ferdyboy / Shutterstock.com

Je kunt je in Bangkok gemakkelijk met de Skytrain (BTS) of Metro (MRT) verplaatsen. Een alternatief hiervoor is de taxi. Je ziet ze overal in deze metropool; de taxi’s vallen gemakkelijk op door de felle kleuren. In dit artikel geven wij je een aantal handige tips voor taxi’s in Bangkok.

Hoewel er meer dan 100.000 taxi’s in Bangkok rijden, zijn er situaties dat het erg lastig is om een taxi te vinden, zoals tijdens regen of de spitsuren. Het kan zijn dat je dan lang moet wachten op een beschikbare taxi. Ook zullen ze dan sneller passagiers weigeren.

Kosten voor een taxi

Het tarief voor een taxi in Bangkok is bijzonder laag. Zo is het starttarief erg laag. De meter begint te tellen na de eerste kilometer. Hoe verder je rijdt , hoe duurder het wordt. Er geldt een geringe toeslag bij stilstand zoals in files. De meter rekent dan minder. Ga je via de snelweg en kom je langs een tolpoortje dan moet je dat ook betalen maar ook dat is maar een gering bedrag.

Er zijn zoals overal in de wereld zijn er ook in Bangkok goede en slechte taxichauffeurs. De meest voorkomende klachten bij toeristen zijn:

 • Slecht of geen Engels spreken.
 • De meter niet willen aanzetten.
 • Omrijden of de bestemming niet kunnen vinden.

Het is niet zo dat alleen toeristen klagen over taxichauffeurs. Dat geldt zeker ook voor de Thai. Een veel voorkomende klacht is dat taxichauffeurs geen korte ritjes willen rijden of liever toeristen oppikken. Voor klachten over taxichauffeurs is er een speciaal meldpunt.

Ruslan Kokarev / Shutterstock.com

10 handige tips voor Bangkok taxi’s

De taxi’s in Bangkok zijn een attractie op zich. Je kunt er als toerist gerust gebruik van maken. Hieronder nog 10 handige tips voor Bangkok taxi’s:

 1. Zorg dat de taxichauffeur de meter aan zet. Wanneer de bestuurder dat niet wil, dan kan je beter uitstappen. Je zult vrijwel altijd te veel betalen als je blijft zitten.
 2. Taxi’s die staan ​​te wachten bij hotels, kun je het beste negeren. Die zullen ook proberen om jou meer te laten betalen.
 3. Wees niet verbaasd als je een klein ritje wilt maken dat de taxichauffeur dat weigert. Stap uit en probeer een andere.
 4. Sta je bij een bushalte te wachten, dan zullen voorbij rijdende taxi’s naar je toeteren om jouw aandacht te trekken. Je kunt rustig instappen, maar ook hier geldt: meter aan laten zetten.
 5. Pas op voor personen die jou aanpreken en een taxi aanbieden op de luchthaven, op straat of bij bezienswaardigheden. Het zijn meestal geen officiële taxichauffeurs en daarom duurder.
 6. Verwacht niet dat taxichauffeurs in Bangkok ieder hotel en straat blindelings weten te vinden. Zorg dat je een kaartje hebt van je hotel met de naam en het adres, ook in de Thaise taal.
 7. Kijk goed uit als je de taxi uitstapt. Vooral voor de vele motorbikes in Bangkok. Gooi je deur niet zomaar open en kijk uit bij het uitstappen.
 8. Een fooi geven is niet verplicht. Het afronden van het tarief naar boven is wel gebruikelijk. Staat er op de meter 94 baht, dan is een briefje van honderd baht normaal. Betaal niet met een biljet van 1.000 baht, veel chauffeurs kunnen dat niet wisselen.
 9. Kijk als je uitstapt goed of je niets vergeten bent, zoals boodschappentassen of andere zaken.
 10. Vertrouw op je intuïtie. Als je geen goed gevoel hebt bij een bepaalde taxichauffeur, neem dan een andere taxi. Westerse vrouwelijke toeristen kunnen in het holst van de nacht beter niet een taxi nemen als ze alleen zijn. Hoewel er relatief weinig incidenten zijn, is het toch beter om voorzichtig te zijn.

Mochten er lezers zijn die ook nog handige tips hebben voor toeristen, laat dan een reactie achter.

– Herplaatst bericht –

19 reacties op “Taxi’s in Bangkok: 10 handige tips”

 1. Daniël M. zegt op

  Als ik samen met mijn vrouw de taxi neem – meestal van het hotel naar de luchthaven in BKK – dan kunnen mijn vrouw en ik wel eens van mening verschillen. Voor mijn vrouw als Thaise is dat vaak ‘mai pen rai’ (met de daarbij horende mentaliteit om konfrontaties uit de weg te gaan) en hebben zij en de taxi-chauffeur vaak ook nog een aangename babbel. Ik – als “ekonomisch denkende westerling” – kan daar vaak niet mee leven en heeft dan maar 1 mogelijkheid: zwijgen, stilzitten en opkroppen 🙁

 2. RonnyLatPhrao zegt op

  Als je een taxi neemt vanaf het vliegveld mogen ze 50 Baht extra aanrekenen voor de rit.
  Niet ongerust maken dus, je wordt niet opgelicht door de taxichauffeur wanneer hij dat in rekening brengt

  • john zegt op

   Over taxi subarnabumi airport nog het volgende. Ongeveer twee jaar geleden is het systeem op deze luchthaven ongelofelijk verbeterd. Eerstens geen gedrang meer, je staat in een rij en een lichtbak boven de taxis geeft aan welke taxi je dient te nemen. Voor de korte ritjes met name dus voor de hotels in de omgeving is een aparte bali en een wat hogere prijs. Klant tevreden en chauffeur tevreden > simpel opgelost. Bovendien krijg je een papiertje uitgereikt met naam en, ik meen telefoonnummer. Zodat je achteraf alsnog kunt klagen. Hoef je dus niet in taxi te doen. Mijn mening: perfect systeem. Een hele opluchting met het verleden waar je best wat aggressief moest zij nom aan je trekken te komen. Kom al vele jaren aan op deze luchthaven. Een verademing nu ! Compliment voor degenen die dit hebben opgezet!

 3. John Chiang rai zegt op

  Als je bijv.van een van de vliegvelden met de taximeter in de stad rijdt,geef je het beste ongevraagd het tolgeld voor het bereiken van tollway reeds in handen van de chauffeur. Je laat op die manier meteen merken,dat je geen beginneling bent,die makkelijk te bedriegen is. Als de chauffeur na het betalen van de tollway het overblijvende wisselgeld ongevraagd weer teruggeeft,is hij meestal betrouwbaar,en verdient hij alleen reeds voor deze deugd een fooi. Een chauffeur die bij het afrekenen van de eindprijs, nog niets noemt over het wisselgeld,kun je dit rustig beleefd duidelijk maken,en indien nodig afgepast betalen. Er zijn helaas veel toeristen die zich zo onnozel aanstellen,waarbij juist die chauffeurs die graag bedriegen,reeds van afstand kunnen zien,dat ze een makkelijke prooi zijn. Waarbij in mijn ogen,mede gezien het erg lage taxitarief,een eerlijke chauffeur eigenlijk altijd een fooi verdient,hoewel het in Thailand doorgaans niet verplicht is.

 4. Stefaan zegt op

  Tip voor de spitsuren: vermijd zo mogelijk de taxi.
  Reden hiervoor is dat de rit langer duurt door veel stilstand. Of combineer MRT/BTS/taxi :
  Naar Bangkok centrum : taxi naar beginstation van een lijn en neem dan MRT/BTS.
  Vanuit Bangkok centrum : neem MRT/BTS naar (eind)station en dan de taxi.

  En nog een tip : maak je niet boos op de taxichauffeur, je zal er nooit profijt bij doen. Als er een Thai mee is in je gezelschap, laat die dan spreken tegen de chauffeur. Een vriendelijk woord bij aanvang van de rit zorgt voor een betere rit.

 5. Dirk A zegt op

  Helaas ben ik het met sommige tips niet eens. Als een taxichauffeur mij weigert te vervoeren dreig ik onmiddelljk met de politie. Pak mijn telefoon uit mijn broekzak en begin te bellen. Zo ook als de meter niet aangezet wordt, zelfde procedure. En plotseling kan ik wel meerijden en gaat de meter aan.
  Nog iets. Als mijn vrouw een taxi aanhoudt vraagt ze door het open raampje of de chauffeur haar naar haar bestemming wil brengen. Soms wel, soms niet. Mijn vrouw accepteert dat.
  Als ik een taxi aanhou en hij stopt, stap ik onmiddellijk in. Ik ga niet door het open raampje onderhandelen. Ik geef op waar ik naartoe wil, en rijden maar.

 6. Daniël M. zegt op

  Als ik mij niet vergis is dat ongeveer 40 baht.

  Zorg er dus voor dat je steeds briefjes van 20 baht bij hebt. Afhankelijk van de reisweg. Soms geen tol, soms 2 keer tol…

  Ik betaal mijn aankopen bij 7-eleven vaak met briefjes van 500 of 1000 baht (ook al heb ik nog briefjes van 20 en/of 100 baht) , zodat deze dan gewisseld zijn en ik steeds kleine briefjes (meestal 100 of 20 baht – soms ook 50 baht – heb. Als je uitsluitend briefjes van 500 of 1000 baht hebt, dan “kan” de verkoper of chauffeur vaak geen wisselgeld teruggeven… Ook in de BTS- of MRT-stations betaal ik vaak met briefjes van 500 of 1000 baht…

 7. coolsmoe zegt op

  Gebruik Uber in Bangkok, dan heb je het ‘meter’ probleem niet.

  • henny zegt op

   Coolsmoe, je bedoelt zeker Grab. Uber bestaat niet meer in Thailand.

 8. RJ zegt op

  Ik mis Uber in het verhaal. Hebben wij in januari voor het eerst gebruikt. Topuitvinding, goede prijs, geen gedoe met afdingen enzo. Je kan zowel contact als met je creditcard afrekenen. Ziet precies wanneer je chauffeur er is, helemaal top.

  • rene zegt op

   ik gebruik Grab

 9. samee zegt op

  de app Grab is een geweldig uitkomst … geen gezeik meer

 10. Marinella Bossert zegt op

  Waar is dat meldpunt te bereiken?

 11. Geert zegt op

  Ik heb steeds een taxi genomen om van Suvarnabhumi AirPort naar het centrum te gaan (Silom). Ik betaalde hiervoor tussen de 400 en de 500 baht, afhankelijk van de tijdsduur/file en inclusief tolweg.
  Maar begin dit jaar heb ik voor de eerste keer gebruik gemaakt van de metro.
  Super handig en makkelijk.
  Op de benedenverdieping van de luchthaven kan je de metro nemen, ik heb 1 keer moeten overstappen en ik was op mijn bestemming voor minder dan 50 baht. Niet alleen een stuk goedkoper maar ook nog veel sneller. Voor mij geen taxi meer als ik de metro kan nemen

 12. Ko zegt op

  Voor het reizen in Bangkok zelf gebruik in meestal GRAB ( Uber bestaat niet meer). Je ziet van te voren wat je moet betalen ( zonder tol). In de wat betere hotels vraag je aan de receptie om een taxi te regelen, die regelen alleen een Metertaxi en registreren zelfs het nummerbord van de taxi waar je instapt. Neem een kaartje van het hotel mee voor de terugweg of heb het op je telefoon. Vanwege het taalprobleem is het handig om het punt waar je heen wilt op je scherm te hebben, kan er ook weinig mis gaan. Vraag anders bij de receptie even om het op te schrijven in het Thai.

 13. Bert Tjeertes zegt op

  Met google maps op je telefoon lukt het vaak ook goed om de taxidriver uit te leggen waar je hotel is. Zeker handig als je de straatnaam niet in het Thais bij je hebt. Veel hotels geven deze naam in het Thais ook aan je mee als je er bij de receptie om vraagt.

 14. UBERweg zegt op

  Uber is al weer jaren gelden weg en er is nu enkel GRAB.
  Ritprijzen eindigen altijd oneven, start 35 bt en steeds in stapjes van2, dus kan ooit 94 bt zijn.
  Bij ELK farang HTL of dito plek staan geen taxisjofeurs zich op te dringen, maar middlemen die het engels beheersen en de gewone nukken van de toerist inmiddels wel kennen en aldus de sjofeur inlichten, ze vangen daar uiteraard commissie voor en die taxis zijn dus van ze levensdagen nooit op de meter.
  Overigens lijkt het overgrote deel van de typische 1e x toerist er volop tevreden mee en je betaalt weliswaar wat meer, maar het blijft stukken minder als die rit ion NL zou kosten.
  en nee: ga er van uit dat geen enkel Thai, inkl die sjofeurs kaarten kan lezen zoals wat dat hebben geleerd. Wat ze doen is de naam van de plek/straat/punt in het Thai lezen en daarop koersen ze. Als je dat jezelf heel goed aanleert -en dat kost enorm veel moeite en het is overigens ook geen teken van te weinig intelligentie, scheelt het al een stuk.
  En oh ja, BKK heeft ook nog zoń 7000+ stadsbussen.

 15. CeesW zegt op

  Ik neem in Bangkok altijd de geel groene taxi. Nog nooit een probleem mee gehad. De chauffeurs zijn z.g. ‘eigen rijders’ dus eigenaar van de taxi en de chauffeurs komen voor zover mijn ervaring steeds uit de Isaan. Ik probeer altijd een praatje in het Engels met ze aan te knopen en als dat lukt en ik ze dan vertel dat ik met een Thaise ben getrouwd die in de provincie Roi-Et woont dan komt er heel makkelijk een gesprek opgang vooral als ik dan laat weten dat ik al vanaf 1999 in Thailand kom en hoofdzakelijk het Noorden/Noordoosten van Thailand bezoek en daar verblijf. Vaak krijg ik dan ook nog wat tips om plaatsen te bezoeken.

 16. Leo Th. zegt op

  Afgelopen woensdag, 4/12, had Theo een inzending geplaatst op Thailandblog over zijn taxi ervaringen. Veel reacties, en de laatste was van chris uit Bangkok, die daar inmiddels al heel wat jaartjes woont en werkt en minimaal eens per week een taxi neemt waardoor hij zeer beslist recht van spreken heeft. Zijn conclusie, dat het merendeel van de taxichauffeurs (in Bangkok e.o.) te vertrouwen is, onderschrijf ik volledig. Net als hem ben ik ook wel op excessen gestuit, zoals een dronken chauffeur of een snelheidsmaniak, maar dan stap ik zo snel als mogelijk uit en betaal ik verder zonder commentaar het bedrag op de meter of wat ik afgesproken heb. De adviezen in dit artikel kan ik grotendeels onderschrijven, alhoewel op sommige plekken in Bangkok, zoals de omgeving van Siam, het bijna onmogelijk is een taxi te vinden die zijn meter aan wil zetten. Vanwege de drukte aldaar willen veel chauffeurs niet het risico lopen te lang in een file vast komen te staan met slechts een minimale vergoeding voor de stilstand. Dus wanneer de chauffeur mij een prijsvoorstel doet waar ik mij in kan vinden interesseert het mij verder niet dat de meter niet aangezet wordt. Angst dat ik bedonderd word heb ik niet, en dan nog, kan mij hoogstens 100 of 200 baht extra kosten. Vandaag was ik met een vriendin, een ex-collega, een dagje in Amsterdam. In het Hard Rock café nabij het Holland Casino dronken wij allebei 2 (kleine) glaasjes Heineken. De rekening was € 25,80 of te wel € 6,45 per glas. Daarna wilden wij naar een restaurant op hooguit 10 minuten loopafstand. Er stond een fietstaxi in de nabijheid van het café en toen ik naar de prijs informeerde was dat 15 euro. Toen hij echter zag dat wij met zijn tweeën waren werd de prijs 20 euro. Nu ben ik geen toerist, vraag mij af wat die gevraagd zouden worden. Ik ben heel vaak in Bangkok geweest, natuurlijk moet je altijd op je hoede zijn maar waar niet?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website