Toeristische regio’s in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips, Toerisme
Tags: , , ,
26 februari 2024

Thailand ligt in Zuidoost-Azië en grenst aan Maleisië, Cambodja, Birma en Laos. De Thaise naam van het land is Prathet Thai, wat ‘vrij land’ betekent.

Thailand heeft een gevarieerd landschap met met beboste bergen, rivieren, regenwouden en stukken droge grond. Opvallend zijn de grote kalksteenrotsen, die uit de Andaman Zee oprijzen.

De totale oppervlakte van Thailand inclusief territoriale wateren is 513.120 km². Daarmee is Thailand ongeveer net zo groot als Frankrijk. De vorm van Thailand is echter langgerekter. Wie de kaart van Thailand bekijkt ziet enige gelijkenis met de kop van een olifant (zie kaart van Thailand onderaan dit artikel).

Bangkok

Bangkok is de broeierige hoofdstad van Thailand. De meeste bezoekers aan Thailand komen aan in Bangkok. De eerste indruk van deze metropool is niet altijd positief. Vooral de benauwde hitte en de verkeersdrukte overweldigen al snel. Je lichaam heeft even de tijd nodig om aan de hitte en de luchtvochtigheid te wennen. Met een beetje geduld, de bereidheid om de stad en zijn verborgen schoonheden te verkennen, kan Bangkok een fascinerende stad zijn om te bezoeken.

Centraal Thailand

Ten noorden en ten westen van Bangkok ligt de centrale vlakte van Thailand. Dit belangrijke agrarische gebied wordt gevoed door de drie belangrijkste waterwegen van het koninkrijk. De rivier de Nan en de rivier de Ping stromen vanuit de noordelijke bergen naar beneden en komen samen in centraal Thailand als de rivier de Menam. Deze rivier gaat verder naar Bangkok. Het vruchtbare landschap van de centrale vlakten waren een belangrijke reden voor de vestiging en oprichting van de voormalige hoofdsteden Ayutthaya en Sukhothai.

De oostkust

Het oosten van Bangkok reikt tot aan de grens met Cambodja. Aan de oostkust van Thailand vindt je de populaire badplaats Pattaya en de schilderachtige eilanden Koh Samet en Koh Chang. De oostkust is vanaf Bangkok gemakkelijk te bereiken en is daarom niet alleen populair onder buitenlandse toeristen, maar ook onder Thaise vakantiegangers.

Het noorden van Thailand

Het noorden van Thailand heeft een rijke geschiedenis en aansprekende cultuur. Meer dan 700 jaar geleden werd het oude koninkrijk van Lanna (het land van één miljoen rijstvelden) opgericht door Koning Mengrai. Hij bouwde Chiang Mai als de nieuwe hoofdstad van de regio. Vandaag de dag is Chiang Mai nog steeds de belangrijkste stad in het noorden. Het erfgoed van Lanna is nog prominent aanwezig in andere plaatsen, waaronder in Lampang en Chiang Rai.

Het noorden van Thailand wordt vooral gekenmerkt door heuvels, bergen en dalen en het grootste deel van het jaar is het hier iets koeler dan in Bangkok en in het zuiden van het land. Bezoekers komen naar het noorden om van het landschap te genieten en deel te nemen aan diverse activiteiten, zoals het bezoeken van een olifantenkamp, wandelen en het bezoeken van de bergstammen. Het noorden van Thailand staat ook bekend om het enthousiasme waarmee festivals hier worden gevierd, met name het Thaise Nieuwjaar (Songkran) en het festival van het licht, dat bekend staat als Loy Krathong.

Het zuiden

Het zuiden van Thailand strekt zich uit tot aan de grens met Maleisië. Het grenst aan de Golf van Thailand in het oosten en aan de Andamanse Zee in het westen. Het zuiden van Thailand is de thuisbasis van enkele van de beste stranden in Zuidoost-Azië en is daarom een populaire keuze bij iedereen die op zoek is naar ontspanning. De temperaturen aan de beide kusten zijn het hele jaar door vrij constant. Alleen tijdens het regenseizoen is het anders.

De kust bij de Andamanse Zee (bijv. Phuket) wordt beïnvloed door de zuidwestelijke moesson, die van mei tot oktober regen met zich mee kan brengen. De kust bij de Golf van Thailand (bijv. Koh Samui) wordt beïnvloed door de Noordoostelijke moesson, die zorgt voor soms hevige regenbuien van oktober tot januari.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website