Beste redactie/ Rob V.,

Mijn vriendin, haar aangenomen dochter (heeft inmiddels achternaam van mijn vriendin gekregen) en de ex man komen naar Nederland in maart. Vrouw van ex man wil niet/durft niet te vliegen dus blijft in Thailand. Verstandhouding in relatie en met ex is bijzonder goed te noemen, komen ook regelmatig bij elkaar, gaan ook op vakantie (in Thailand) met zijn allen. Blijkt intussen dat oudste (eigen) dochter van mijn vriendin kanker heeft, is inmiddels geopereerd en terwijl ik dit schrijf ze hopelijk haar eerste chemokuur krijgt.

Ex heeft 3 jaar gespaard om de trip naar Nederland te kunnen maken. Vliegtickets zijn betaald en niet refundebel. Nadat we de tickets hadden gekocht kwam daar plotseling het bericht voorbij dat oudste dochter kanker had. Eerste reactie oke we gaan niet naar Nederland. Tweede reactie, kunnen we geld terug krijgen? Nee! Derde reactie, misschien kunnen we toch naar Nederland, maar dat vind vriendin een stap te ver. Zonder vriendin kan ook haar aangenomen dochter niet naar Nederland en haar ex spreekt geen woord over de grens en heeft nog nooit gevlogen. Ik zelf ben dan al in Nederland dus kan ook niet aan begeleiding doen.

Nu kwam vriendin met de volgende oplossing: we gaan gewoon met drie personen naar Nederland. Ex en dochter blijven in Nederland, vriendin gaat na 1 week terug om oudste dochter te helpen in het ziekenhuis/thuis te verplegen.

Een week voor het verlopen van het visa komt zij terug naar Nederland. Er is dan nog een week bij ons voor ze gedrieën terug naar Thailand gaan.

Mijn vraag is: kan/mag dit in een 90 dagen visum? Dat zij dus eigenlijk twee keer Nederland binnenkomt en twee keer verlaat. Zij heeft een 5 jarig visum om telkens 90 in en 90 dagen buiten Nederland te verblijven.

Groet,

Harm


Beste Harm,

Allereerst moet ik zeggen wat een verschrikkelijke situatie. Ik hoop dat de behandeling van de dochter voorspoedig en positief zal verlopen.

Wat betreft je vraag, die komt er kort op neer of iemand met een Schengenvisum meermaals (2 maal) binnen 90 maanden binnen mag komen. Dat hangt af van het type visum. Bij 1 entree is kun je niet nogmaals binnen komen op hetzelfde visum. Maar Nederland geeft bijna standaard een mulitple etree visum (MEV) af. Daarmee kun je zo vaak de grens passeren als je wilt. Uiteraard binnen de geldigheidsdata (geldig van … tot…) en nimmer langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen. Er van uitgaande dat haar visum ook 90 dagen geldig is kan ze dus inderdaad kort naar Nederland komen, een aantal weken terug in Thailand verblijven en dan nog kort in Nederland verblijven.

Mochten de visumaanvragen nog gedaan moeten worden: geef dan op het Schengenaanvraagformulier aan dat een MEV gewenst is. En leg in een kort schrijven (1 a4tje) de situatie uit: allereerst voor de personen die 90 dagen willen komen en daarna een toelichting dat wegens de diagnose van de dochter dat de vriendin op dezelfde datum wil komen, 1 week wil verblijven, terug naar Thailand en tegen het eind van de vakantie van de overige reizigers zij nog eenmaal kort naar Nederland komen en ze allen samen terug naar Thailand zullen gaan. Maak het de visumambtenaar in dat korte schrijven dus duidelijk wie er komt, waarom, wat ze gaan doen, en wanneer en waarom ze weer tijdig terug zullen gaan. De beslisambtenaar heeft slechts minuten de tijd dus daarom: hou het kort, bondig, duidelijk voor een buitenstaander.

Succes en sterkte.

Groet

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website