Beste Rob/Redactie,

Mijn schoonbroer wenst op bezoek te komen (2 weken), hij heeft werk, dus denk ik wel dat zijn aanvraag kans maakt.

Zijn er na de aankomstverklaring (verplicht? ik dacht het wel) nog andere topics waar rekening moet mee gehouden worden? Wordt bijvoorbeeld zijn verblijfadres ook effectief gecontroleerd of hij bij ons verblijft, zijn er misschien nog aandachtspunten?

Ik vind niet meteen een antwoord op jullie uitstekende blog

Bedankt voor uw feedback.

Groet,

Freddy


Beste Freddy,
Bij een familie/vrienden bezoek aan België dient de visumplichtige vreemdeling zich inderdaad te melden (bij de gemeente) voor een aankomstverklaring. Neem voor de afspraak mee waar de gemeente om vraagt (paspoort met geldig visum, pasfoto of pasfoto’s). Dit zou zo afdoende moeten zijn, de buitenlandse gast zich verder gewoon vrij verplaatsen. Vergeet niet om bij vertrek de verklaring weer in te leveren als dat is opgedragen. Bij een vermoeden van niet tijdig vertrek (oftewel: overstay, illegaal verblijf) kunnen de autoritetein bij het  opgegeven verblijfsadres een controle uitvoeren, maar als jullie je aan de regels in instructies houden zal dat  natuurlijk niet spelen. 
Samengevat: melden bij de gemeente en hun instructies volgen, dan komt het wel goed.

Zie ook:
Voor advies bij de aanvraag van het visum, zie uiteraard ook het Schengendossier hier op ThailandBlog. Daar herinner ik lezers met een visum voor België ook aan de meldplicht na aankomst, in veel andere landen waaronder Nederland is deze al enige jaren afgeschaft. 
Met vriendelijke groet,
Rob V.

4 reacties op “Schengenvisum vraag: Aankomstverklaring in Belgie?”

 1. Lucas DL zegt op

  Aankomstverklaring is verplicht maar in het gemeentehuis van Sint Katelijne Waver zei men er meteen bij dat bijna niemand dat doet. Wij hebben al een paar keer bezoekers gehad uit Thailand en hebben nooit de moeite gedaan.

  • Lung addie zegt op

   De vraagsteller wil een correct antwoord gesteund op wettelijke basis.
   Wat Ronald hieronder schrijft is de correcte manier van werken.
   Het antwoord hierboven van Lucas is enkel goed tot zolang er eens iets misgaat. Dan zal mededeling van de gemeente:’omzeggens niemand doet’, niet meer van tel zijn. En dat omzeggens niemand het doet betekent totaal niet dat je je het NIET moet doen. Het moet wel degelijk.

 2. Ronald zegt op

  Ik krijg een keer of 2 per jaar een Thaise vriend te logeren. Ik maak tijdig de nodige afspraak op de gemeente aangezien registratie verplicht is binnen de 72u na aankomst. De registratie is gratis. Enkel paspoort en 2 pasfoto’s zijn nodig. Bij niet-naleving van registratie zou er een GAS-boete voorzien zijn van 90 euro. Terug inleveren van het formulier is (hier) niet gevraagd.

  Korte tijd na diens vertrek, krijg ik altijd de wijkagent over de vloer die op vraag van de gemeente komt nakijken of de vreemdeling in kwestie wel degelijk vertrokken is. Ik woon al vele jaren op hetzelfde adres en de wijkagent is allesbehalve een onbekende. Het nakijken beperkt zich tot het meedelen van de vertrekdatum.
  Nadien verandert het onderwerp naar overlopen van de eventuele wijkproblematieken.
  Een win-win voor beide partijen dus.

 3. danny zegt op

  Beste, melden bij gemeentehuis dat hij bij u verblijft ,ik heb in het verleden ook een thaise persoon op vakantie laten komen en de agent kwam telkens na vertrek controleren of de persoon was vertrokken
  mvg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website