Het afgelopen jaar hebben meer dan 22 miljoen toeristen een bezoek aan Thailand gebracht, zo schrijft Bangkok Post. Dat is een stijging van bijna 16% en daarmee een nieuwe record voor het Thaise koninkrijk.

Het Ministerie van Toerisme en Sport liet weten dat 22,3 buitenlandse toeristen Thailand hebben bezocht in 2012. De meeste toeristen kwamen uit China (2,7 miljoen), op de tweede plaats staan de Maleisiërs (2,5 miljoen), gevolgd door Russen (1,3 miljoen), Japanners (1,3 miljoen), Koreanen (1,1 miljoen), Britten (870,164) en Duitsers (681.566).

De stijging zou te maken hebben met het uitblijven van natuurrampen, pandemieën en andere rampen die het mondiale reizigersverkeer kunnen beïnvloeden, zo melde de Tourism Authority of Thailand. Vorig jaar was het ook relatief rustig in Thailand, geen politieke conflicten of zware overstromingen.

Het toerisme in Thailand is de grootste bron van buitenlandse deviezen. De Tourism Authority verwacht dat dit jaar circa 24,5 miljoen toeristen naar Thailand zullen reizen.

13 reacties op “Nieuw record: 22 miljoen toeristen bezochten Thailand”

 1. Holland Belgium House zegt op

  Geweldig bericht voor Thailand, echter ik ben op diverse toeristische plekken geweest het afgelopen jaar, maar overal klaagde de horeca, en hotels dat t zo stil was!
  Maar ja de schijn hoog houden is ook Thais he!

 2. gerrieQ8 zegt op

  Ook ik geloof hier geen ene malle m… van. Mijn moeder zei altijd: de krant brengt de leugen in het land. Dit gaat zeker voor Thailand op! Kijk om je heen en de realiteit is duidelijk anders.

 3. J.Jordaan zegt op

  Ik heb ook twijfels over de berichtgeving van Bangkok Post. Vooral omdat ik ook gelezen heb dat het toeristme naar het zuiden sterk is verminderd. Vooral door de slechte berichten over dat gebied en vooral niet vergeten door het slechte weer van de laatste jaren. Verder is mij opgevallen dat in Pattaya de laatste tijd heel veel toeristen rondlopen.
  Vooral veel oudere mensen (man en vrouw en soms kinderen en kleinkinderen daar bij) die je voor een paar jaar geleden niet zo veel tegenkwam.
  Dat soort toeristen vind je natuurlijk niet veel horeca gelegenheden of bars. Die kom je alleen overdag tegen, bijvoorbeeld op de mark en op het strand. Maar het is nu wel heel druk in Pattaya. Van de Russen weten we al dat die een drankje bij de een van de 24 uurs winkels halen en dat op de stoep opdrinken. Over mensen uit India of China zullen we het helemaal niet hebben. Daar verdien je als restaurant of bar eigenaar helemaal niets aan. Verder prijst Thailand zich in een rap tempo uit de markt, zeker voor mensen uit Europa die wel wat te besteden hebben. Dure Bath. Belasting verhogingen (op bijvoorbeeld bier en andere dingen). Een lange en niet goedkope vliegreis enz.
  Verder worden bij de toeristen nog steeds de 3 maanden figuren meegeteld die in die periode een keer de grens over moeten. Dat zijn mensen die gewoon hier wonen.
  J.Jordaan.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jordaan Alhoewel ik vaak genoeg twijfel over de berichtgeving in Bangkok Post zou ik deze keer toch een lans voor de krant willen breken. De bron van de cijfers is het ministerie van Toerisme en Sport; de krant is slechts de ‘messenger’. En, zoals de uitdrukking luidt: Don’t shoot the messenger.

   Je opmerking over het meetellen van de 3-maanden personen vind ik interessant. Ik heb dat nog nooit ergens gelezen. De vraag is dan wel: om hoeveel personen en grensovergangen gaat het. Dan kunnen er toch geen miljoenen zijn.

 4. J.Jordaan zegt op

  Dick,
  Dat van die 3 maanden is gewoon waar. Ga maar eens bij de emigratie vragen. Die worden gewoon als toerist geteld. Zelfs met een re-entry permitvan mensen zoals ik
  die hier wonen, die met vakantie naar eigen land gaan of gewoon of met vakantie naar een ander land gaan worden gewoon weer geteld al binnenkomer in Thailand, dus als toerist. Daarom staat bijvoorbeeld ook voor mensen die hier wonen en hun een keer per 90 dagen moeten melden bij de emigratie alleen de laatste datum van binnenkomst vermeld en niet de datum van de visum verstrekking.
  Van een hoge jongen van de emigratie gehoord die ik al jaren ken.
  Dat kunnen natuurlijk geen miljoenen zijn, maar het zijn er wel heel veel.
  J.Jordaan.

 5. Maarten zegt op

  Of het ministerie met de cijfers sjoemelt weet ik niet, maar ik vind een stijging van 16% t.o.v. 2011 niet zo heel gek. Vergeet niet dat er in 2011 twee maanden lang veel minder toeristen landden vanwege de watersnood. Alleen al daardoor kun je in 2012 een behoorlijke stijging verwachten.

  Verder geloof ik best dat het aantal Russen en Chinezen (plus andere Aziaten) sterk stijgt. Ik meen dat zelf tenminste wel waar te nemen en gezien de stijgende welvaart in de regio is het best aannemelijk dat er meer bezoek van Aziaten is. Ik kom bijna iedere twee weken op Suvarnabumi/Don Muang en ik zie daar enorm veel Russen en Aziaten.

  Ik geloof ook best dat de Visa runs in de cijfers zitten. Dat krikt het totale aantal op jaarbasis natuurlijk op. De invloed op het stijgingspercentage zal echter niet zo heel groot zijn, schat ik in.

  Velen denken dat die arme Thaitjes nog steeds afhankelijk zijn van de uitgaven van de grote, blanke, rijke, gulle man. Dat is echter sterk aan het veranderen. Russen, Arabieren en Chinezen zoeken hun vertier wellicht veelal op andere plaatsen dan farang. Om het eigen farang-ego overeind te houden, wordt ook vaak gesuggereerd dat andere rassen weinig uitgeven en dat de Thai daarom wel dol moet zijn op witte bezoekers. Laten we niet doen of alle Westerlingen zulke big spenders zijn en alle Russen en Chinzezen geen cent willen uitgeven. Ik denk dat het type big spender sowieso minder in Pattaya te vinden is, dat geldt ook voor farang. Het schijnt dat Thailand veel promotie voor zichzelf maakt in o.a. Rusland, China en India, dus enigzins lucratief zullen die toeristen toch wel zijn.

 6. ruud NK zegt op

  Maleisie heeft 28 miljoen inwoners. Daaevan gaan er volgens het Thais verkeersbureau 2,5 miljoen naar Thailand voor vakantie. Als ik in Nongkhai bij de Testo of de Markro kom staat de parkeerplaats voor 50% vol met auto’s uit Laos. Waarschijnlijk ook vakantie gangers. Ook werken er heel veel mensen uit Laos in Nongkhai op basis van een maand visum. Ook vakantie gangers denk ik.
  Thailand geeft enkel en alleen maar possitieve cijfers en het maakt niet echt uit waarop de cijfers zijn gebaseerd. Thailand verkocht tot en met november ook grote hoeveelheden rijst, tot oeps bleek, dat het aan het eind van het jaar wel heel erg tegen viel.

 7. cor verhoef zegt op

  Hallo!! Het zijn aankomsten. Niemand weet of die mensen ook daadwerkelijk al hun vakantiecentjes in Thailand uitgeven. Hele volksstammen reizen wellicht meteen door naar landen als Vietnam, Laos of Cambodja. Die landen hebben geen direct aanvliegpunt. Bangkok is een hub voor Zuidoost Azie. Het minihisterie voor Toerisme gaat er nog steeds vanuit dat toeristen het lekker vinden om belazerd te worden op een strand in Phuket. Daar krijgen ze een kick van. Zodra Vientiane, Ho Chi Minh City, Yangon en Kuala Lumpur direct bediend worden door airlines uit belangerijke zakt Thailand als toeristenbestemming als een baksteen naar de bodem. En dat is alleen maar een kwestie van tijd.

 8. Jan W de Vos zegt op

  Zal wel waar zijn, maar dan moeten we toch denken aan een verschuiving in de markt van longstay naar short stay. Of te wel van “westerlingen” naar Aziaten . In dit geval is de Thaise manier van informatie verstrekking misschien wel “niet zuiver op de graat ” te noemen .

 9. T.van den Brink zegt op

  Of zou het Thaise ministerie van Tourisme deze cijfers publiceren als tegenhanger van de negatieve manier waarop Thailand momenteel in het nieuws komt? Zie “het bezoek van de Nederlandse overheid” m.b.t. de steeds hoger wordende criminaliteit in Thailand. Ik neem aan dat dit ook in andere landen bekend is.

 10. loe zegt op

  Ik weet ook niet waar die cijfers van het ministerie voor toerisme op gebaseerd zijn.
  Waarschijnlijk krijgen ze meer geld uit de overheids pot, bij gunstige cijfers.
  Maar een feit is wel, dat het op Samui, waar ik woon, nog nooit zo druk is geweest, als
  afgelopen maanden. Veel Chinezen, Japanners en Russen.
  Bij mij aan de westkust ligt al 2 maanden een Russisch schip voor anker uit de vloot van meneer Abramovich (Chelsea). Aan boord momenteel alleen de bemanning. 34 personen met 14 verschillende nationaliteiten. Als de baas even langs komt met zijn helikopter wordt de bemanning uitgebreid tot 56 man, volgens 1 van de bemanningsleden, die ik sprak.
  Ik weet niet of ze een visum hebben en/of ze zijn meegeteld bij de 22.000.000 van TAT.
  Je kunt het schip googelen bij: Le Grand Blue (yacht). Abramovich en partners schijnen
  een stuk of 6 (of meer) van dat soort boten te hebben. Waar communisme al niet goed voor is geweest 🙂

 11. Jack zegt op

  Opvallend is de twijfel en het lage vertrouwen dat de reageerders hebben op de gepubliceerde cijfers. Ik geloof dat iedereen wordt geteld als toerist en dat er ook vele dubbeltellingen zijn. Maar ik weet zeker dat het aantal toeristen in 2013 het aantal de 24 miljoen zal overschrijden. Het zijn maar getallen. Het zou beter zijn dat ze de uitgaven per toeristengroep zouden gaan tellen. Het gaat hen om de kwantiteit en NIET om de kwaliteit van de toeristen.

 12. HoneyKoy zegt op

  Wat mij opvalt is dat er allemaal negatieve reacties gegeven worden op het aantal toeristen. Een jaar geleden werd er volop geklaagd over de enorme wachtrijen en afhandelingstijden op Suvarnabhumi. Het maximum aantal bezoekers (45 miljoen) van de luchthaven was al bereikt en / of overschreden. Er zijn natuurlijk ook nog een paar andere luchthavens waar internationale vluchten aankomen, maar dat zijn er geen miljoenen. Dus is het aantal van 22.3 miljoen slechts 50% van het totale aantal bezoekers op Suvarnabhumi dan onwaarschijnlijk? Ik vraag mij dan ook af of al de “experts” hier op het blog, die vanuit hun vaste woonplaats de zaak bekijken beter op de hoogte zijn dan de overheid die de gegevens van alle luchthavens in Thailand binnenkrijgt. De overheid verteld niet altijd de waarheid, maar uitzonderingen zijn er altijd mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website