Thailandblog zou Thailandblog niet zijn zonder de bloggers die met grote regelmaat wat schrijven of vragen beantwoorden van lezers. Een reden om ze nog eens aan jullie voor te stellen en ze in het zonnetje te zetten.

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, die de bloggers naar eer en geweten hebben ingevuld. Vandaag Joseph Jongen, een ondernemende reiziger die alle windstreken in Thailand heeft bezocht en daar leuke verhalen over kan vertellen.

Vragenlijst Thailandblog 10 jaar

—-

Joseph Jongen

Wat is je naam/nickname op Thailandblog?

Doodgewoon mijn werkelijke naam: Joseph Jongen.

Wat is je leeftijd?

Met mijn bijna 85 jaar zal ik beslist niet de jongste blogger zijn.

Wat is je geboorteplaats en land?

Ben in het Zuid-Limburgse Heerlen geboren en mijn achternaam verraad mijn Nederlandse afkomst met Belgische roots.

In welke plaats heb je het langst gewoond?

Op mijn tweede jaar zijn mijn ouders van Heerlen naar Rotterdam verhuisd hetgeen in die tijd als een wereldreis werd beschouwd. Na het vreselijke bombardement van Rotterdam weer terug naar mijn geboorteplaats waar ik mijn jeugd heb doorgebracht en mijn schoolopleiding heb voltooid. Na mijn diensttijd als reserve officier bij de infanterie ben ik naar Eindhoven vertrokken waar ik de langste tijd heb gewoond.

Wat is/was je beroep?

In Eindhoven ben ik bij Philips gaan werken en heb diverse commerciële functies vervuld van commercieel medewerker tot marketing manager en uiteindelijk met pensioen gegaan als directeur van een dochtermaatschappij.

Wat zijn je hobby’s in Nederland?

Heb al meer dan 45 jaar een niet alledaagse hobby namelijk de Pianola. Heb een 105 jaar oude geheel gerestaureerde vleugel van het merk Blüthner waarop middels papieren rollen met ponsgaatjes de meest bekende maar reeds lang overleden pianisten weer tot leven worden gebracht. Heb met twee medeauteurs het boek: ‘De Pianola in Nederland’ geschreven en ben vele jaren redacteur geweest van het clubblad van de Nederlandse Pianola Vereniging en artikelen voor buitenlandse hobbybladen gepubliceerd omtrent de geschiedenis van mechanische muziekinstrumenten. Als zovele hobbyisten ben ik een beetje doorgeslagen in mijn verzamelwoede en bezit ruim duizend muziekrollen.

Ben sinds mijn pensionering verslaafd aan reizen en zwerf enige maanden per jaar over de aardbol. Bangkok is daarbij veelal de hub voor Azië.

Woon je in Thailand of in België/Nederland?

Hoewel de reiskriebels met name op het einde van het jaar de kop opsteken blijf ik in Nederland wonen. Heb inmiddels heel wat landen bereisd maar ga steeds weer heel tevreden huiswaarts.

Wat is jouw binding met Thailand?

Had een goede collega die voor Philips in Kuala Lumpur werkte en 25 jaar geleden tegelijk met mij met pensioen ging. Hij vertelde dat hij besloten had om Maleisië gedag te zeggen en naar Thailand te verhuizen, waarna ik beloofde hem daar te komen bezoeken. Belofte maakt schuld en zo vlogen mijn vrouw en ik een jaar later naar Chiangmai om mijn oud-collega te bezoeken. Na een week zakten we in etappes af naar het zuiden en stapten in Krabi op de boot naar het mooie eiland Koh Lanta. Helaas sloeg het noodlot ongenadig toe. Op de boot kreeg mijn vrouw pijn op haar borst en is enige uren later, nadat we op het eiland waren gearriveerd, aan een acute hartstilstand overleden. Hoe vreemd het ook mag klinken deze bittere ervaring werd uiteindelijk het begin van de binding met Thailand. Denk nog dankbaar terug aan de liefdevolle troostende strelingen van veel Thaise mensen, maar ook aan de fantastische ondersteuning van de Nederlandse Ambassade. Mijn jongste zoon kwam samen met mijn zwager naar Koh Lanta om mij te ondersteunen. Er aan terugdenkend krijg ik nog steeds vochtige oogjes.

Heb je een Thaise partner?

Na het overlijden van mijn lieve vrouw heb ik het toch moeilijk gehad. Twee fijne zonen en schoondochters plus een 4 maanden oud eerste kleinkind konden mijn verdriet destijds niet wegnemen. Na enige tijd leerde ik mijn huidige Nederlandse vriendin kennen die al enkele jaren daarvoor, eveneens geheel onverwacht, haar man had verloren. Inmiddels kennen we elkaar al heel wat jaren, zijn de weekenden bij elkaar, gaan samen op reis en hebben een fijne latrelatie.

En daarbij: ze is modern, muzikaal en voor haar leeftijd good looking en maar liefst 2 ½  jaar jonger dan ik.

Hoe ben je op ooit Thailandblog terechtgekomen en wanneer ongeveer?

Eigenlijk weet jij dat nog beter dan ik. Het is exact 10 jaar geleden dat ik op internet een oproep van je las waarin jij mensen zocht die iets meer over Thailand konden en wilden schrijven. Als ik het me goed herinner was Hans Bos de eerste en ik de tweede die destijds op dat verzoek reageerden. Omdat ik van mijn reizen regelmatig reisverslagen voor eigen genoegen schrijf was het destijds niet zo moeilijk om daaruit te putten. Kan dus wel zeggen dat ik vanaf het eerste uur op Thailandblog present was.

Met welk doel ben je gaan schrijven?

Ja, daar moet ik over nadenken. Een doel heb ik niet. Schrijven beschouw ik gewoon als hobby en als de lezer er iets van opsteekt of er plezier aan beleeft is dat mooi meegenomen.

Wat vind je leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Het bijzondere aan Thailandblog is dat jij al 10 jaar lang en elke dag weer in staat bent gebleken om zeer verschillende en leuke verhalen te publiceren. Afhankelijk van het land waar je woont kunnen de interesses verschillen maar ik zie het als positief; voor elk wat wils.

Wat vind je minder leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Het minst leuk -voor mij althans- zijn de eindeloze verhalen over de ziektekostenverzekering, de banken en de belasting over o.a. de AOW en niet te vergeten de koers van baht versus euro. Het zijn verhalen die uitsluitend betrekking hebben op in Thailand wonende landgenoten.

Als je geheel vrijwillig naar een ander land vertrekt moet je simpel de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Ja, ik betaal ook te veel belasting en mijn pensioen gaat al jaren nauwelijks omhoog, maar voel me toch prima in dat zogenaamde klote Nederland.

Het bijzondere van het blog is dat er twee groepen lezers zijn. Enerzijds degenen die in Thailand wonen en anderzijds de vakantiehangers en overwinteraars. Heb je een Thaise vriendin of vrouw dan spelen weer andere dingen mee zoals bijvoorbeeld inburgering. Verhalen kunnen voor de een interessant en voor een ander totaal nietszeggend zijn. Geen probleem dan sla je die gewoon over.

Wat voor soort berichten/verhalen op Thailandblog vind je het meest interessant?

Verhalen omtrent bezienswaardigheden, tips over authentieke restaurantjes, waar spelen leuke orkesten respectievelijk jazz, leuke uitstapjes et cetera. Per slot van rekening reis ik als toerist naar Thailand.

Heb je contact met andere bloggers (met wie en waarom)?

Nauwelijks. Voor mede blogger Gringo functioneer ik nog wel eens als sigarenkoerier.

Wat is voor jou de grootste voldoening/waardering van hetgeen je voor Thailandblog doet?

Grote waardering heb ik voor de redactie die toch bergen werk verzet om iedere dag weer een keurige site met nieuwe artikelen te publiceren. Mijn voldoening is dat ik daar zo nu en dan een steentje aan mag bijdragen.

Wat vind je van de vele reacties op Thailandblog? Lees je die allemaal?

De reacties maken het blog levendig en soms kan ik er hartelijk om lachen. Afhankelijk van het onderwerp leuk om ze vlotjes door te nemen.

Wat voor functie heeft Thailandblog volgens jou?

Denk dat dit voor iedereen verschillend is omdat de lezers een weinig homogene doelgroep vormen. Jammer dat over bepaalde onderwerpen die met Thailand te maken hebben weinig gepubliceerd kan/mag worden. Bij het lezen van sommige commentaren die betrekking op Nederland hebben denk ik wel eens “zou je het lef hebben om iets dergelijks ook over Thailand te schrijven?” En daaruit blijkt dan weer in welk vrij land wij leven.

Wat mis je nog op Thailandblog?

Landgenoten die al jaren in Thailand wonen zouden vaker leuke tips kunnen geven voor mensen die in het land van de glimlach op vakantie gaan. Besef dat er ook velen voor de allereerste keer het land bezoeken.

Denk je dat Thailandblog het volgende jubileum haalt (15 jaar)?

Zeker weten zo lang de redactie er zelf plezier aan beleeft, de lezers het waarderen en de bloggers hun bijdrage blijven leveren. Mijn welgemeende felicitatie voor het bereiken van deze mijlpaal. TIEN JAAR THAILANDBLOG is toch een unicum.

8 reacties op “10 jaar Thailandblog: Bloggers aan het woord (Joseph Jongen)”

 1. Gringo zegt op

  Telkens als Joseph naar Thailand komt, ontmoeten we elkaar en daaruit is, wat mij betreft, een duurzame vriendschap uit ontstaan. Het trieste verlies van een dierbare echtgenote hebben wij gemeen en dat schept een band. Over de gevolgen daarvan hebben wij met veel wederzijds begrip zeer goed van gedachten kunnen wisselen.

  Ik heb Joseph in het verleden eens een trekvogel genoemd (in tegenstelling tot mijzelf, die zich meer een huismus voelt). Dat zou een passende nickname voor hem zijn, want het is echt ongelooflijk wat hij op zijn leeftijd nog een reizen onderneemt. Diep respect! De verhalen, die hij er over schrijft zijn altijd zeer lezenwaardig, je reist als het ware met hem mee.

  Niet iedereen is perfect, ook Joseph niet. Hij is namelijk een PSV fan, hoewel hij niet echt verstand van voetbal heeft. Ik heb hem dat nooit kwalijk genomen, want iedereen heeft recht op een afwijking.

  Hoop je gauw weer te zien, Joseph, en doe Mia de groeten!

 2. Chi zegt op

  Wat een leuk ‘verhaal’ / interview (behalve dan het overlijden natuurlijk!) ik ben geen vaste lezer maar vind het wel handig om af en toe eens iets te lezen/opzoeken. Geweldig dat iemand van 85 blogt!
  Gefeliciteerd overigens met het 10 jaar jubileum. Ik blijf af en toe de verhalen lezen

 3. Henri zegt op

  Geweldig te horen wat je nog allemaal doet op jouw leeftijd. Je lichaam en bovenkamer moeten wel meewerken tenslotte. Tevens moet je het financieel kunnen behappen. Maar goed je bent een voorbeeld van een stevige oudere, die er het nodige van maakt. Nog vele jaren in goede gezondheid en we horen nog wel van je…..

 4. Stu zegt op

  85 jaar en een wereldreiziger en blogger, een levensgenieter. Joseph, je bent een inspiratie. Of, zoals wij in Amerika zeggen, “you are my hero.” Nog vele jaren reisgenot en verhalen.

 5. Joop zegt op

  Waarde Joseph, jouw leeftijd is bepaald geen bezwaar om interessante verhalen te schrijven; dank daarvoor! (En blijf vooral daarmee doorgaan.)

 6. chris zegt op

  “Landgenoten die al jaren in Thailand wonen zouden vaker leuke tips kunnen geven voor mensen die in het land van de glimlach op vakantie gaan. Besef dat er ook velen voor de allereerste keer het land bezoeken.”

  beste Joseph,
  Het is mijn stellige overtuiging dat reizigers meer leuke plekken ontdekken in den vreemde (al dan niet met internet, de lonely planet e.d.) dan de mensen die er wonen. Die weten het niet, kijken er langs heen en/of beseffen niet dat dat interessant kan zijn voor reizigers.
  Weinig Thais hebben wel eens een boottocht over de klongs gemaakt; Ik heb met mijn vrouw onlangs een rondvaart gemaakt in Amsterdam maar voor mij was dat 50 jaar geleden.
  Heb in het verleden eens een inventarisatie gemaakt van Joodse cultuur in een aantal kleine stadjes als Dalen, Ootmarsum, Buren, Workum,Geervliet en Bourtange. Zelfs de ambtenaren wisten vaak niet van het bestaan van een Joodse begraafplaats in hun gemeente terwijl er soms bussen met toeristen stopten.
  Luister niet naar Gringo. PSV is de beste club van Nederland. (Ik kom ook uit Eindhoven)

 7. Marijke. zegt op

  Wat geweldig dat je op jou leeftijd nog lekker kunt reizen .En van het leven genieten.Ik wens je nog vele gezonde jaren en leuke verhalen toe.

 8. Erwin Fleur zegt op

  Beste (is standaard) Joseph Jongen,

  Mijn respect voor ‘u’ leventijd, 85 jaar jong.
  Het is voor mij en ‘vele nogmaals leuk en goed om te leren van een verstokt blogger die het
  veel te leuk vind om meningen te delen, daar komt bij: verhalen en natuurlijke ervaring.

  Ik hoop voor u’ dat het nog een lange tijd zal duren om het gehele levensverhaal neer te schrijven.
  Fijn! Bedankt voor de bijdrage en nog veel schrijf…..

  Met vriendelijke groet(standaad),

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website