Beste Rob/Redactie,

Sinds begin augustus is mijn Thaise vriendin weer terug naar Thailand. Ze is hier (ik woon in Frankrijk) ruim 9 maanden geweest. Aanvankelijk was 3 maanden de bedoeling maar door corona ging tot 2 maal toe iets mis en kreeg ze verlenging. Wij blij natuurlijk.

Nu na bijna 3 maanden zou ze in feite weer terug kunnen keren naar Frankrijk, we hebben immers een huwelijk in het verschiet.
Bij vertrek heeft hebben we in het gemeentehuis Attestation D’Accueil laten opmaken, zeg maar een uitnodiging om terug te komen naar Frankrijk. Dit is een een officieel CERFA document en goedgekeurd door Frankrijk.

Vandaag nam ze contact op met VSF en kreeg te horen dat ze allereerst 3 maanden in Thailand aanwezig moet zijn geweest en dan kan een Schengenvisum worden aangevraagd voor 3 maanden. Twee mogelijkheden; een normale aanvraag met bijbehorende doorlooptijd of een snelle afhandeling die wel heel duur is. De prijs werd (nog) niet genoemd. Is dit normaal gebruikelijk? Weet iemand hoeveel dit extra kost? Is het verplicht om de verzekering bij VSF af te sluiten?

Groet,

Wil


Beste Wil,

Voor Frankrijk lopen visumaanvraag al een paar jaar via TLS Contact. Dat is (Net zoals voorheen VFS Global), niets meer dan een externe front-office die de diverse papieren aanneemt, langs een checklist legt en vervolgens door stuurt naar de Franse ambtenaren die over het visum beslissen. Daar zijn gewoon de algemene regels voor met maximale doorlooptijden enzovoort. Ik begrijp dan ook niet waar de “snel service” dienst vandaan komt. Die is er onder de algemene Europese visum afspraken niet en valt ook niets over terug te vinden op de website van TLS.

Wel bieden externe partijen zoals TLS compleet optionele extra diensten aan zoals een “Premium lounge” of “ruimere inlevertijden” of retour opties. Maar dat heeft verder niets te doen met hoe lang de Franse ambtenaren over het beslissen op de aanvraag doen. Hoogstens dat inleveren in het weekend of retouren per post jezelf een dag scheelt.

Waar je de medische reisverzekering afsluit is ook geheel aan jullie. Dat mag even goed een Thaise, Franse of andere verzekering zijn die aan de eisen voldoet.

Zie de aanbiedingen van TLS, VFS dan ook voor wat ze zijn: commerciële optionele extra’s die het jullie iets makkelijker kan maken voor een hap geld, maar die feitelijk niets te maken hebben met het visumproces en de doorlooptijd anzich.

Groet,

Rob V.

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

4 reacties op “Schengenvisum vraag: Mijn Thaise vriendin naar Frankrijk laten komen”

 1. Prawo zegt op

  Jammer dat jullie de tijd dat ze in Frankrijk was niet hebben gebruikt om haar verblijf te regelen, zoiets als de Belgiëroute, maar dan in Frankrijk.

  Wanneer en waar gaan jullie trouwen?

  Regel voor uzelf vast daar de “verklaring van inschrijving”, die is toch op enig moment nodig.

  Als ik uw verhaal zo lees zouden jullie nu ook in Nederland kunnen gaan wonen en zou zelfs een gratis visum via de NL ambassade mogelijk moeten zijn.

  Overigen is het verhaal dat iemand pas na drie maanden weer een nieuwe visumaanvraag in kan dienen complete onzin: dit kan bij wijze van spreken al op de dag van terugkomst en in ieder geval al zes maanden vóór de geplande reis.

 2. Wil van Rooijen zegt op

  Hallo Prawo,
  -Dat was helaas niet mogelijk; zelfs een aanvraag van haar voor een geboortebewijs {is verklaring van inschrijving?) werd als niet mogelijk afgewezen. Die moest persoonlijk afgehaald worden…
  -Ik woon voor vast in Fr. en wil dit zo laten totdat ik eventueel voor vast naar Thailand ga.
  -Ja dat is correct

  Heel hartelijk dank voor uw reactie!
  Wil

  • Prawo zegt op

   Beste Wil,
   zo te lezen ben je niet helemaal op de hoogte van d EU-regels op grond waarvan om te beginnen ook jijzelf een verblijfsrecht in Frankrijk hebt.
   Voor jezelf:
   de “verklaring van inschrijving” is iets anders dan geboortebewijs. Dat laatste haalt iedereen in de plaats waar hij of zij is geboren (ik neem aan dat dit voor je vriendin ergens in Thailand is). Voor het regelen van een verblijfsrecht is zo’n verklaring van inschrijving niet nodig.
   Er zijn 26 voor jou relevante EU-lidstaten, als ik mij niet vergis moet jij voor je verklaring van inschrijving (in het Frans: attestation d’enregistrement) bij de préfecture zijn.
   Mocht jij inmiddels langer dan vijf jaar in Frankrijk wonen, dan heb je al recht op het “duurzaam verblijfsrecht” (in het Frans: le droit de séjour permanent). Ook dat vraag je aan bij de préfectuere
   Mijn advies: regel voor je zelf z.s.m. in Frankrijk een van die twee statussen, bij voorkeur de tweede als je daar al recht op bljkt te hebben.
   Mocht je de juiset richtlijn in het Frans willen nalezen kijk van hier https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:229:0035:0048:fr:PDF
   De nederlandse tekst staat hier: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004:229:0035:0048:fr:PDF
   Van belang voor u zijn nu met name de artikelen 7, 8, 16 en 19.

   Voor uw vriendin.
   Zij heeft recht op een verblijfskaart (in het Frans: carte de séjour membre de la famille d’un citoyen de l’Union), zie met name de artt. 3 en 9. Ook dat regelen jullie bij de préfecture.
   Om naar Frankrijk te kunnen reizen heeft ze een visum nodig dat haar snel en gratis moet worden gegeven (art. 5). In principe natuurlijk door de Franse ambassade, maar als u uw eigen documenten op orde heeft zou het ook via de Nederlandse ambassade moeten lukken. Denk u bij de juiste documenten met name ook aan stukken die kunnen aantonen dat jullie al een maand of zes op hetzelfde adres samenwoonden.

   Ook als jullie besluiten op enig moment in Thailand te gaan wonen zal het nuttig zijn als al eerder in Frankrijk de juiste verblijfsdocumenten zijn geregeld, al was het maar om voortaan bevrijd te zijn van gedoe rond het aanvragen van een visum voor haar.

 3. Prawo zegt op

  Correctie.

  Deze zin
  “Voor het regelen van een verblijfsrecht is zo’n verklaring van inschrijving niet nodig.”
  moet luiden
  “Voor het regelen van een verblijfsrecht is zo’n geboortebewijs niet nodig.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website