Beste redactie,

Ik heb online een Thais meisje ontmoet, en ben na enkele maanden contact in Thailand op vakantie geweest om haar te ontmoeten. Dit is goed verlopen. Nu willen we samen 3 maanden in Nederland doorbrengen a.d.h.v. een toeristenvisum (Schengenvisum). Mede dankzij deze website is mij daarover al een hoop duidelijk. Het volgende krijg ik echter (ook met Google) niet helder.

Ze heeft op dit moment vrijwel geen geld (enkel voor dag tot dag eten) en geen baan (heeft tot 2 maanden geleden bij haar moeder’s restaurant gewerkt, maar nu niet meer). Ze geeft aan dat dit een probleem is, omdat bij de visumaanvraag de Thaise overheid zal denken dat ze gaat vluchten om elders haar geluk te zoeken. Als ze echter zo’n 2.000 euro (in Baht) op haar rekening heeft staan en dit aan kan tonen, zal de Thaise overheid weten dat ze iets heeft om naar terug te komen, en sneller een visum verstrekken.

Ik kan hier echter niets over terugvinden op het internet. Dit vind ik frappant, omdat ik zeer veel vertrouwen in haar heb, en ze gedurende de 4 maanden dat ik haar ken nooit om geld heeft gevraagd, en ook tijdens ons samenzijn er altijd op stond goedkoop te verblijven en te eten en geen cadeau’s te ontvangen, m.a.w, geen tekenen van een golddigger.

Is er bij jullie iets bekend over het feit dat de Thaise overheid problemen geeft bij visum verstrekking indien de Thai in kwestie geen aantoonbaar eigen geld heeft?

Bij voorbaat dank!

Groet,

Tom


Beste Tom,

Waarschijnlijk is hier sprake van een klein misverstand. Indien een Thaise vreemdeling naar Nederland wil komen voor kort verblijf dan kijkt de Nederlandse overheid of aan alle eisen wordt voldaan, inclusief een risicocheck op vestigingsgevaar (overstay, illegaal verblijf). Op dat punt kijkt de Nederlandse overheid of de vreemdeling bijvoorbeeld een baan heeft om naar terug te keren, een minderjarige of bejaard familielid dat verzorging nodig heeft, bezit van onroerend goed (huis, land) enzovoort. Als er weinig tot geen redenen zijn om tijdig terug te keren dan neemt de kans op een afwijzing toe.

Los daarvan moet een vreemdeling ook aantonen dat de voorgenomen reis betaalbaar is, dus door te laten zien dat er genoeg geld op de bank staat (zonder vreemde transacties die de wenkbrauwen doen fronzen, er mag geen twijfel zijn dat het geld op de bank het eigendom van de vreemdeling is en geen lening of iets dergelijks). Uiteraard kan jij als referent zijnde ook als sponsor optreden door financieel garant te staan, dan hoeft je lief geen eigen geld op de rekening te hebben. Maar ik denk dus wel dat hier het mistverstand is ontstaan: zonder garant moet iemand inderdaad geld laten zien, voor Nederland is dat 34 euro per dag, dus dan kom je bij een verblijf van 90 dagen uit op 3060 euro. Best een boel geld voor menig Thai. Maar dit staat dus los van het risico op vestigingsgevaar en niet hebben van een baan.

Meer hierover staat in het Schengendossier pagina 12, 16 en 18: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

Met wat voorbereiding valt dit allemaal goed te doen. Komt vast goed. En maak je niet teveel zorgen over je vriendin, volg je hart en laat je niet gek maken door de horrorverhalen over golddiggers. Doe wat goed voelt en als je je zorgen maakt over iets, bespreek dit dan. Je liefje zal vast begrijpen dat het hier om serieuze bedrage gaat dus dat je dit niet zomaar weggeeft alsof het niets is. Bovendien moet je er op passen dat de overheid dit niet als vreemde transactie ziet, overweeg spreiding van zo’n bedrag over een langere tijd of dat het geruime tijd op haar bank staat zodat er geen twijfel kan zijn dat het geld echt haar bezit is geworden en geen lening. Of kies voor garantstelling indien het niet goed voelt zulke grote bedragen over te maken.

Succes!

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website