Deze zomer gaan 10,8 miljoen Nederlanders één week of langer op zomervakantie. Dat aantal is lager dan vorig jaar. Toen waren dat er bijna 11 miljoen. Circa 2,9 miljoen vakantiegangers vieren vakantie in eigen land. Bijna 7,9 miljoen landgenoten kiezen voor een buitenlandse vakantiebestemming, zo laat de ANWB weten.

Zonzeker en goedkoop

Frankrijk is voor de Nederlandse vakantieganger nog steeds de onbetwiste koploper als zomervakantiebestemming. Deze zomer zijn betaalbare, zonzekere bestemmingen als Turkije, Griekenland en Spanje in trek. Verre bestemmingen zijn dit jaar minder populair, desondanks zullen nog ruim 30.000 landgenoten naar Thailand afreizen voor een welverdiende vakantie.

De top 5 zomer- vakantiebestemmingen met reizigersaantallen:

 1. Frankrijk 1.510.000
 2. Spanje 950.000
 3. Duitsland 925.00
 4. Italië 655.000
 5. Turkije 640.000

Stijgers en dalers

De grootste stijgers dit jaar zijn: Kroatië (+9%), Turkije (+6%) en Griekenland (+5%). Vooral de grootste dalers dit jaar zijn de verre bestemmingen (-10%), waaronder de VS (-9%). Binnen Europa is Zwitserland (-8%) de grootste daler.

Prijsbewust

Ook dit jaar zien we dat Nederlanders later gaan boeken en op zoek gaan naar een zonzekere en betaalbare vakantiebestemming; daardoor zijn all-inclusive vakanties populair. Zonnige bestemmingen als Spanje, Griekenland, Portugal, Egypte en Turkije zullen volgens de ANWB profiteren van het slechte voorjaar in Nederland. Nederlanders die nog moeten boeken, gaan op zoek naar de beste deal, waarbij waar voor je geld heel belangrijk is. Nederlanders die geen all-inclusive vakantie ondernemen, zullen ter plekke prijsbewust zijn.

Thailand en andere verre bestemmingen

Circa 700.000 Nederlanders kiezen voor een intercontinentale vakantie. Dat is minder dan vorig jaar, toen kozen 780.000 Nederlanders voor een verre bestemming. De populairste verre bestemming is, ondanks de daling, ook dit jaar de Verenigde Staten met ongeveer 245.000 Nederlandse vakantiegangers. Andere populaire bestemmingen zijn: Indonesië (55.000), Canada (43.000), Nederlandse Antillen (35.000) en Thailand (31.000).

Autovakanties

Het aantal buitenlandse autovakanties is deze zomer gelijk aan vorig jaar: 4,2 miljoen vakanties worden met de auto ondernomen. Populairste landen om met de auto naartoe te gaan zijn: Frankrijk (1,4 miljoen), Duitsland (780.000), Italië (470.000) en Oostenrijk (355.000).

Accommodatie

Populairste accommodatie voor de zomervakantie in Nederland is een bungalow; ruim 1 miljoen Nederlanders kiezen voor deze accommodatie. Voor het buitenland is het hotel meest geliefd (2,3 miljoen), al ziet de ANWB hier wel een lichte daling ten opzichte van de jaren ervoor. De laatste jaren wint een verblijf in een bungalow, vakantiehuisje of villa (1,3 miljoen) in het buitenland terrein.

Kamperen

Een kampeervakantie blijft favoriet voor bijna 3,5 miljoen Nederlanders. De ANWB verwacht dat naar schatting 2,4 miljoen vakantiegangers kiezen voor een kampeervakantie in het buitenland. Kamperen in het buitenland neemt dit jaar iets toe, vooral de (sta) caravan is een populair verblijf. Populaire kampeerbestemmingen zijn: Frankrijk, Duitsland, Italië en Kroatië. Voor kamperen in eigen land ligt dat aantal op iets minder dan 1 miljoen Nederlanders. Uiteraard zal het weer een grote rol spelen: bij goed weer zullen de kampeerders die nog niet geboekt hebben, eerder hun vakantie in Nederland doorbrengen dan op een camping in het buitenland.

Cruises

Net als voorgaande jaren stijgt ook het aantal cruisevakanties dit jaar met circa 10 à 15%. De meest populaire bestemmingen zijn cruises in de Middellandse Zee en in de Noord-Europese gebieden. Het maken van een cruise past bij prijsbewuste Nederlandse vakantieganger; er komen ter plekke niet of nauwelijks kosten bij waardoor de reizigers een goed overzicht heeft van de vakantiebesteding.

Bronnen: ANWB, ANVR, CVO Vakantieplannen 2013.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Ruim 30.000 Nederlanders naar Thailand deze zomer”

 1. Jan van der Vlist zegt op

  In Thailand beginnen diverse hotel ketens hun prijzen idioot te verhogen voor westerlingen.
  Zij zien deze vakantiegangers als de zeer rijken waar je veel geld aan kan verdienen, terwijl je weinig service hoeft te geven. Er wordt echter vergeten dat deze reizigers niet zot zijn en dit fenomeen wel degelijk in de gaten hebben. Thailand gaat dezelfde kant op als veel Europese vakantielanden als Spanje en Portugal. Men bouwt gigantische hotel torens die binnen niet al te lange tijd leeg staan omdat de Europeanen Thailand gaan mijden en naar andere oplossingen gaan zoeken.

 2. mathias zegt op

  Geen Idee waar je die wetenschap hebt gekregen dat de hotel prijzen voor Westerlinger naar boven gaan. Ergens gelezen ? Alle hotels (buiten Bangkok) zakken met hun prijzen. Het ligt er aan hoe en waar je boekt en wanneer. Maar ook in Bangkok zijn er genoeg top hotels met low Price Budget Action. Sucses bij het boeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website