Beste Rob/Redactie,

Ik ben een gescheiden man met twee kinderen. Mijn kinderen wonen bij mij een gaan om de twee weken een weekend naar hun moeder.
Sinds augustus 2020 heb ik contact met een Thaise vrouw. Zij heeft een werkvisum hier in Nederland (ze is nanny).

Helaas door Covid-19 hebben we elkaar toen niet in het echt kunnen ontmoeten. In oktober moest ze weer terug naar Thailand en het was nog niet zeker of ze weer terug zou komen naar Nederland. We bleven contact houden ondanks de onzekerheid en in december werd duidelijk dat ze in januari weer naar Nederland zou komen op een werkvisum. Ik heb haar van Schiphol gehaald (onze eerste echt ontmoeting). Erg spannend, maar van beide kanten erg positief. Heerlijk die vlindertjes weer te voelen.

In de tussentijd een paar keer afgesproken en samen erg gelukkig en erg verliefd. Maar door covid-19 erg lastig afspreken voor langere tijd, omdat ze natuurlijk ook aan het werk is en ik ook aan het werk ben. Daarnaast de fulltime zorg voor mijn kids. Er blijft dus weinig tot geen tijd over om samen af te spreken. Nu moet ze halverwege april weer terug naar Thailand. Erg balen natuurlijk.

Echter is het nu al zeker dat ze later dit jaar weer terug gaat komen naar Nederland. Super blij met dit nieuws, maar ook nu komt ze weer voor werk hierheen op haar werkvisum en zal het lastig zijn elkaar geregeld op te zoeken ivm covid-19.

Mijn vraag: Kan er ook een Schengenvisum aangevraagd worden die aansluit op haar werkvisum, zodat ze na de drie maanden werken bij mij kan komen voor 90 dagen? En wat staat er dan op mijn te wachten?

Ik heb me er al een beetje in verdiept, maar ik weet niet of ik een bijzonder geval ben ivm de werkvisum van mijn vriendin. Helpt het daar ze hier al een werkvisum heeft?

Alvast bedankt voor de reactie.

Met vriendelijke groet,

Martin


Beste Martin,

Als ze inderdaad een visum heeft dan is dat een papier voor kort verblijf. Een visum heet voluit dan ook wel ‘visum kort verblijf’ of ‘Schengenvisum type C’ en staat slechts maximaal 90 dagen verblijf -in elke periode van 180 dagen- toe. In de meeste gevallen is een visum (voor Thai) afgegeven voor het doel ‘bezoek aan vrienden’ of ‘toerisme’. Voor ‘arbeid’ bestaat inderdaad ook, maar die zien we niet zoveel. Ongeacht het doel van het verblijf staat de maximale tijdsduur als een huis: na 90 dagen verblijf moet iemand tenminste 90 dagen wegblijven.

Wil iemand voor langere tijd (langer dan 90 dagen) blijven dat is er eigenlijk maar één optie: een VVR-verblijfsvergunning aanvragen. Een verblijfsvergunning is veelal voor ‘verblijf bij partner’, maar ook daar bestaat een categorie voor arbeid (bijvoorbeeld au pair).

Mogelijk is er spraken van miscommunicatie en heeft ze reeds een dergelijke verblijfsvergunning, dan heeft ze een plastic verblijfspasje van de IND. Dit pasje noemen we ook wel ‘VVR (verblijfs)pas’. Heeft ze slechts een visumsticker in het paspoort dan is verblijf langer dan 90 dagen (in elke periode van 180 dagen) geen mogelijkheid.

Als de relatie echt serieus gaat worden kun je natuurlijk de immigratie procedure in gang gaan zetten voor verblijf bij partner (dan trekt ze bij jouw in). Zie voor meer informatie het dossier ‘immigratie Thaise partner’ hier op het blog in het menu aan de linkerkant.

Maar als jullie daar nog niet aan toe zijn en jullie toch meer tijd samen willen doorbrengen in Nederland dan is er nog een manier. Wellicht heeft haar werkgever er wel oren naar haar voor langere tijd naar Nederland te laten komen en dus een verblijfsvergunning (voor au pair) voor haar aan te vragen. De bal ligt dan bij de werkgever, het fijne weet ik daar niet precies van.

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website