Beste redactie,

Heb een visumaanvraag gedaan bij VFSGlobal. Alle papieren goed ingevuld. Ze is drie keer eerder in Nederland geweest. Kopie meegestuurd van:

  • Visum van de twee vorige bezoeken. Met stempels.
  • Twee jaarvisums van mijzelf met stempels.
  • Aangegeven dat het om een visite gaat.

Het visum is geweigerd, om de volgende reden: Het doel en de omstandigheden van het voorgenomen verblijf zijn onvoldoende aangetoond. Heb de brief gisteren gekregen. Wat kan ik nog doen, om alsnog een visum te krijgen? Misschien naar de ambassade gaan, zonder afspraak?

Het is kort dag. De vlucht is geboekt voor 18 december.

Wie kan me helpen?

Tonny


Beste Tonny en partner,

Wat vervelend, dat verwacht je natuurlijk niet zo’n afwijzing. Zo te zien maakt de Nederlandse beoordelaar zich geen zorgen over bijvoorbeeld vestigingsgevaar. Men geeft alleen maar te kennen dat niet duidelijk is waarom ze naar Nederland komt, wat gaat ze doen? Ontbrak het bijvoorbeeld aan papieren die aantonen waar jullie zullen overnachten (dwz hotelreserveringen of een ingevuld formulier logies verstrekking als je bij een particulier verblijft)? Dit aantonen is essentieel en een vereiste. Bij ontbreken van dit -of een ander bewijsstuk- krijg je bijna standaard een afwijzing. Ik vermoed dat dit hier het geval is.

Hebben jullie een begeleidend schrijven bijgesloten waar in een paar zinnen staat wat jullie gaan dien, wat de planning is? Dat schrijven is optioneel maar maakt wel een en ander wel een stuk inzichtelijker voor de ambtenaar om te begrijpen wat jullie van plan zijn.

Je kunt tegen een afwijzing in beroep via de IND. Bij de afwijzing zit ook een blaadje met instructies hoe je bezwaar aan moet tekenen en binnen welke termijn. Bij de ambassade langs gaan heeft geen zin. Op pagina 11 van het Schengendossier schrijf ik:

“Mocht je toch een afwijzing ontvangen, weet dan het volgende:
De ambassade is verplicht om schriftelijk de reden van afwijzing te laten weten. Met name ‘vestigingsgevaar‘ is een veel gehanteerde afwijzingsgrond. Hier tegen kun je in bezwaar gaan en dat is, voor Nederland, zeker niet kansloos. Afhankelijk van je eigen vaardigheden kun je dat bezwaar geheel zelfstandig doen of –tegen een vergoeding- met behulp van een advocaat vreemdelingrecht. Een bezwaar dient tijdig gemaakt te worden: voor Nederland moet je binnen 4 weken van de beschikkingsdatum in bezwaar, voor België is de termijn 30 dagen.”

Gezien de korte tijd tot de geplande reisdatum is de kans nihil dat je op tijd door de bezwaarprocedure komt. Omdat je helaas -tegen het advies van Nederland in- reeds een ticket hebt gekocht rest slechts nog de optie een nieuwe aanvraag in te dienen met daarin alle essentiële documenten (gebruik de checklist op NetherlandsAndYou) plus een begeleidend schrijven.

Let er op dat je dus bewijs van an logies toevoegd (logies/garant formulier ingevuld door de logiesverstrekker waar jullie op visite gaan) en uiteraard de andere bewijzen zoals kopie bankboekje van je vriendin waarmee ze laat zien 34 euro per verblijfsdag te hebben.

Zie o.a.:
https://www.thailandblog.nl/schengenvisum-dossier-sept-2017/
https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/applying-for-a-short-stay-schengen-visa/thailand#anker-what-do-i-need-to-do

Dit is waarschijnlijk niet wat je wilt horen maar meer kan ik er ook niet van maken. Hopelijk komt het nog net rond en anders moet je de reis verplaatsen. Regel dan wel eerst het visum (met behulp van een vluchtreservering) en koop dan pas het ticket.

Succes/sterkte,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website