Verslaafd aan reizen

Door Henriette Bokslag
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
12 november 2014

Henriëtte Bokslag (30) is verslaafd aan reizen. In haar eerste bijdrage aan Thailandblog vertelt ze over haar passie. En ze doet verslag van een persreis die ze in juli naar Thailand maakte, samen met negen mede-bloggers, reisagenten en een touroperator.

Ik ben Henriëtte Bokslag, een reisverslaafde van 30 jaar die in de randstad woont. Ik mag dan mijn eerste stappen in het Franse gras hebben gezet, het fenomeen reizen kreeg ik niet van huis uit mee.

Ik groeide op in de grote stad en verhuisde toen ik 10 was naar het rustige Drenthe. Via een aantal omzwervingen ben ik uiteindelijk weer in de randstad beland. Onder andere door de vele verhuizingen voel ik mij al snel ergens thuis.

‘Home is where my passport is.’

Ik heb geen idee waar mijn ontembare reislust vandaan komt, maar na mijn studie Toerisme en Vrijetijdsmanagement was het hek van de dam. Mijn nieuwsgierigheid en de drang om altijd iets te willen ondernemen hebben er voor gezorgd dat ik vele mooie bestemmingen heb mogen ontdekken. Inmiddels heb ik ervaren dat hoe meer ik reis mijn bucketlist alleen maar groter wordt in plaats van kleiner. Er is nog zoveel te ontdekken…

‘Travel is the only thing you buy, that makes you richer.’

Tijdens mijn studie reisde ik voornamelijk low budget met mijn zusje naar de bekende bestemmingen aan zee. Jaren later trok ik er een paar keer met een vriendin op uit buiten Europa. In 2010 werkte en woonde ik drie maanden op het Spaanse eiland Tenerife en in 2013 deed ik hetzelfde, maar toen voor acht maanden in Italië. Ik grijp elke kans die er is, om op reis te gaan.

‘People travel their city, I travel the world.’

Dichtbij of ver weg, ik geniet ervan als ik weet dat ik binnenkort weer op pad mag. Het geeft mij een bepaald soort rust als ik weet dat er weer een avontuur aan gaat komen. Reizen begint voor mij al bij de voorpret. Urenlang besteed ik aan het uitpluizen van de mogelijkheden. Dagen van te voren voel ik de kriebels al dat het moment bijna daar is dat ik weer iets nieuws ga ondernemen.

‘The world is a book and those who do not travel just read one page.’
St. Augustine

Mijn brede interesse heeft ervoor gezorgd dat er geen lijn te trekken is in de soorten reizen die ik maak. Ik hou ervan om een rugzak te pakken en per trein Europa te doorkruisen, omdat de reis op zich al een belevenis is. Net zo lief pak ik mijn grote koffer om naar een zonnige bestemming ergens op de aardbol te vliegen.

Met alleen handbagage maak ik vele citytrips. Reizen per boot geeft weer een heel andere dimensie aan het onderweg zijn. Een paar dagen verblijven bij vrienden in wintersportgebieden sla ik ook zeker niet af. Ooit wil ik nog eens mijn auto volladen en gewoon gaan rijden en zien waar ik beland.

‘Tourists don’t know where they have been, travellers don’t know where they are going.’

Ik heb geen voorkeur voor mijn verblijf of hoe ik naar de bestemming reis, behalve dan dat ik een touringcar probeer te vermijden, zolang ik maar op pad ga. De bestemming en de mogelijkheden ter plaatse bepalen mijn keuze. Vroeger ging ik regelmatig naar de camping en ooit wil ik nog wel eens een tent opzetten midden in de natuur. Met een groep vrienden is het gezellig in een vakantiehuis, maar met een reispartner vind ik het fijn in een appartement of hotel.

Ik hou van kleinschaligheid maar als er een scherpe aanbieding is zal ik een reis naar een groot resort niet afslaan. Meestal reis ik vrij low budget, zodat ik nog vaker weg kan. Ik koester de momenten dat ik meer kan besteden en geniet van een luxe verblijf met alle extra mogelijkheden.

‘Don’t collect things, but moments.’

Het bijzondere aan reizen vind ik het ontdekken van nieuwe plekken, het in contact komen met de locals en de belevenis om ergens anders te zijn. Er zijn drie dingen die ik, als het mogelijk is, op elke reis probeer te doen. Ik wil altijd iets anders of nieuws ervaren en ben dan ook voor bijna alles in. Uit een vliegtuig springen durf ik nog steeds niet, maar met een paar stijgijzers onder mijn schoenen beklim ik wel een gletsjer en ik suis gerust met 4G de helling af in een bobslee.

Naast reizen is mijn grote passie paardrijden, ik probeer dan ook om overal ter wereld het landschap te verkennen vanaf een paardenrug of mee te helpen met werkzaamheden die nog steeds met paarden worden gedaan. Ontspanning tijdens reizen vind ik erg belangrijk.  Ik kom helemaal tot rust en geniet ervan als ik ergens lig te bubbelen in een spa.

‘Once a year go some place you’ve never been before.’
Dalai Lama

Op ‘travel around with me’ vertel ik over al mijn avonturen en belevenissen op reis. Van elke reis leer ik en de ontdekkingen die ik doe verwerk ik in reisverhalen, gecombineerd met praktische tips en leuke weetjes. Nieuwe ervaringen opdoen, paardrijden en relaxen in een spa zijn drie punten die in bijna al mijn verhalen terugkomen. De reizen waarover ik schrijf, zijn een combinatie van zowel persoonlijke reizen als reizen die ik op uitnodiging of in opdracht heb gemaakt voor on- en offline media.


Op persreis naar Thailand

Aan het begin van het jaar was er een korte periode van politieke onrust in het land en meden toeristen de bestemming. De Tourism Authority of Thailand wilde laten zien dat Thailand nog steeds dezelfde gastvrije bestemming is. Daarom werden er in één week tijd wereldwijd 900 mensen uitgenodigd die werkzaam zijn als journalist, blogger en/of reisagent. Daarnaast waren er touroperators aanwezig en diverse filmcrews. Alle aanwezigen kwamen in totaal uit 47 landen.

Ik hoefde niet lang na te denken om naar Thailand af te reizen toen ik werd gevraagd. Thailand is één van de drukst bezochte fora op Wereldwijzer.nl. Ik werk zelf als co-hoofdredacteur voor het Online Reis Magazine van Wereldwijzer en daarnaast zijn er vele andere vrijwilligers die dagelijks het platform onderhouden.

Voor het eerst naar Thailand

Deze reis was voor mij de ideale gelegenheid om te ervaren hoe het daar nu is, de mogelijkheden te ontdekken die Thailand biedt en te proeven hoe de sfeer is. Daarbij was het voor mij de eerste keer dat ik naar Thailand ging, überhaupt de eerste keer naar Azië dus die kans kon ik niet laten schieten.

Ik heb de beelden natuurlijk zelf ook gezien op televisie begin van het jaar en ook vrienden die ter plaatse waren, vertelden over de onrust. Het openbare leven lag stil. Inmiddels heeft het leger de macht overgenomen in Thailand en is de rust weergekeerd. Afgezien van soms een aantal militairen op straat heeft het land mij hartelijk ontvangen en heb ik geen moment het gevoel gehad dat het nu niet de tijd zou zijn om het te bezoeken.

Openingsceremonie in Bangkok

De eerste avond stond in het teken van een conferentie, ‘Thailand’s Best Friends Forever Mega Fam Trip 2014’. De grootste bijeenkomst ooit die Thailand heeft georganiseerd voor zoveel mensen uit zoveel landen.

Ik reisde naar Thailand met een groep van negen mensen, mede-bloggers, reisagenten en een touroperator. We werden ontvangen in het Bangkok Convention Center op de 22e verdieping. Gelijk goed dus voor een top uitzicht over de stad. Er was een uitgebreide receptie met gigantische buffetten.

Ik ben niet gauw verbaasd maar vond het erg bijzonder om hierbij aanwezig te zijn en dat het land er alles aan doet om toeristen te laten weten dat ‘het land van de glimlach’ op hen wacht. Hooggeplaatsten van het ministerie van Toerisme waren aanwezig en spraken ons toe in het Thai. Achterin de zaal zaten zes tolken en via onze headset konden we verstaan wat er werd gezegd. Er werden onder andere verschillende toeristische gebieden uitgelicht.

Fantastische week beleefd

Met zijn allen hebben we een fantastische week beleefd in Thailand. Voor een aantal was het de eerste keer en sommigen zijn al jaren trouwe Thailand-bezoekers. Ik ben verrast door de bestemming en ga zeker weten nog eens terug.

Henriëtte’s reisverhalen zijn te vinden op www.travelaroundwithme.com. Bovenstaande (deels bewerkte) tekst is met toestemming ontleend aan haar website.bestelwijze.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Verslaafd aan reizen”

 1. Farang ting tong zegt op

  Hoi Henriëtte,

  Een leuk verslag gaaf om te lezen hoe iemand de eerste keer Thailand ervaart, ik heb ook op jou website gekeken erg leuk die foto’s daar van Amphawa bijvoorbeeld, en hoe toeristisch het daar eigenlijk geworden is, ik ben daar samen met mijn Thaise echtgenoot een paar keer geweest ook toen het nog niet zo toeristisch was zo`n 20 jaar geleden, en als je het dan met nu vergelijkt vond ik het daar eigenlijk 20 jaar geleden leuker dan nu, het is er nu veel te druk, als de markt er is kan je haast niet meer lopen, je wordt echt gedragen.

  Wat mij opviel in jou verslag waren de Engelse spreuken, één er van in het bijzonder: ‘Tourists don’t know where they have been, travellers don’t know where they are going.’ dit heb ik altijd al een beetje rare spreuk gevonden, gewoon omdat het zo tegenstrijdig klinkt, want hoe kun je een toerist zijn zonder eerst te reizen?
  Deze spreuk gaat dan ook voor jou niet op, tenminste als ik jou verslag lees, is dat je wel degelijk weet waar of je geweest bent, en ook waar of je heen ging, en als zo`n reis dan achter de rug is weer lekker naar huis! We can’t really appreciate home, until we leave it (vergeet je paspoort niet!)

  • Theo zegt op

   ‘Tourists don’t know where they have been, travellers don’t know where they are going.’ is niet zo tegenstrijdig.

   Voor toeristen is de bestemming belangrijk, voor reizigers is de reis belangrijk.

   @Henriette: Welkom – weer aan aanwinst voor Thailandblog.

 2. Frans Nico zegt op

  Beste Henriëtte,

  Welkom op Thailandblog.nl. Mooi verhaal, al veel gereisd en gedaan en mooie ervaringen, zag ik op je site. Teveel om even gauw te bekijken. Doe ik andere keer. Ik denk dat je snel weer naar ZO-Azië zal komen. Tip, Singapore. Mooie en bijzonder schone stad met vele bezienswaardigheden. Ik ben er al diverse keren voor een week als stop-over op doorreis naar Bangkok geweest. Kost daardoor nauwelijks meer voor wat betreft de vliegticket.

  Woon zelf met mijn vrouw en dochtertje (2) in Spanje, we komen in de winter naar Thailand en tussendoor verblijven we af en toe in Nederland. Mijn vrouw en dochtertje zijn al in Thailand (haar familie woont in Pak Chong (provincie Korat, poort naar de Isaan), ik ben nog in NL. Ik volg 4 december.

  Ook in Spanje is veel te zien. Meeste mensen gaan naar de Costa’s (Sol, Mar Y Playa) of Barcelona (citytrips). Wij wonen aan de Costa Blanca, dus wij gaan liever naar anderen plaatsen. Denk ook eens aan Valencia (hele mooie stad), Madrid of Galicië, Andorra en natuurlijk Andalusië. Beste tijd is voor- en najaar.

  Ik hoop gauw weer iets van jou te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website