VTM België: Axel opgelicht in Bangkok

Door Redactie
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
23 mei 2015

Een dure smartphone die voor een fractie van de prijs wordt verkocht en namaak blijkt te zijn? Twee vriendelijke dames die je uitnodigen voor een drankje en je op een sluwe manier met een torenhoge rekening opzadelen? Taximeters die plots op onverklaarbare wijze flink de hoogte inschieten? Het zijn maar enkele van de gangbare oplichtingspraktijken die heel wat nietsvermoedende toeristen meemaken op reis.

Het zijn die wanpraktijken die Axel Daeseleire aan den lijve ondervindt in het nieuwe programma Axel Opgelicht. Vanaf donderdag 7 mei 2015 ging hij vier weken lang als toerist op stap met een arsenaal aan verborgen camera’s. Axel reist door Europa, Afrika, tot in Azië voor een zoektocht naar de hardnekkigste oplichters. Hij toont hoe ze te werk gaan en hoe hun wanpraktijken kunnen omzeild worden.

Axel trekt in ‘Axel Opgelicht’ naar vier populaire vakantiebestemmingen: Bangkok, Boedapest, Marrakech en Parijs. In deze toeristische trekpleisters trapt hij gewillig in de val van de sluwste bedriegers. Hoe gaan ze te werk? Hoe lokken ze toeristen? En vooral: wat klopt er van hun verhaal en wat niet? Axel gaat op pad met zijn team, voorzien van één of meerdere verborgen camera’s – verstopt in hemden, schoudertassen en brillen – om de bedriegers op heterdaad te betrappen. Axel confronteert hen met hun bedrog en wil achterhalen hoe toeristen deze oplichters in de toekomst kunnen vermijden.

Opgelicht in Bangkok

In aflevering 3, dat op 21 mei is uitgezonden is Bangkok aan de beurt. Tempels, cultuur, natuur, een gastvrije bevolking en mooi weer: Thailand heeft het allemaal. In de deze aflevering trekt Axel met zijn team naar Bangkok, dat sinds jaar en dag te kampen heeft met een kwalijke reputatie als het op oplichters aankomt. Sinds het leger de macht greep in Thailand worden oplichters streng aangepakt, maar Axel ondervindt dat er nog heel wat wanpraktijken zijn. Valse gidsen die je koste wat kost in hun tuktuk willen krijgen? Een welbekende pingpongshow bijwonen en onverwacht veel geld kwijt zijn? Of een handgemaakt kasjmieren kostuum kopen, maar bedrogen uitkomen? In Bangkok hou je je portefeuille maar beter in de gaten.

Via de website van VTM is de hele aflevering te zien, maar u moet zich wel even aanmelden. Gemakkelijker is om een stuk of 8 korte video’s te bekijken van verschillende oplichtingspraktijken. Hieronder de link naar het fragment op het station van Bangkok: vtm.be/axel-opgelicht/treinticket-kopen-bangkok-opgepast

Bron: website VTM


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “VTM België: Axel opgelicht in Bangkok”

 1. Jack G. zegt op

  Nietsvermoedende toerist? Bestaan die nog steeds vraag ik me altijd af.

 2. Davis zegt op

  Programma bekeken. Het zijn de klassieke toeristenvallen.
  Niets nieuws onder de zon. Eerder een ‘copycat’ (om het in Bankokiaanse terminologie te stellen, lol) van de vele andere zenders die ook al zulke programma’s – en masse – brachten.

  Mis toch recentere vormen van rip-off’s zoals kopiëren van credit cards, valse hotelbediendes, …

  Toch goed dat er nog eens op gewezen wordt. Zolang de mensen er in trappen, blijven de praktijken bestaan. En ja hoor, heb destijds ook leergeld betaald.

 3. patrick zegt op

  ik heb de aflevering bekeken met een brede glimlach op mijn gezicht. De gesprekjes van die lieve Thai zijn immers zo herkenbaar. En ik moet eerlijk zijn, ik was nu reeds een 5-tal keertjes in Bangkok, telkens voor een 3-4 dagen en heb nog nooit kennis gemaakt met de pogingen tot oplichting die in het programma te zien waren. Misschien staat er iets op mijn voorhoofd als “niet met mij” of zo, maar ik ga die oplichtingsplaatsen dan ook niet bewust opzoeken en blijf ook steeds op mijn hoede. Eén keertje nam ik de taxi (samen mijn mijn Thaise vriendin en dat doet er misschien toe) van mijn hotel naar “een overzetplaats aan de rivier”. Ik wilde immers de tempel van de liggende boedha bezoeken. En kijk, die brave man bracht ons naar een ietwat afgelegen aanlegplaats waar de dure toeristenbootjes te boeken waren voor pakweg 2000 Baht voor een uurtje of zo. Dat was natuurlijk niet wat we zochten en ondertussen was de taxi alweer verdwenen. Er stond wel nog 1 taxi beschikbaar en die man had helemaal geen haast. We vroegen hoeveel het zou kosten om ons naar het koninklijk paleis te brengen. 300 Baht… mijn vriendin wou instappen, maar ik hield haar tegen en vroeg hoe het zat met zijn taximeter. Vandaag geen taximeter, zei hij, vandaag rijdt niemand met de meter. Mijn vriendin deed even moeilijk omdat ik niet wou instappen. We nemen wel een taxi op de grote baan hier 50 meter verder… We zijn naar het paleis en de tempel gereden voor 48 baht. Mijn vriendin begreep er niets van.
  En wat Axel ervaren heeft bij de pingpongshow en dergelijke? Nu ja, die wijken zoek je toch zelf op? Voel je dan niet het grote slachtoffer, je weet waar je aan begint.
  Als je een kostuum laat maken, vraag dan ook eerst om het atelier te zien. En pas je kostuum voor je het mee neemt. Om te beginnen voelt het al verkeerd als het geen echt maatwerk is. Bovendien ga je voor dergelijke kledij beter bij Indiërs of doe je een beroep op een kleermaker die een zaakje heeft in je hotel. Het hotel wil geen slechte naam voor dubieuze winkeliers in hun pand.

 4. Fred zegt op

  Ik wordt een beetje flauw van dat soort programma`s.
  Er wordt bewust gezocht naar oplichters e.d. en als ze die niet snel vinden wordt er wel wat in scene gezet want ze moeten scoren met die flauwekul.
  koop je een phone op straat zou je toch moeten weten dat het copy zooi is lijkt mij, maar voor de kijkcijfers kan alles.
  Het begon dacht ik met een serie op National geografich en nu heeft bijna elke zender wel een reporter die zo`n programma maakt.

  • gust zegt op

   Inderdaad fred ,dit is in scene gezet.Als je voor het ping-pong spel 5000 baht moet betalen en je kan gewoon na wat verbaal geweld buiten wandelen met enkel maar 300 baht te betalen dan is dit een ZEER ernstige foutmelding voor de mensen die het programma gezien hebben.Zelfs voor 50 baht eindigd de rest van je vakantie in het land van LOS in het hospitaal.

 5. Jos zegt op

  Axel brengt een goed programma ,laat de mensen zien dat je toch moet uitkijken, als je lang in Thailand zit kom je regelmatig wat tegen , maar ben toch meer op mijn hoede. In December op de Sukenvit , waar er veel kraampjes zijn tussen Nana en Asok was ik het slachtoffer van zakkenrollers, heeft wel niets met oplichting te maken . Wel taxi die je wil oplichten,en dit van jaar april in Koh Samui, geen meter willen opzetten is voor mij al maffia, 200,vragen voor enkele km , en daarna 300,bath vragen.Heb deze man gewoon afgescheept,200bath gegeven ,dat nog zeker meer dan 100,bath te veel is. Als ik kan en er rijden bussen ga ik met de bus word hier niet met opgelicht. Wel zelf naar het lokket gaan ,niemand laten aanspreken onderweg voor ticket. Bedankt Axel , en ik zie hem graag bezig als acteur.

 6. Nietje zegt op

  Sorry ,hoor ,dit gebeurt ook gewoon in andere landen
  Dus om zo Thailand in een verkeerd daglicht te zetten is erg vreemd.

 7. Mr. Thailand zegt op

  Misschien interessant is dat je de hele aflevering gratis kan herbekijken op http://vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/256518465938000#hash-video-hl|block-vtm-blocks-program-video-list|130624

 8. Jan zegt op

  Ik ben het niet helemaal met iedereen eens, ik ben afgelopen febr. met vriendin ook in BKK geweest en werden wel degelijk aangesproken door een man die beweerde een tourguide met luchbreak tezijn, hij wilde ons wel wat plekjes aanwijzen op de kaart die we bij ons hebben en hield zowaar een “toevallig” passeerden tuk tuk aan die ons wel naar die plaatsen zou brengen voor 50 Bath we waren immers zijn vrienden!?! Na een bezoekje aan de Lucky Boedha (I wait you) vervolgende we onze weg, maar de tempel die aangekruisd stond liet hij links liggen en zette koers naar een of ander achteraf straatje waar een diamantzaak gevestigd was…. daar hadden we niet om gevraagd…. Nee, dat klopt maar hier was het very cheep en zouden goodbuisness doen. Toen we vervolgens weigerde begon de tuk tuk driver enigzins geiriteerd te reageren en toen ik hem duidelijk maakten dat we hier niet naar binnen wilden werd hij agressief en begon te dreigen. We waren inmiddels al uit de tuk tuk en heb hem 100 bath gegeven en zijn weggelopen……gelukkig liepen er wat mensen op straat maar prettig was het niet.

  • Jack G. zegt op

   Beste Jan, als je wat rondloopt in Bangkok en de rest van deze aardbol dan krijg je heel veel aanbiedingen. Tochtje naar tempeltje/winkeltje toertje tot aan jonge jongens/meisjes aan toe die door een oud omaatje worden aangeboden en alles wat daar tussen ligt. Ook verleidingen om te gaan gokken of buitenlandse jachtluipaardjes van 50 plus die jonge westerse mannen een dagje willen als Toyboy. Dat beweert ook niemand hier dat het niet gebeurd. Maar als je bv dit blog leest of een reisgidsje dan weet je dat er zaken zijn waar je even over moet nadenken. Ook Tv programma’s helpen met reiswijs te worden. Ik verbaas me nog steeds dat veel Thailandbezoekers bij een Pingpongshow denken aan Bettine Vriesekoop die een tafeltennisdemo geeft. Ik vraag me af waarom jullie ja hebben gezegd. Was het de overredingskracht van de aanbieder? Maar je hebt ook kooptouraanbieders die het heel netjes met je bespreken. Zoals nabij het Pullmanhotel op Silom Road. Die vraagt waar wilt u naar toe? Naar de MBK? 20 bath als je even rondkijkt en hopelijk iets koopt bij een kledingwinkel en gratis als je nog een winkel bezoekt. Wat je ook niet moet gaan doen is bang worden voor alles in het buitenland. Wees wijs en denk even na voor je ja zegt. Amsterdam en de rest van Nederland hebben ook hun toeristenvallen.

 9. Thomas zegt op

  Ik zal wel een naïeve zijn en slecht om me heen kijken, maar ik heb het voorgaande gelezen en ben achtmaal naar Thailand geweest, en ik weet echt niet wat dan wel een pingpongshow is. Ik lees het begrip vandaag voor het eerst.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website