Beste redactie/Rob V.,

Weet iemand of mijn Thaise echtgenote inburgeringsplicht heeft voor Vlaanderen/België als we daar naartoe verhuizen? Mijn Thaise echtgenote en ik willen terug naar Antwerpen verhuizen. Mijn echtgenote is 55 jaar en ik ben 64 jaar. 20 jaar geleden ben ik -tegen mijn zin- naar NL verhuisd omdat mijn vrouw geen toeristenvisum of verblijfsvergunning kreeg voor België.

Mijn vrouw verblijft dus al 20 jaar legaal in de EU, in Nederland. Ze heeft heel die tijd fulltime gewerkt in Nederland. Haar kennis van de Nederlandse taal is niet optimaal, ze is soms moeilijk te begrijpen. Haar Nederlandse woordenschat is beperkt. Maar op haar werk gaat de communicatie al 20 jaar goed. Daarom zit ze niet te popelen om in Antwerpen opnieuw een inburgeringscursus te doen.

In Nederland heeft ze 20 jaar geleden een inburgeringscursus gedaan. maar het certificaat niet behaald. Ze behaalde niet het vereiste niveau “NT2” voor Nederlands.

En als ze dan toch verplicht zou zijn om een inburgeringscursus te volgen in België, en ze zou opnieuw zakken wegens onvoldoende kennis van de Nederlandse taal, moet ze de cursus dan opnieuw doen tot ze voldoet aan de normen?

Groet,

Johan


Beste Johan,

Als jij als Belgisch burger samen met jouw Thaise vrouw in Nederland woont is er EU wetgeving van toepassing. Om precies te zijn EU Richtlijn 2004/38 voor familieleden van Europeanen. Dit betekent o.a. dat jouw vrouw in Nederland niet inburgeringsplichtig was en een zogenoemde ‘verblijfskaart’ heeft waarop staat dat zij een familielid van een EU/EER onderdaan is (reguliere gezinsmigranten krijgen een reguliere ‘verblijfsvergunning’ ipv een ‘verblijfskaart’).

Als jullie terug naar België verhuizen na gebruik te hebben gemaakt van deze rechten zijn in België ook de speciale regels van toepassing, ze zal dus ook daar niet te hoeven inburgeren. Hoe je exact de procedure via DVZ start weet ik niet maar zorg er voor dat je kenbaar maakt dat jullie in Nederland jullie EU recht hebben gebruikt. Bij voorkeur zou ik de Nederlandse verblijfskaart meenemen en een kopie daarvan invoegen bij de aanvraag tot een Belgische ‘familielid van een EU/EER burger’ verblijfskaart.

Meer info op de DVZ website, zie vanaf het kopje ‘Verblijf in België’: dofi.ibz.be/

Mogelijk zijn er lezers je voor gegaan die hun praktijk ervaring hieronder kunnen delen. Let er op dat voor naturalisatie een EU land inburgeren wel kan verplichten. Mocht jouw vrouw dus (ook) de Belgische nationaliteit aan willen nemen dan kunnen er dus wel bepaalde verplichtingen opgelegd worden.

Groet,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Schengenvisum vraag: Heeft mij Thais vrouw inburgeringsplicht als ik terug naar België verhuis?”

 1. Prawo zegt op

  Als jullie al zo lang in Nederland wonen en jullie hebben het verblijfsrecht in Nederland goed geregeld dan zouden jullie nu beiden het zogenaamde duurzaam verblijfsrecht moeten hebben. Zo niet, vraag het dan snel aan via dit formulier https://ind.nl/Formulieren/6012.pdf
  Hiervoor gelden verder geen bijzondere voorwaarden.
  Je weet nooit wat de toekomst breng en met dit verblijfsdocument zijn zowel jij als je vrouw zo goed mogelijk ingedekt. Beter mee verlegen dan om verlegen zou ik denken.

  Als jij naar België terugkeert mag jij je vrouw meenemen.
  Ze heeft dan dezelfde rechten als een Thaise vrouw van een Nederlander die in België gaat wonen en wordt daar NIET inburgeringsplichtig.

  In België schrijven jullie je in bij de gemeente. Daar doet je vrouw een verblijfsaanvraag. Er geldt op dat moment ook geen middeleneis Zij krijgt na zes maanden een F kaart en kan na vijf jaar ook in België het duurzaam verblijfsrecht aanvragen. Dan krijgt ze de F+ kaart.

  • Prawo zegt op

   In mijn reactie ben ik er van uitgegaan dat de vragensteller de belgische nationaliteit heeft.

   De reactie van Adrie hieronder is zeker dan chaotisch en onbegrijpelijk.Met alle respect: een beetje het verhaal van de klok en de klepel

   Nederland heeft bijv. niets te maken met een Belgische verblijfsvergunning

   De voorwaarden voor optie kan iemand hier nalezen: https://ind.nl/Formulieren/5013.pdf
   Lijkt me niet dan een vrouw van een Belg hier gebruik in Nederland van kan maken.

 2. Adri zegt op

  Beste heer,
  Informatie van Rob V. Is niet compleet. Alleen met een geldig Belgische verblijfsvergunning is uw partner in Nederland niet inburgeringsplichtig. Uit uw verhaal begrijp ik dat uw partner dit niet heeft. Volgens mij kun je dit document na 4 maanden krijgen, dit had ik ooit gelezen.
  Ik weet niet of uw partner langer dan 15 jaar (onafgebroken ) in NL woonachtig is en langer dan 3 jaar met een Nederlander getrouwd is in dit geval kan zij misschien via optie regeling Nederlandse nationaliteit krijgen. Zie meer info hierover IND.nl , optie regeling.
  Grt. Adri

  • Rob V. zegt op

   Beste Adri, volgens mij draai je wat zaken om? Hoe zou een Thaise die naar Nederland gekomen is aan een Belgische verblijfsvergunning moeten komen? Het gaat hier om een Belgische man met Thaise vrouw, woonachtig in Nederland. Dan is de Thai onder EU recht nooit inburgering plichtig in Nederland. En als ze daarna terug verhuizen naar België hebben ze ook daar geen inburgeringsplicht.

   Zie verder de nuttige aanvullingen van Prawo.

   NB: niet op Johan van toepassing maar omgekeerd zou het scenario dit zijn met Nederlands-Thais stel:
   – verhuizen direct naar Nederland: wel inburgering
   – Nederlander en Thais stel gaan in BE wonen: geen inburgering. Verhuizen dan naar NL, dan ook daar geen inburgering, feitelijke woonst in BE tonen ze aan met o.a Belgische verblijfskaart en andere documenten. Minimale woonst is 3 maanden maar zo op het randje zitten maakt een immigratiedienst niet blij (argwaan wegens ‘misbruik’ ligt op de loer en dus dwarsliggende ambtenaren).

 3. martin zegt op

  Dag , toen ik destijds in 2008 met mijn Thaise vrouw ,in Thailand gehuwd ,naar Belgie kwam en haar op de gemeente liet inschrijven ,heeft ze een inburgerings cursus gedaan en met grote onder scheiding behaald ,ze had verschillende buitenlandse collegas van Europese en Afrikaanse oorspronf die bijna allemaal gezakt waren ,reden geen interesse .dus ik zou zeggen als je vrouw de taal verstaat ,dan is het niet zo moeilijk zoals in Nederland ,
  Mvg Martin

 4. Stefaan zegt op

  Ik kan mij niet uitspreken over de regelgeving. Ik heb wel een tip. Voordat jullie zich vestigen in een Belgische gemeente : ga spreken met de burgemeester. Vraag of hij bereid is je echtgenote in te schrijven in de gemeente. Een goed gesprek zorgt meestal voor een vlotte inschrijving, en zal DVZ dan ook geen probleem maken.

  • Johan zegt op

   Goed idee!
   Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen te spreken wordt lastig. Als ik een gewone ambtenaar te pakken krijg ben ik al tevreden!

  • john zegt op

   kennelijk is er in belgie nog steeds iets te “regelen “. Wist ik in verleden maar dacht dat het nu voorbij was. Doet me genoegen dat het fenomeen nog steeds bestaat in Belgie.

 5. Johan zegt op

  Bedankt, Rob.
  Een helder verhaal, met de wetteksten erbij!

 6. brabantman zegt op

  Nederlander. Al 10 jaar gehuwd met een Aziatische vrouw.
  Woon in Belgie. Vrouw heeft F kaart (5 jaar geldig). Zit verplicht op door Belgische staat betaalde 2 tot 3 jaar durende NL taal cursus en moet eerdaags ook naar inburgeringcursus. Men verplicht niets maar doe je dit niet dan na 5 jaar geen verlenging Belgische registratie.

  • Rob V. zegt op

   Beste Brabantman, wat bedoel je exact met ‘Belgische registratie’? Jullie verblijfsrecht kunnen ze niet weigeren te verlengen wegens geen inburgering, want onder de EU regels is en kan men dat niet verplichten. Doe je niet vrijwillig mee dan kan DVZ je niets maken. Maar als een volledig gratis cursus jullie goed uitkomt kun je uiteraard uit vrije wil gebruik maken van dat aanbod. Of heeft een of andere ambtenaar succesvol suggestief lopen dreigen dat het niet moet maar ‘moet’?

   Ook de Belgen weten dat Europeanen en hun familie niets verplicht kan worden, zie (er zijn vast betere links) bijvoorbeeld: https://www.agii.be/nieuws/behoud-verblijf-wordt-afhankelijk-van-integratie-inspanningen

   “Hoewel de wet de bereidheid tot integratie als algemene verblijfsvoorwaarde poneert, is deze voorwaarde niet van toepassing op bepaalde soorten verblijfsaanvragen en -statuten:
   – (…)
   – Unieburgers, inclusief familieleden die een aanvraag op grond van artikel 40, 40bis of 40ter doen
   – Belgen die gebruik maakten van hun recht op vrij verkeer, inclusief familieleden
   – Langdurig ingezetenen in EU die tweede verblijf in België vragen
   – (…)”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website