Thailandblog zou Thailandblog niet zijn zonder de bloggers die met grote regelmaat wat schrijven of vragen beantwoorden van lezers. Een reden om ze nog eens aan jullie voor te stellen en ze in het zonnetje te zetten.

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, die de bloggers naar eer en geweten hebben ingevuld. Vandaag BramSiam.

Vragenlijst Thailandblog 10 jaar

****

BramSiam

Wat is je naam/nickname op Thailandblog?

BramSiam

Wat is je leeftijd?

68 jaar

Wat is je geboorteplaats en land?

Kapelle Zeeland

In welke plaats heb je het langst gewoond?

Amsterdam

Wat is/was je beroep?

IT Manager bij ABN (AMRO), maar inmiddels al 12 jaar gestopt.

Wat waren je hobby’s in Belgie/Nederland?

Sport: Voetbal, hardlopen, tennis. Lezen, films, muziek luisteren, concertbezoek, niets doen.

Woon je in Thailand of in Belgie/Nederland?

Ik woon in Nederland, maar kom al 40 jaar met regelmaat in Thailand.

Tegenwoordig, na mijn vroege pensionering heb ik een schema van 2 maanden Thailand, 2 maanden Nederland en dat 3x per jaar. Dan is het jaar weer om.

Wat is jouw binding met Thailand?

Fascinatie met het land gekregen nadat ik na een lange reis door Indonesië toevallig aan het eind een paar dagen in Thailand verzeild raakte. Ik was meteen gegrepen door dit mysterieuze, fascinerende land, dat toen nog mysterieuzer en fascinerender was, omdat alles vreemd was en omdat het toen nog veel minder Westerse invloeden had ondergaan.

Heb je een Thaise partner?

Ik heb lang aangerommeld, maar inmiddels al 7 jaar een vaste partner, een weliswaar wellicht naar de smaak van anderen iets te jonge, maar bijzonder lieftallige dame, waar ik een fijne relatie mee heb. Een geschenk uit de Thaise hemel. Ik heb daar ook over geschreven, met name over haar dorp Sawaang Daen Din bij Sakhon Nakhorn.

Wat zijn je hobby’s?

Mijn hobby’s in Thailand zijn dezelfde als in Nederland, behalve tennis. Dat doe ik hier niet.

Heb je andere hobby’s sinds je in Thailand woont?

Lekker Thais en Japans eten en reizen door heel Thailand.

Waarom is Thailand bijzonder voor jou, vanwaar de fascinatie voor het land?

Thailand biedt voor mij de perfecte tegenhanger van het zakelijke jachtige bestaan in Nederland. De mentaliteit van de Thais, die laat zien dat het leven niet per se volgens de Westerse sjablonen ingevuld hoeft te worden vind ik fascinerend, hoewel ik de nadelen evengoed zie als de voordelen. Het leven in twee culturen geeft een mooie balans en bovendien lijkt het of je langer leeft als je twee levens leidt. Verder is het klimaat ook niet onaantrekkelijk natuurlijk.

Hoe ben je op ooit Thailandblog terechtgekomen en wanneer ongeveer?

Dat kan ik me niet exact herinneren, maar lang geleden. Thailandblog is praktisch onvermijdbaar als je als Nederlander in dit land geïnteresseerd bent.

Sinds wanneer ben je gaan schrijven voor Thailandblog?

Dat is ook lang geleden, maar mijn bijdragen zijn erg infrekwent. Als ik tegen een onderwerp aanloop dat me voldoende interessant lijkt, dan schrijf ik er een stukje over. Ik schrijf graag een beetje beschouwend en bij voorkeur met wat humor, die dan soms weer niet onderkend wordt door de reageerders. Humor en Thailand staan sowieso een beetje op gespannen voet met elkaar. Althans Westerse humor en understatement, want lach of ik schiet humor is er genoeg.

Met welk doel ben je gaan schrijven en/of vragen gaan beantwoorden?

Enerzijds om mijn ervaringen te delen die voor anderen interessant of vermakelijk kunnen zijn, maar anderzijds ook om reacties te ontlokken, die mij weer helpen om dingen genuanceerder te gaan zien. De mening van ‘ervaringsdeskundigen’ stel ik op prijs.

Wat vind je leuk/bijzonder aan Thailandblog?

De combinatie van feitelijke, nuttige informatie, met persoonlijk gekleurde verhalen van inzenders met ervaringen in dit merkwaardige land (dat de Thais overigens zelf in het geheel niet merkwaardig lijken te vinden).

Wat vind je minder leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Wat ik niet leuk vind sla ik over. Sommige reacties zijn nogal agressief, of kort door de bocht, of ongefundeerd, maar dat blijven gelukkig uitzonderingen. Het is natuurlijk ook een divers publiek.

Wat voor soort berichten/verhalen op Thailandblog vind je het meest interessant?

De persoonlijk getinte verhalen met ervaringen van de diverse soorten Thailandgangers en de reistips. Vooral de mate waarin sommige inzenders geïntegreerd zijn in deze samenleving vind ik vaak bewonderenswaardig. Zelf blijf ik een in Zeeland uit de klei getrokken Hollander, hoewel ik het Thais redelijk machtig ben inmiddels. Uiteindelijk voel ik me meer thuis bij de Westerse logica en rationaliteit. Er zijn echter veel Thais die een levensstijl hebben die ik bewonder.

Heb je contact met andere bloggers (met wie en waarom)?

Ik heb geen contact met andere bloggers, mede omdat ik hier niet echt woon denk ik. Mijn sociale leven, met vrienden en familie is toch primair in Nederland. Het liefst zou ik overigens in beide landen tegelijk wonen.

Wat is voor jou de grootste voldoening/waardering van hetgeen je voor Thailandblog doet?

Ik vind het belangrijk dat er een medium is waarop je in je eigen taal met mensen van een vergelijkbare achtergrond van gedachten kunt wisselen. Het is leerzaam om te zien hoe anderen maken dat ze zich in Thailand thuis voelen en wat voor leven ze er leiden.

Ik probeer daarom ook een bijdrage te leveren door een inkijkje in mijn invulling te geven en vind het dan leuk aan de reacties te zien dat het gelezen wordt.

Wat vind je van de vele reacties op Thailandblog? Lees je die allemaal?

Ik lees er vrij veel. De kwaliteit van de reacties is echter erg wisselend, van zinvol met nuttige toevoegingen, tot vrij onbenullig (sorry).

Wat voor functie heeft Thailandblog volgens jou?

Nederlanders en Belgen in Thailand met elkaar verbinden en een podium geven.

Wat mis je nog op Thailandblog?

In principe niets.

Denk je dat Thailandblog het volgende jubileum haalt (15 jaar)?

Ha, ha. Waarom niet. De doelgroep blijft en is erbij gebaat lijkt me.

2 reacties op “10 jaar Thailandblog: Bloggers aan het woord (BramSiam)”

 1. Rob V. zegt op

  Op TV is het veel André van Duijn en Bassie & Adriaan humor, maar op internet (social media) kom ik veel andere humor tegen. Soms prachtige sarcastische grappen of leuke woordspelingen. Hier en daar ook leuke rolspellen zoals Thai die generaal-ongekozen-premier Prayut op de hak nemen. Daar zie ik geen verschil met ‘het westen’. Maar het lijkt wel aan een podium te ontbreken voor Thaise comedians om op TV een scherp sociaal gevoelig optreden te geven. Waarom? Tja…

 2. Erwin Fleur zegt op

  Beste, BramSiam,

  Ik ben eigenlijk het zelfde maar dan net iets anders, dan het andere wat het verschil maakt.
  Het leuke is aan dit blog dat met ‘recht’ een kans krijgt op zijn of haar mening/ervaring te verkondigen.

  We zijn eigenlijk alle het zefde in deze.
  Mooi en leuke verhalen of reacties van jou zijde delen met mensen is een ‘goed’.
  Mijn mening is dan ook, ‘blijf je mening en verhalen vertellen zodat’ mensen ook willen delen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website