Beste Rob/Redactie,

Korte vraag inzake vlucht. Mijn Cambodjaanse vriendin (reeds vele jaren en reeds in België geweest) komt begin september terug naar België met C-Visum/Kort Verblijf 90 dagen. Eerstdaags (maandag 29/08) verkrijgt zij haar visum van de Franse ambassade in Phnom Penh.

Nu gaan wij met alle nodige documenten (gelegaliseerd en vertaald en gelegaliseerd) in België een huwelijksaanzoek indienen, hetgeen mogelijk is en de stad is al op de hoogte.

Mijn vraag, moet ik dan wel een vlucht heen-& terug voor haar aankopen? Wordt dit gecontroleerd bij aankomst in de Belgische luchthaven of zij wel een een ticket heeft voor de terugvlucht?

Mijn inziens is het zo dat zij al een visum heeft en kan vertrekken. Immers stel mocht het huwelijk niet doorgaan om welke reden dan ook, dan blijft het mijn verantwoordelijkheid dat zij terug na 90 dagen op de vlucht huiswaarts zit.

Wat is uw opinie?

Met dank voor een bondig antwoord,

Serge


Beste Serge,

Formeel is een visum voor België met het oog op huwelijk een Schengenvisum type C. Standaard moet men bij het indienen van de visumaanvraag een reservering (geen betaalde tickets!) voor een retourvlucht overleggen of ander bewijs waaruit blijkt dat de vreemdeling in staat is en voornemens tijdig weer te vertrekken.

Echter, als de procedure in België goed gaat hoeft de vreemdeling België niet meer te verlaten. Daarom is er een uitzondering en is een retourticket geen vereiste. Je komt deze daarom ook niet tegen om de lijstjes met punten waaraan jullie moeten voldoen. Op de checklist van de ambassade staat ook nog eens deze opmerking:

“The type of visa that we issue for marriage is a type C/Schengen visa. In general, for type C/Schengen visa, a return flight ticket is required. However, as an exception, for marriage in Belgium, a one-way flight ticket is sufficient for the Belgian authorities. As all airlines staff members are not always aware of this exception, if you have bought/want to buy a oneway flight ticket, we advise you to take contact with the airline before departure and check if they will let you board the aircraft.”

Daarom zou ik adviseren om pas na afgifte van het visum een ticket (enkele reis) te kopen en voor de zekerheid de betreffende luchtvaartmaatschappij aanschrijven of ze beseffen dat bij dit type visum een retourvlucht normaliter niet nodig zal zijn. Hou bij het boarden de mail met de reactie van de luchtvaartmaatschappij paraat.

Mocht het personeel van de luchtvaartmaatschappij dan nog steeds geheel ten onrechte moeilijk doen, vraag dan naar een manager met verstand van zaken. En mocht dat ook niet lukken en het meest onwaarschijnlijke en slechtste scenario zich voor doen: besef dan dat formeel moet de vreemdeling aan kunnen tonen de middelen te hebben tijdig weer te vertrekken naar het land van herkomst of welk ander land dan ook waar men op zeker toegelaten zal worden. Ter plekke zou je dan ook een enkele reis van België naar zeg Turkije kunnen boeken. Thaise kunnen (voor een verblijf van max 30 dagen) visumvrij naar Turkije dus met een ticket naar BKK-BRU en een ticket vanuit de EU naar Turkije voldoe je ook aan de eis van een “return or roundtrip”.

In zo’n vaart zal het wel niet lopen, dus met een enkeltje, goede voorbereiding (waarbij jij en je lief de procedures en regels dus goed kennen) en de mail van de luchtvaartmaatschappij achter de hand zal het vast wel goed komen.

Succes!

Met mijn gelukswensen en groet,

Rob V.

Bronnen en meer:

 

 

Rating: 4.25/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website