Beste Rob/Redactie,

Ik heb een Thaise vrouw leren kennen, zij heeft een verblijfspas van Frankrijk, maar woont een soort van illegaal in Nederland bij vrienden. Nu is mijn vraag hoe te handelen zodat ze een nederlandse verblijfspas kan krijgen om met mij iets op te bouwen?

Hoor graag van u een antwoord.

Groet,

Aswin


Beste Aswin,

Er zijn vier meest voor de hand liggende scenarios:

1) De Thaise onderdaan woont al langer dan 5 jaar in Frankrijk en heeft daar de status van ‘langdurig ingezete’ gekregen of vraagt deze alsnog aan. Hoe het aanvragen van die status in Frankrijk precies gaat zullen jullie bij de Franse immigratiedienst moeten uitzoeken. Met deze status kan ze meteen naar Nederland komen zonder MVV-procedure. Voor details zie:
ind.nl/Paginas/Economisch-niet-actieve-EU-langdurig-ingezetene.aspx

2) Ze heeft slechts een Franse verblijfsvergunning voor bepaalde tijd: start de toegang en verblijfsprocedure (TEV) hier bij de IND, doe het inburgeringsexamen op de Nederlandse ambassade in Frankrijk. Na doorlopen van de TEV procedure (op basis van verblijf bij partner) kan ze naar hier komen.
Zie: ind.nl/Familie/partner/Paginas/Partner.aspx

3) Ze heeft geen legale status meer in Frankrijk en is dus officieel illegaal in Europa: raadpleeg een advocaat! Mogelijk dat de terug naar Thailand moet en vanuit daar de TEV-procedure doet (examen doen op de ambassade in Bangkok). Dan doet ze zeg maar dezelfde route als elke andere Thaise burger met Nederlandse partner doorloopt. Maar voordat ze terug naar Thailand gaat kijk eerst naar de Europa route hieronder.

4) Jullie doen samen de EU-route. Ongeacht of ze nu wel of geen legale verblijfsstatus heeft kan jij minstens 3 maanden in een ander EU-land gaan wonen. Als jullie gehuwd zijn of een relatie ‘ gelijkwaardig aan een huwelijk’ dan kunnen jullie daarna terugkeren naar Nederland. Zie daarvoor: ind.nl/eu-eer/Paginas/Familieleden-met-een-andere-nationaliteit.aspx

Om hier echt in te duiken raad ik je aan om 1 of meerdere van deze paden verder te verkennen. Dat kun je zelf doen via een forum zoals buitenlandsepartner.nl of door contact op te nemen met een vreemdelingenadvocaat (liefst eentje met specialisatie in EU recht). Dat kost natuurlijk wat meer zelf pionieren maar dan is er wel een professional die jullie van start tot finish voor valkuilen behoed. Zo’n advocaat kun je Googlen, vinden op forums voor mensen met een buitenlandse partner of Google eens op ‘Prawo’ (G. Adang), hij reageert ook weleens hier op dit blog en is vreemdelingenadvocaat in ruste. Neem de tijd, oriënteer je en beslis dan wel pad in de slaan.

Ik hoop dat dit jullie in ieder geval een zetje in de goede richting geeft. Succes!

Groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website