Veel mensen in Thailand zijn door de coronacrisis zonder werk komen te zitten. Dat betekent dus geen inkomen of in ieder geval te weinig geld om voedsel voor zichzelf, gezin en kinderen te kunnen kopen. U bent daar als trouwe lezer van Thailandblog zeker van op de hoogte, want we hebben er enkele keren aandacht aan besteed.

Die aandacht ging uit naar een aantal horeca-ondernemers, die uit eigen al bijna lege zakken en bijdragen van collega-ondernemers zijn begonnen met het uitdelen van voedselpakketjes en water aan de minderbedeelde mensen in hun buurt. Als je in dit verband van succes mag spreken, dan was het zeker een groot succes. Grote aantallen voornamelijk Thaise mensen maakten dankbaar gebruik van deze gulle gaven. Door een groeiend aantal sponsors konden die acties worden voortgezet, want “morgen” er is weer een dag en dan moet er ook weer gegeten worden.

Meer ondernemers en particulieren begonnen een actie in hun buurt en schreven mooie verhalen met mooie, maar soms schrijnende foto’s op bijvoorbeeld Facebook. Ik zag actie’s voorbijkomen van onder meer Nederlandse, Belgische, Franse, Engelse, Indiase en Duitse restaurants en pubs in Pattaya, maar ook in Bangkok, Hua Hin, Phuket, Chiang Mai en Khon Kaen. Hartverwarmend, te meer omdat vele mensen, die wel geld konden missen, nu een bijdrage konden leveren aan een actie in hun buurt. Daar komt nog bij, dat er nog vele andere actie’s gevoerd worden, die niet of weinig in de publiciteit komen, maar wel degelijk een (heel klein) deel van de nood lenigen. Ik weet van actie’s van meerdere Lions en Rotary afdelingen, Mascotte Thailand in Bangkok, de Philanthropy Connections Foundation in Chiang Mai, een club van Pakistaanse ondernemers in Pattaya en het Noorse Sjømannskirken (Zeemanskerk), ook in Pattaya, maar er zijn nog veel meer mensen bezig met het uiterst dankbare werk van de voedselvoorziening.

De redactie van Thailandblog heeft in de afgelopen weken ettelijke verzoeken gekregen om bepaalde actie’s met een posting te steunen. In zo’n oproep zouden dan de contactgegevens worden vermeld en hoe men een bijdrage kan leveren. We hebben daarvan afgezien. Als één zo’n actie zou worden genoemd, dan kan een ander niet geweigerd worden. Het zou op het blog niet zijn bij te houden.

Daarbij komt, dat het maar de vraag is of een publicatie op Thailandblog veel zal uithalen. Vrijwel alle actie’s hebben immers een lokaal karakter en de lezersspreiding van Thailandblog is zo groot in Thailand, België en Nederland en soms ver daarbuiten, dat niet verwacht mag worden, dat er per actie veel geïnteresseerden zullen zijn. We raden organisatoren dan ook aan sponsors en gulle gevers aan te spreken in hun eigen omgeving, eigen vriendenkring en eigen netwerk.

Tenslotte zij nog gezegd, dat alle actie’s door Thailandblog worden toegejuicht, maar men mag niet vergeten, dat er ook vele mensen zijn, die niet aan de actie’s deelnemen, maar op hun eigen manier rechtstreeks hulpverlenen aan behoeftige burgers en gezinnen in hun woonomgeving.

De redactie van Thailandblog rekent op uw begrip voor het standpunt en hoopt, dat nog veel meer mensen meedoen aan het lenigen van de hoge nood van vele mensen in dit prachtige land.

11 reacties op “Coronacrisis en liefdadigheidsacties in Thailand”

 1. Dick zegt op

  het is inderdaad fantastisch te zien hoe er geholpen wordt. Ik heb extra geld overgemaakt naar mijn vriendin in Burriram en zij heeft daar eten gekocht en gekookt voor de arme mensen. Ik heb foto’s gezien dat er 70 mensen geholpen zijn aan eten en drinken. Heel mooi om te zien en we zullen het niet bij deze ene keer laten. Een heerlijk gevoel voor mijn vriendin en mij om dit te kunnen doen voor die arme luitjes.

 2. Vanderstraeten François zegt op

  Had iemand leren kennen in Phuket en steunt de familie financiële van 10 personen en wonen is zuiden van Thailand.

 3. KC zegt op

  Beste,
  Ik ken iemand die in Bangkok werkt en wiens familie in Ban Laham, Chaiyapun woont.
  Zij is onderwijzeres en verdient 15.000 THB.
  Daarvan betaalt ze 3500 voor de huur van een kamer, 4000 gaat naar de familie. Schiet nog 7500 THB om een maand te overleven.
  Ik heb haar iets gegeven met Sokhran, een soort nieuwjaarsgeld, bescheiden bedrag weliswaar (50 €) en ook nog eens 25 € om een air fan te kopen voor deze zeer warme nachten…
  Ik stel me gewoon de vraag of dit bedrag (7500 THB) voldoende is om te overleven in Bangkok ?
  Anders ben ik wel bereid de huur van haar kamer te betalen.
  Ben ik goed bezig ?
  Vriendelijke groeten,
  K

 4. Glenno zegt op

  Het is inderdaad een triest gezicht de lange rijen te zien bij Tempels op op plekken waar vrijwilligers en bedrijven zich tot het uiterste inspannen gratis maaltijden te verstrekken. Het verbaast me overigens hoe geduldig de mensen staan te wachten op hun beurt. En allemaal ontvangen een pakketje.

  Ik zie het ook als mijn opdracht om wekelijks allerlei voedingsmiddelen (rijst, noodles, diverse groenten, pork, kip, specerijen e.d.), zoveel als ik kan meenemen, bij een uitdeelpunt te brengen. Daar kunnen ze het zelf – Thaise wijze – allemaal klaarmaken. Ik heb geen keuken, dus voor mij een no-go.

  Hopelijk zijn er vele Farangs die hun bijdrage – op hun eigen wijze – leveren. Alvast dank daarvoor!!!
  Groeten

 5. Rob zegt op

  Beste schrijvers van alle bovenstaande verhs.
  Het raakt mij elke keer weer opnieuw.
  Ook ik ben een van die mensen die rechtstreeks een gezinnetje helpt. Ik maak per maand nu een bedrag over zodat ze aan voedsel kan komen.
  Ik hoop dat velen het gaan volgen.
  Het geeft my in ieder geval een goed gevoel.
  Misschien komen er betere tijden,,maar het zal zeker anders zijn
  Nóóit meer het zelfde als vroeger.
  Maar onder de Thaise glimlach schuilt een hoop ellende..
  Zet hem op Hollanders we gaan ze helpen.

  • nicky zegt op

   Er zijn ook veel Belgen die helpen hoor.
   Hier in chiang Mai geef ik ook aan een Belg die heel veel goede doelen heeft. Zelfs het hele jaar door. Alleen is nu zijn doel een beetje veranderd.

 6. peter zegt op

  Hart verwarmend al deze berichten,woon nu 5 jaar hier in Nongkhai,echter hier is niets te merken van dit alles,gelukkig maar,gisteren sprak ik een vrouw in het dorp zij werkt in Bangkok,en zij gaat morgen weer terug naar Bangkok om te werken,
  Misschien is er wel licht in de donkere tunnel,vindt nog steeds dat Thailand het goed aan pakt ondanks alle ontberingen en offers die we alle moeten te brengen,hoop echterwel dat het van korte duur mag zijn,zodat iedereen weer brood op de plank heeft,veel sterkte voor iedereen in deze git zwarte dagen.

 7. Leo zegt op

  Ik heb gisteren nog een lange rij gezien die ook keurig en lange tijd stond aan te schuiven voor een nummertje. Met dat nummertje mochten ze dan om 16 uur eten komen afhalen. Ik heb er echter minstens 10 gezien die hun mooie en dure auto iets verder in een zijstraatje geparkeerd hadden. Met een dure auto rijden en toch voor gratis eten komen? Typisch Thais zeker of typisch menselijk. U mag kiezen.

 8. Mike zegt op

  Er is een verschil tussen leven en overleven in thailand en bangkok. Kamer 3500, water en elektra 1000, eten kan voor zo 4000 per maand. Dan gaat er 4000 naar familie, is eigen keuze natuurlijk maar goed dan heb je nog maar 2500 voor kleding, toilet artikelen, kapper, telefoon, internet enz enz.

  Net aan, en ik ken thai die makkelijk uitkomen met 10.000 per maand, maar niet in Bangkok.
  Als je haar echt wilt steunen en een iets beter leven wil geven is 5000 tot 10.000 per maand in orde.

  Maaaaaaaar, niet gek opkijken als dat geld direct naar familie gaat en ze er zelf weinig aan heeft.

 9. Jan Janssen zegt op

  Heb over het helpen van mensen wel nagedacht. Maar zit zelf hier in Nederland opgesloten in een duur vakantie huis. Kan dus niet naar Thailand toe . Om daar waar ik woon mensen te helpen. Vind het jammer

 10. Jan zegt op

  Erg positieve berichten allemaal, mooi!

  Er mag misschien wel bij vermeld worden dat veel mensen die in de rij staan, dit niet nodig hebben.
  Veel Thaise mensen die in de buurt wonen (waar onder mijn landlord, die meer dan genoeg hebben) gaan naar de tempel voor gratis voedsel, en vragen mij waarom in ook geen gratis voedsel ga halen.

  Erg teleurstellend moet ik zeggen, sorry voor het negatieve bericht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website