Beste Rob/Redactie,

In mei wil ik met mijn Thaise vriendin een reis door Noorwegen willen maken, zij zou dan van Bangkok naar Oslo vliegen en ik vanuit Brussel. Wij willen 2 tot 3 weken rondtrekken aldaar. Kan dit?

Voor welk land moet zij een Schengenvisum aanvragen? Noorwegen of België? Moet ik dezelfde documenten voorzien zoals indien zij naar België zou komen?

In 2019 was zij 2 weken in België samen met mij.

Groet,

Hugo


Beste Hugo,

Een visum naar Europa moet worden aangevraagd bij de lidstaat welke het hoofddoel van de reis is. Als jullie dus enkele weken in Noorwegen op vakantie willen dan vraagt jouw partner dus via Noorwegen een visum aan. Zoals de meeste ambassades hebben de Noren VFS Global in de hand genomen voor het innemen van de papieren. Deze externe dienstverlener stuurt de aanvraag vervolgens door aan de Noren ter behandeling.

Elke lidstaat heeft zo zijn eigen details maar in de basis is de procedure vergelijkbaar met een aanvraag voor elke andere EU lidstaat. Je kunt jouw eerdere ervaring én het Schengendossier hier op het blog dus als algemene leidraad gebruiken. Maar wees zorgvuldig en check goed wat de Noren precies willen zien. Zie daarvoor de Noorse VFS website met instructies.

Laat je partner een aanvraag voor het reisdoel toerisme doen en voeg daar een begeleidende brief aan toe waarin staat dat jullie een relatie hebben, jij haar in Noorwegen opvangt, samen rondreist en haar weer op de luchthaven brengt voor vertrek terug naar Thailand. Natuurlijk een kopie van jouw paspoort er bij enz. Het kan zeker geen kwaad te vermelden dat ze al eens eerder in Europa is geweest (en dus aannemelijk is dat ze terug naar huis zal keren), al zal de ambtenaar dat ook op kunnen maken uit de gedeelde visum database en haar paspoort pagina’s.

Met de tips uit het Schengendossier moet het dan wel lukken de aanvraag goed in te dienen.

Succes,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website