Beste Rob/Redactie,

Wellicht zal het volgende bericht niet bij iedereen in goede aarde vallen, maar wij, mijn Thaise partner en ik, hebben deze keer bewust de 90 dagen Schengenvisum overschreden. Zij is hier 41 dagen langer geweest dan toegestaan. Reden is dat mijn moeder, waar zij een zeer nauwe band mee heeft, op sterven lag en niet meer dan een maand zou leven.

Dit was voor de IND echter geen reden het visum eenmalig te verlengen met 90 dagen. Daarop hebben wij besloten om haar hier illegaal te laten verblijven. De 5 jaar hiervoor hebben wij ons overigens altijd netjes aan de regels gehouden.

Nu gingen wij vorige week naar het vliegveld, voorbereid op wat komen ging. De overstay stempel, signalering. Wat schetste mijn verbazing, er gebeurde helemaal niets. Geen woord werd er gezegd en wij werden gewoon doorgelaten met een glimlach op het gezicht en er werd ons een fijne vakantie in Thailand gewenst.

Wat is hier aan de hand? Hebben wij nu geluk gehad? Krijgen we hier later nog problemen mee? Het is toch gewoon een automatisch signaal wat ze zouden moeten ontvangen zodra er iemand met overstay Nederland probeert te verlaten.

Heeft iemand hier ervaring mee?

Groet,

Sander


Beste Sander,

Op de luchthaven hebben jullie inderdaad geluk gehad dat er niemand over is gevallen, maar het kan jullie nog steeds partte spelen bij een volgende visumaanvraag. Als de beslisambtenaar de overstay dan opmerkt zou dat een gegronde reden kunnen zijn om het visum af te wijzen, jullie hebben je immers niet aan de regels gehouden. Wat je het beste kunt doen durf ik niet te zeggen. Je zou je mond kunnen houden en hopen dat de ambtenaar niks merkt of je zou in de begeleidende brief zelf op de overstay kunnen wijzen en aangeven waarom jullie dat gedaan hebben. Ambtenaren zijn net mensen dus enig begrip voor de overstay wegens een zeer triest voorval zou wel op zijn plaats zijn. Ik durf er echter mijn hand niet voor in het vuur te steken of je een begripvolle ambtenaar treft die wil aannemen dat jullie voortaan weer gewoon de regels zullen volgen.

Mocht het toch tot een afwijzing van het visum komen, neem dan als het even kan een vreemdelingenadvocaat in de arm, die kunnen vast een goed bezwaar schrijven waarom een afwijzing ongepast is.

Een alternatief is, mochten jullie getrouwd zijn, om voor de volgende reis een ander EU-land als hoofdbestemming te kiezen. Jullie doen dan de visumaanvraag via die lidstaat (en dus niet de Nederlandse vertegenwoordiging) en zo’n visum voor een “familielid van een EU-burger” kan praktisch niet afgewezen worden. Wanneer jullie dan netjes volgens de regels reizen dan zullen daar op volgende visumaanvragen lastig afgewezen kunnen worden, want jullie hebben immers opnieuw laten zien betrouwbare reizigers te zijn die zich normaliter aan de regels houden. Voor details over dit visum, zie ook het Schengendossier hier op dit blog.

Mogelijk zijn er lezers met ervaring uit de praktijk, ik ben benieuwd.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

7 reacties op “Schengenvisum vraag: Bewust een overstay op een Schengenvisum”

 1. pjotter zegt op

  Gecondoleerd. Tja, idd lullig geval zoiets. Ik zou zelf niets doen. Je ziet al dat de IND weinig begripvol is. Ilegaal of asiel aanvragen hebben ze soms meer begrip voor . Wel zou ik bij een eventueel nieuw Schengen visum voor haar, in ieder geval de “meer dan 90 dagen niet terugkeren naar NL” in acht nemen. Heeft ze het toeristen visum trouwens gekregen tot het einde van haar paspoort verval datum ? (Heb ik gehad). Dat zou ook wel wat schelen vermoedelijk.
  Tja, en dan maar zien of ‘het schip strand’ of niet. Gelukkig zou ik bijna zeggen, heb ik er geen ervaring mee. Toch suc6 gewenst voor de toekomst

 2. pjotter zegt op

  Tja, idd rot geval zoiets. Ik zou zelf niets doen. Je ziet al dat de IND weinig begripvol is. Ilegaal of asiel aanvragen hebben ze soms meer begrip voor . Wel zou ik bij een eventueel nieuw Schengen visum voor haar, in ieder geval de “meer dan 90 dagen niet terugkeren naar NL” in acht nemen. Heeft ze het toeristen visum trouwens gekregen tot het einde van haar paspoort verval datum ? (Heb ik gehad). Dat zou ook wel wat schelen vermoedelijk.
  Tja, en dan maar zien of ‘het schip strand’ of niet. Gelukkig zou ik bijna zeggen, heb ik er geen ervaring mee. Toch suc6 gewenst voor de toekomst

 3. pjotter zegt op

  Overigens gecondoleerd aannemende dat je moeder is overleden…

 4. Prawo zegt op

  Op zich is je vraag duidelijk, maar relevante informatie ontbreekt.

  Wonen jullie samen in Thailand of woont alleen uw partner daar?
  Is er sprake van een huwelijk?
  Was dit haar eerste reis, reisde ze al vaker en zo ja, waarom heeft ze dan geen visum gekregen (gevraagd!) dat meerdere jaren geldig was?
  Hoe is het nu met uw moeder?

  Mochten jullie een MVV-aanvraag overwegen, dan kan ik u vertellen dat deze overstay geen gevolg zal hebben voor zo’n aanvraag.

  Omdat een goede voorbereiding veel meer is dan het halve werk, zou ik u adviseren haar volgende visumaanvraag heel goed voor te bereiden, d.w.z. daar al hulp bij te halen en niet af te wachten tot een mogelijke afwijzing. Bezwaarprocedures in visumzaken duren in middels ee eeuwigheid, meer dan zes maande is helaas geen uitzondering.

 5. Rob V. zegt op

  Overigens, als het huidige visum nog enige tijd geldig is kun je natuurlijk ook over 90 (of meer) dagen nog eens naar Europa reizen voor enige tijd en dan wel tijdig vertrekken. Dan heb je ook een soort van bewijs dat jullie te vetrouwen zijn. Al kan de grenswachter (KMar) bij binnenkomst alsnog de toegang ontzeggen, dus due route is ook niet zonder risico.

 6. Jacques zegt op

  Indien er van te voren overleg is geweest met de IND, over het langer mogen verblijven van uw partner in Nederland i.v.m., de nare situatie met uw moeder zal er toch een afwijzingsgrond zijn aangegeven neem ik aan. U vermeldt deze niet in uw stukje. Ik stel mij voor dat u heeft gemeld dat uw moeder binnen een maand zal komen te overlijden, maar hoe heeft u dit aangetoond en was dit onderbouwd met informatie van een arts, waar uw moeder bij in behandeling is geweest. Ik stel mij voor dat dit altijd prognoses zijn en men nooit zeker zal weten hoe lang dit kan duren, dus dat het ook nog maanden had kunnen zijn. Het feit dat uw partner na 41 dagen is uit gereisd in contrast met de door u kennelijk opgegeven een maand bij de IND spreekt ook voor zich en onderschrijft mijn visie er van uitgaande dat uw moeder is overleden en de begrafenis/crematie heeft plaats gevonden binnen deze periode. Ook zou door kennelijk onvoldoende onderbouwing bij de IND de geloofwaardigheid in het geding hebben kunnen zijn.
  Het lijkt mij dat er geen signalering is uitgevaardigd door betrokken instanties en er daarom niet werd gereageerd door de marechaussee op de luchthaven. Bij uitreizen zal er op deze grond niemand tegengehouden worden stel ik mij zo voor. Van belang is primair dat de vreemdeling vertrekt. Een boete had mogelijk wel aan de orde kunnen zijn. Uw partner heeft een vreemdelingendossier en u had ook de zaak kunnen bespreken met de dienst vreemdelingenpolitie, die met het toezicht is belast en kunnen nagaan of zij iets voor u konden betekenen in deze kwestie.
  Met jullie onberispelijke verleden moet een visum in de toekomst toch mogelijk zijn, alhoewel jullie handelen geen schoonheidsprijs verdient, zoals ik dit hier uit opmaak. Succes met uw nieuwe aanvraag en refereer aan de menselijke maat en onderbouw in voldoende mate, wat de zwaarwegende argumenten waren, voor het niet tijdige vertrek van uw partner.

 7. Winothai. zegt op

  Sander, ik vind het goed dat jullie dat gedaan hebben en heb er begrip voor .

  Blij dat jullie geluk gehad hebben .

  Ik zou er ook zoiets op wagen denk ik ?

  IND (ambtenaren) zijn , over het algemeen , NIET net mensen en zijn weinig begripvol !!

  Sterkte in de toekomst .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website