart en dat kan in theorie nog steeds op de ambassade plaatsvinden, maar is een zeldzaamheid). De beslisambtenaren werken al enige tijd puur aan de hand van de bijgesloten bewijsstukken* en zijn de laatste jaren minder coulant geworden als de bewijsstukken niet volledig waren. Dus of je nu in januari of februari de aanvraag doet, ook daar zal men dus niet strenger of soepeler in zijn.

Waar wel een verschil in zit: het prijskaartje (hogere leges) en straks kun je VFS (en dus de service fee die bovenop de leges komt) niet meer ontwijken. Dus ik zou zelf zeker niet speciaal wachten tot en met februari.

Succes!

Groet,

Rob V.

* NB over het nauwelijks nog afnemen van interviews schrijft BuZa:

“Interviews
Een van de meest opvallende veranderingen sinds de regionalisering en de uitbesteding van de visumaanvragen is het feit dat er bijna geen interviews meer worden afgenomen, terwijl DCV hier aanvankelijk wel het belang van inzag voor risicovolle aanvragen. De belangrijkste oorzaak hiervan is de groei van het aantal visa, waardoor er druk staat op het visumproces en er weinig tijd meer is om interviews af te nemen. Een andere reden is de veranderde inrichting van het visumproces, waardoor het ook meer tijd kost om een interview te organiseren. Ruim 80% van de visumaanvragen vindt plaats op EDV’s, waar uitsluitend inname plaatsvindt en geen interviews mogen worden afgenomen. Dit moet gebeuren op een ambassade, op aanvraag van de beslismedewerkers op een RSO/het CSO. Zij zitten echter in een ‘productieomgeving’, waarin het behalen van de doorlooptijden een belangrijke resultaatindicator is en er vaak geen tijd is om aanvullende informatie op te zoeken, navraag te doen op een ambassade of een interview te laten afnemen. Hoewel sommige gesprekspartners twijfelden aan het nut van interviews (ze zijn vaak te kort, mensen zijn niet goed getraind, een dossier zegt meer, er is sprake van teveel ‘onderbuikgevoel’), gaven de meeste gesprekspartners aan dat interviews een goede inhoudelijke aanvulling kunnen zijn op een complex dossier en dat het gebrek aan interviews in de huidige setting een gemis is. Interviews kunnen behalve over de aanvrager zelf extra informatie geven over bepaalde trends en ontwikkelingen die ook voor andere visumaanvragen van belang kunnen zijn.

‘Ik had twijfels over zijn werkgeversverklaring. Hij wilde heftrucks gaan kopen in Nederland, maar had niet eerder heftrucks gekocht en niet al te veel geld op zijn rekening staan. Vroeger had ik een extra interview gedaan, nu heb ik de aanvraag geweigerd.’ Beslismedewerker’ ”

Bron: “De burger centraal? Consulaire dienstverlening in beweging 2011-2018” https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/moties/detail?id=2019Z12613&did=2019D26038

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website