Beste Rob/Redactie,

Ik heb ongeveer 20 jaar samengewoond met mijn Thaise partner in Nederland. Via een notaris hebben we een samenlevingscontract op laten stellen. Nu wonen we inmiddels 4 jaar samen Thailand.

Mijn partner koos er destijds niet voor om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar verlengde periodiek haar verblijfsvergunning. Nu willen we dit jaar op vakantie naar Nederland. Zij moet dus een Schengenvisum aanvragen. Het doel is o.a. bezoek aan (mijn) familie.

Omdat we niet getrouwd zijn, gingen we er van uit dat het een toeristenvisum moest worden. De bedoeling is om samen met mij, een EU-burger de reis gaat maken. Wij vragen ons nu echter af of het nog steeds samenleven op basis van het in Nederland gesloten samenlevingscontract gelijk gesteld wordt met een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Ik heb de vraag per e-mail aan het VFS Global gesteld, maar krijg alleen een automatisch gegeneerd bericht terug.


Beste Rob,

Als jij als Nederlander je Thaise partner wil laten overkomen voor een vakantie, ongeacht huwelijkse staat, zul je voor visum met reisdoel ‘visiting family/friends’ moeten aanvragen. Dus gewoon onder de reguliere procedure.

‘Toerisme’ is voor vreemdelingen die geen referent hebben en zelfstandig in bijvoorbeeld een hotel gaan verblijven. De categorie ‘familie van een EU/EER burger’ is voor vreemdelingen die een huwelijk (of aantoonbare gelijkwaardige relatie) hebben met een EU onderdaan NIET zijnde een Nederlander (mbt een visum naar Nederland). Jullie zouden dit visum wel kunnen aanvragen als jullie naar bijvoorbeeld België als hoofdreisdoel zouden gaan.

De details omtrent de diverse categorieën die ik hier boven noem kun je terugvinden in de uitgebreide PDF download in het Schengendossier: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Succes!

Groet,

Rob V.

NB: Sinds 2 februari zijn er nieuwe Schengenregels van toepassing. Er is niet zo heel veel veranderd (je kunt eerder terecht, een visum kost je meer geld). Een update van het dossier staat klaar., maar mist nog de puntjes op de i. Voor wie de verschillen wil weten, zie:

www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/nieuwe-regels-voor-het-schengenvisum-per-februari-2020

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Schengenvisum vraag: Schengenvisum en samenlevingscontract”

 1. Prawo zegt op

  Als uw partner minder dan vijf jaar geleden uit Nederland is vertrokken dan heeft ze wellicht nog een verblijfsdocument dat nog niet is verlopen. Dan kan ze dat gebruiken voor een eenmalige reis.

  Mocht het de einddatum van dat document inmiddels zijn verstreken dan zal ze inderdaad op de gewone manier een Schengenvisum aanvragen.
  Duur grapje, het zal in ieder geval 80 Euro gaan kosten, plus de kosten voor dienstverlener VFS die verplicht moet worden ingeschakeld.

  Anderen in een vergelijkbare situatie die er niet voor kiezen de NL nationaliteit aan te vragen: na vijf jaar verblijf kan de status van langdurig ingezeten derdelander worden aangevraagd bij de IND. Die status verval in ieder geval niet binnen een jaar. Andere verblijfsvergunningen kunnen al na een eenmalig verblijf buiten Nederland van negen maanden (of drie achtereenvolgende jaren steeds zes maanden) worden ingetrokken.

  Of er in bepaalde situaties nog iets valt te redden, en voor hoe lang dan, kan pas op basis van een feitelijke situatie worden beoordeeld.

 2. wibart zegt op

  Umm als ik het goed lees woont hij al 4 jaar in Thailand. Is dan de vraag niet of hij uitgeschreven is in Nederland relevant ?. Immers de befaamde Belgie route werkt ook zo. Bijvoorbeeld: Nederlander verlaat Nederland. Schrijft zich uit in Nederland en gaat vervolgens in Belgie wonen. Op grond van Europees recht kan hij na enige tijd (ik dacht minimaal 6 maanden en zelf voorzien in zijn inkomen) gezinsvereniging met zijn partner verkrijgen. Geen inburgerings vereisten daarvoor. Je verblijft dan nog enige periode (ik dacht 3 maanden minimaal in Belgie) en kan vervolgens weer naar Nederland gaan zonder last te hebben van de inburgeringscursus vereisten en je weer in Nederland vestigen. Dit is weliswaar gebaseerd op verblijf als partner maar de rechtsgedachte erachter is vergelijkbaar. Je zou dan wellicht als hoofddoel Belgie moeten vermelden maar kunt natuurlijk binnen Schengen gebied reizen wat je wilt.

  • Prawo zegt op

   De vraag ging over het nu benodigde Schengenvisum.
   Zullen we de EU- (of Belgiëroute) daar buiten laten, want die is heel iets anders. In het algemeen zullen ze daarvoor getrouwd moeten zijn (al zijn er in sommige lidstaten uitzonderingen voor mensen in een duurzame relatie), maar tat Rob en zijn partner na twintig jaar nu nog zouden wille trouwen alleen om een gratis visum te krijgen, waag ik te betwijfelen.

   Inschrijving in een NL gemeente is niet alleen een formaliteit maar ook iets waar in dit verband weinig waarde aan zal worden gehecht. Of de partner nog in NL staat inschreven is ook twijfelachtig, ze zal wel zo goed zijn ingeburgerd dat ze de vereiste premie voor de zorgverzekering niet al jarenlang is blijven doorbetalen. Maar zou dat wel het geval zijn, dan maakt het nog niets uit.

   Gehuwde buitenlandse partners die visumplichtig zijn (zoals Thai) kunnen een gratis visum krijgen als ze aangeven hun echtgenoot te vergezellen naar een andere lidstaat dan die van hun echtgenoot (dat is op dit blog al vaker vermeld). Weinigen zullen zin hebben in het gedoe (en vooral de vertraging) die het gaat opleveren als ze ditzelfde recht willen realiseren als ongehuwde partner. Daar zal een besparing van rond 120 Euro niet tegenop wegen.

   Iemand die met zijn of haar partner (gehuwd of niet) permanent in Thailand woont en die een visum nodig heeft voor een bezoek aan familie en vrienden in Nederland, die kan het beste met behulp van het Schengenvisumdossier op dit blog de aanvraag goed voorbereiden. Dat geeft de meeste kans op succes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website