30 dagen Thailand, geen visum nodig, maar toch …

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Toerisme
Tags: ,
14 november 2010

Iedereen die met een bepaalde regelmaat op reis gaat weet wel dat je voor Thailand geen visum nodig hebt als je niet meer dan dertig dagen in het land verblijft.

Ondanks deze wetenschap ben ik ditmaal in de fout gegaan. De genoemde dertig dagen krijg je namelijk alleen als je per vliegtuig in Bangkok arriveert. Een kort uitstapje over de grens naar bijvoorbeeld Cambodja of Birma kan funest zijn voor wat betreft het verdere verblijf in Thailand.

Als je naar Thailand terugkeert krijg je namelijk niet de bekende dertig dagen in je paspoort gestempeld, maar slecht vijftien. Een paar dagen naar Siem Reap in Cambodja betekende dat er voor een week verlenging toch 1900 baht gedokt moest worden. Niet enkel het geld speelt daarbij een rol maar ook de rompslomp om die verlenging te krijgen. Je moet om te beginnen al naar een plaats reizen waar een zogenaamd ‘Immigration Office’ is gevestigd en daarbij kost het toch ook de nodige uren.

In mijn geval zelfs een tweede dag omdat volgens de desbetreffende immigratiefunctionaris de computer was uitgevallen. Een kleine tip: mocht je grensoverschrijdend willen reizen plan dan het tijdstip zodanig dat je bij terugkeer naar Thailand niet langer dan vijftien dagen in het land verblijft. Deze ezel stoot zich een volgende keer niet meer aan deze steen.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “30 dagen Thailand, geen visum nodig, maar toch …”

 1. Michiel zegt op

  Dit geintje hadden wij vorig jaar ook toen die regel net ingegaan was 5 dagen tekort dus 1900 bath pp aftikken of de boete a 500 bath per dag overschrijding op het vliegveld voldoen voor vertrek. Maar om het risico van het missen van je vlucht door overwacht gedoe
  aldaar niet te riskeren en het (financieel voordeel) bij meer als 4 dagen overschrijding toch beter even naar de immigration office.

 2. bkkkoudhier zegt op

  NOG een waarschuwing;
  OOK als je per plane aankomt-kan er nog een andere drempel zijn. Officieel kom je enkel in aanmerking voor die 30 dagen visum vrij (dat is GEEN visum on arrival-dat kunnenn NL en BE niet eens krijgen!) als je ook een TICKET uit kan tonen in die periode (vanaf aankomst). Bij aankomst wordt daar nooit naar gevraagd-maar meer en meer wel door de airline die je incheckt bij vetrek. Soms kom je daaronder uit-maar steeds vaker niet. AIR BERLIN forceert je in zo’n geval een eigen -duur -ticket meteen te kopen!
  (dit geldt bvb voor travellers-die 30 dagen Thai doen-dan naar Camb of laos gaan-en na een tijdje nog 15 of 30 dagen Thai doen en dan pas weer ri. EUR terug)

  • HansNL zegt op

   Als ik met een retourticket van AB naar Thailand kom, krijg 30 dagen, ga naar Laos voor 10 dagen kom dan weer in Thailand voor 15 dagen, alles gepland, dan heb ik toch een ticket bij vertrek?
   Als je geen retour hebt maar een ticket terug aanschaft, dan heb je toch ook een ticket?
   En dan zou AB mij een ander ticket willen verkopen?

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Ik denk niet dat het zo werkt. Bij het verlaten van Thailand vervalt je 30-dagen permit en bij terugkeer uit Laos krijg je dan maar 15 dagen. Alleen als je dan binnen die 15 dagen vertrekt, werkt jouw opzet. Bij aankomst in Thailand moet je soms een retourticket kunnen overleggen. Immigration vraagt er niet altijd naar, maar afgelopen zaterdag werden aankomende Russen op SUV daar op gecontroleerd.

 3. Eddy zegt op

  En hoe zit het als je een visum (voor 89 dagen) hebt (koopt, betaald) met meerdere “enteree’s”?
  Kan je dan wel even bvb naar Ankor en nog 2 maanden in Thailand verblijven?

 4. Chang Noi zegt op

  In theorie moet je bij aankomst in Thailand kunnen aantonen dat je Thailand weer verlaat VOOR het verlopen van de “entry-stamp” die je krijgt. Of dit nou 30-dagen is als je op het vliegveld aankomt of 15-dagen als je over-land aankomt.

  In theorie moet je ook kunnen aantonen dat je jezelf kunt voorzien (qua geld) in je levens-onderhoud en verblijf terwijl je in Thailand verblijft.

  Deze 2 dingen worden vrijwel nooit gevraagd ….. behalve als ze de pest aan je hebben of zo. Bij aanvraag van een visum bij een embassy wordt naar deze 2 dingen soms wel gevraagd.

  Een visum afgegeven door een embassy is trouwen slechts “een brief tot verzoek aan de immigration officer om je een entry-stamp te geven”. Een “verzoek” dus alwaar niet aan voldoen behoeft te worden als de handelende immigration officer daar geen zin in heeft. Dit geld overigens voor alle visa voor alle landen ter wereld.

  Indien het land van aankomst je weigert binnen te laten dan moet de vliegmaatschappij je terug vervoeren op HUN kosten. Daarom controleren zij dat alvorens je vertrekt. Sommige vliegtuig maatschappijen zijn daar heel streng in, of eigenlijk sommige medewerkers van vliegtuig maatschappijen.

 5. Sander zegt op

  Ik snap het dus niet helemaal haha.

  Ik heb zeg maar al een jaar ticket geboekt. Hiermee kom ik dus ook langs thailand maar ik wil graag een tijdje in thailand en dan misschien naar cambodja. Kan ik dan zeg maar 30 dagen in thailand zitten, een weekje of 2 naar cambodja en dan weer terug en dan nog 15 dagen in thailand? kan iemand me helpen 😀

  bedankt!

 6. Jacques zegt op

  Laat ik als ervaringsdeskundige, net terug van een visumrun, proberen uitleg te geven.

  Bij binnenkomst in Thailand per vliegtuig krijg je op het vliegveld een visum on arrival, maximaal 30 dagen geldig. Wanneer je weer vertrekt vervalt dat visum. Dus vertrek je bijv. al na een week dan is je visum na 1 week al vervallen.
  Kom je vervolgens over land Thailand weer binnen dan krijg je bij de grenspost een visum on arrival voor maximaal 15 dagen. Ook hiervoor geldt uiteraard, zodra je vertrekt vervalt het visum. Zou je Thailand weer binnenkomen vliegen dan krijg je weer voor 30 dagen een visum on arrival op het vliegveld.

  • Cornelis zegt op

   Weer wordt de term visum on arrival gebezigd, terwijl je geen visum krijgt maar een visa exemption voor 30, c.q. 15 dagen.

 7. Jacques zegt op

  Cornelis, je hebt helemaal gelijk. Personen met de Nederlandse nationaliteit vallen onder de Visa Exemption Rule. Een visum on arrival geldt voor een aantal andere nationaliteiten. Maar de rest van de uitleg klopt wel. Het beestje heeft alleen een andere naam.

 8. Geert zegt op

  Wij vertrekken voor 1 maand en half naar Thailand,wat zouden we best doen visum aanvragen hier of wat een vriend zegt gewoon vertrekken met reispas en na 25 dagen ginds naar Cambodja gaan voor stempel graag jullie advies

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Geert U kunt twee dingen doen: Een visum voor 60 dagen aanvragen bij de Thaise ambassade in Den Haag of bij binnenkomst een verblijfsduur van 30 dagen krijgen. Een visarun over land levert u 15 dagen op. Die zult u dus tweemaal moeten maken. Lijkt me nogal omslachtig. U kunt ook na 30 dagen met het vliegtuig heen en weer naar een buurland gaan. Dan krijgt u weer 30 dagen. Maar ook dat lijkt me nogal omslachtig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website