De redactie wenst alle lezers en bloggers Vrolijk Pasen!

Door Redactie
Geplaatst in Van de redactie
Tags:
16 april 2022

Morgen vieren de meeste Christenen, Pasen. Het paasverhaal gaat om het feit dat Jezus Christus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

In België en Nederland is men vrij en eerste Paasdag staat in het teken van eten en samenzijn zoals een Paasbrunch met familie en vrienden. In het oosten van Nederland worden normaal gesproken paasvuren gestookt, tot in de kleinste dorpjes, maar nu even niet vanwege de coronacrisis. Tweede Paasdag is nu ook anders dan anders, geen massale uittocht naar de meubelboulevard.

Paaseieren, paasbrood, paastakken: grote kans dat je een van die dingen voor Pasen in huis hebt gehaald. Of dat je op zijn minst wat chocolade-eitjes op hebt. Maar waar komen deze tradities vandaan?

Iemand die het weet is cultuurtheoloog Frank Bosman. “Het is een soort combinatie van voor-christelijke vruchtbaarheidssymbolen en Germaanse verhalen. We vieren met Pasen dat Jezus uit de dood is opgestaan en wat is nou een mooier symbool van nieuw leven dan een ei?”

We eten natuurlijk niet alleen eieren, we verstoppen ze ook. Bosman vertelt dat ook dat met vruchtbaarheid te maken heeft. “Vroeger verstopten we eieren op de akkers, of beter gezegd: eieren werden begraven. Het idee daarachter was dat de akkers dan weer vruchtbaar zouden worden. Het was een soort van gebed”.

De christelijke boodschap heeft onze samenleving tweeduizend jaar gekneed en gevormd. Dat geldt ook voor de bekende Paasbroden. Volgens Bosman zijn de broden met Pasen allemaal heel feestelijk. “Er worden allemaal dure ingrediënten gebruikt, zoals spijs. Zeker vroeger was dat een bijna onbetaalbare luxe. Daarmee wilden mensen laten zien dat Pasen een heel belangrijk feest is. Verder verwijzen de broden naar Pesach, ook wel bekend als het lentefeest. Dan vieren de Joden dat ze door Mozes uit Egypte zijn geleid en dat er een einde kwam aan de slavernij.”

Iedereen een Vrolijk Paasfeest gewenst!


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

3 reacties op “De redactie wenst alle lezers en bloggers Vrolijk Pasen!”

 1. John Chiang Rai zegt op

  Jullie ook prettige paasdagen en bedankt voor het iedere dag opnieuw verzorgen en verzenden van jullie News letter.

 2. Peter Van Lint zegt op

  Ook voor jullie prettige Paasdagen en een Vrolijk Paasfeest!

 3. Erwin Fleur zegt op

  Beste allen,

  Fijne en goede paasdagen toegewenst.
  En al je zonde vergeven mogen worden.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website