Thaise massage zonder ‘happy ending’

Door Redactie
Geplaatst in Thaise massage
Tags: ,
23 mei 2018

Eén van de vele zaken die ik in Thailand daar erg op prijs stel is een traditionele Thaise massage. Een massage zonder olie en zonder ‘happy ending’ of andere hand en spandiensten. Bij een echte Thaise massage wordt sowieso nooit olie gebruikt.

Traditionele Thaise massage

Ik geef de voorkeur aan een echte en stevige traditionele Thaise massage. Wanneer je dat een paar keer meegemaakt hebt dan wil je niets anders meer. Je voelt je gewoon herboren. Je energiebanen worden vrijgemaakt, wat stretching, wat yoga oefeningen, eigenlijk van alles wat. En het mooiste is nog je hoeft zelfs niets te doen. Thaise massage wordt dan ook wel yoga voor ‘lazy people’ genoemd.

Het grote probleem daarbij is altijd, hoe herken je een goede massageshop? Soms kijk ik even of er geen achteraf kamertjes zijn. Maar dat zegt niet alles want vaak is er ergens een trap naar een verdieping hoger of zo voor meer privacy. Een ander probleem is de masseuse. Soms kunnen ze er geen echt geen hout van en blijft het bij een beetje aaien en kneden. Ze lachen er dan ook nog heel lief bij. Leuk allemaal maar ik schiet er weinig mee op, want daar kom ik niet voor.

“You want oil massage?”

Meestal kijk ik of de masseuses niet te jong en te knap zijn, maar dat is ook geen garantie. Ik had er ooit één van een jaar of vijftig en ruim 90 kg schoon aan de haak op mij zitten. Die wilde voor de noodzakelijke bijverdiensten, ook mijn jongeheer wel even masseren. Als je dan vriendelijk ‘nee’ zegt, blijven ze nog doorzeuren ook.

Ook zo irritant is wanneer je in Pattaya een massagesalon binnenloopt en zo’n Thaise blij op je af komt stormen met de vraag: “you want oil massage?”. Wanneer ik dan uitleg dat ik alleen voor een voetmassage kom is de teleurstelling van het gezicht af te lezen.

Strandmassage

Op Koh Samui en Phuket heb ik me regelmatig op het strand laten masseren. Dan weet je ook zeker dat de dames er vanaf blijven. Een Thaise massage op het strand heeft iets extra’s. Het ruisen van de zee op de achtergrond, de geuren en de tropische hitte. Een heerlijke manier van ontspannen. Mocht je een hekel hebben om je in te smeren met een zonnebrandmiddel, neem het flesjes mee. De masseuse smeert je van top tot teen in.

De beste massage die ik ooit heb gehad was in Chiang Mai. Het was een heel tenger Thais vrouwtje maar ze was enorm sterk. Je krijgt natuurlijk ook wel veel kracht in je handen wanneer je dit werk dagelijks doet.

Uit elkaar getrokken

In Phuket ben ik eens gemasseerd door een stevige Thaise van een jaar of 40. Die massage zal ik ook nimmer vergeten. Ik dacht werkelijk dat ze me zou vermoorden. Of dat ik tenminste, voor de rest van mijn leven, van een arbeidsongeschiktheidsuitkering zou kunnen genieten. Ze trok me uit elkaar, vouwde me dubbel en liet me alle hoeken van de kamer zien. Bij tijd en wijle schreeuwde ik het letterlijk uit. Zij dacht zeker dat het kreten van genot waren want daarna ging ze nog hardhandiger te keer. Misschien was ze die dag er achter gekomen dat haar man er stiekem drie Mia Noi’s op nahield?

Blinde masseur

De beste masseurs schijnen blinde Thai te zijn, maar om zo’n meisje eerst de ogen uit te steken gaat mij ook wat ver. Een goed alternatief is de wereldberoemde massageschool van What Pho. Daar loop je wel de kans door een leerling gemasseerd te worden. Ook geen garantie voor succes, lijkt mij. En daar komt bij, ik ben niet continu in Bangkok.

Kortom, graag tips. Waaraan herkent men een goede massagesalon en vervolgens een goede masseuse?

13 reacties op “Thaise massage zonder ‘happy ending’”

 1. HansG zegt op

  “De beste massage die ik ooit heb gehad…….” U geeft dus zelf al aan wat u het beste vind.
  Een harde stevige massage ervaart u als goed.
  Wat is echter het doel wat u wenst te bereiken?
  Als fysiotherapeut/manueel therapeut kijk ik hier anders naar.
  Medisch of niet-medisch?
  De kennis m.b.t. ziektebeelden ervaar ik bij de uitvoerders van Thaise massage als nihil.
  Let op! Het is eenvoudig om iemand te leren kraken.
  Het duurt echter jaren voordat je weet wanneer dat niet mag!
  Het risico om iemand van 60 + dubbel te vouwen in allerlei bochten is veel te groot.
  Zeker bij osteoporose die dan zeker in ernstige mate aanwezig kan zijn.
  Zo zijn er nog vele onbekende contra-indicaties die de Thai niet navragen.

  • Howdy Tio zegt op

   Hi Hans,
   en waar heb jij je uitgebreide kennis van Thai massage en hun uitvoerders vandaan zodat je je ononderbouwde strekking dat Thai physical therapists geen kennis hebben.
   Je bedoeld als gekaderd Fysio/manueel die alleen geïsoleerd kan werken en geen weet heeft van het lichaam als geheel functionaliteit. En die geen navraag doet naar iemands leefpatronen en /of omstandigheden.

  • Lungfons zegt op

   Toch even dit.
   Om de angst om fouten massage te krijgen raad ik U aan om naar een ziekenhuis te gaan waar je voordat je gemasseerd word eerst bij de dokter passers en die zal aanduiden welke vrouw u de juiste massage zal geven.
   Mijn vrouw werkte vroeger in een 30thb hospitaal en heeft na een studie aan de universiteit in Khon Kaen mogen werken in een hospitaal waar iedereen welkom is. Thaise mensen met financiële problemen krijgen voor 30thb massage de rest wordt bijgelegd door tussenkomst van de staat.
   Voor Falang en andere mensen die echte massage nodig hebben betalen 300thb.
   Mijn goede raad is, blijf weg van die (straat) massage en fouten behandelingen en ga als je klachten hebt en echte massage nodig hebt naar een hospitaal, als ge u ziek voelt ga je toch ook naar een dokter en niet naar een waarzegster met glazen bol.

  • willem zegt op

   Hans je hebt helemaal gelijk.

   Ik was in maart in Thailand en had vanaf de aankomst in Bangkok pijn die via mijn bil naar mijn bovenbeen ging. Ik kon maar enkele minuten staan of lopen. Na 3 Thaise massages was het alleen maar erger geworden en heb ik afgewacht tot ik in Nederland naar de huisarts en vervolgens bij de fysio terecht kwam.

   Na een kort intake gesprek en diagnose was al snel duidelijk dat mijn SI gewricht vast zat. 1 x gericht kraken en het probleem was over. Geen enkele masseur in Thailand heeft een intake gesprek gedaan of eens goed naar de klacht gekeken. Ze werken gewoon het standaard routine af. Terwijl ik, volgens zeggen, echt goede professionele massage therapeuten heb opgezocht. Kansloos dus.

   Ik vind Thaise massages erg fijn maar met serieuze klachten is het beter naar de dokter te gaan en evt daarna een fysio te raadplegen.

 2. frans zegt op

  Deze vraag is al vaker gesteld. Zelf heb ik een massage salon Harmony in khon kaen. Een goede zaak kun je bijvoorbeeld herkennen aan de buitenkant. Programma in het thais en engels, incl de prijzen. Niet te veel rommel en franje aan de buiten kant.. Bij binnenkomst moeten er papieren hangen van de masserende dames en de controle papieren van de gemeente en de keurings rapporten van het ministerie van gezondheid. (deze zijn niet mals, m.i.v. dit jaar zijn de keuringen behoorlijk opgeschroefd inzake, gezondheid, deskundigheid en duidelijkheid.) Kijk naar de indeling van een salon, gescheiden kamers e.d. Ruikt het fris bij binnenkomst. Staat de muziek niet te hard. Wordt je niet te overdreven ontvangen. Vraag vooraf of je even je handen mag wassen om zodoende het toilet en douch te controleren. Leeftijd hoeft niet altijd een belemmering te zijn als je voor een echte thaise massage komt. (kwaliteit). Verder kijk of de dames allemaal hetzelfde uniform dragen en niet te dik zijn opgemaakt of te sexy gekleed zijn. Je komt immers voor een massage. Voor beide partijen is respect naar elkaar toe zeer belangrijk. Hoop dat deze uit een zetting een beetje duidelijkheid geeft. Zou zeggen geniet van de massage. Sabai Sabai

  • frans zegt op

   ps, was ik vergeten te melden: Tegenwoordig moet er OOK informatie hangen, wanneer er WEL en NIET gemasseerd mag worden. De klant dient vooraf te melden als er bepaalde lichamelijke klachten zijn. Zo kan de dame beslissen voor wel , geen of aangepaste massage.

 3. Dick zegt op

  Een goede vriendin van mij..die hier altijd overwintert en zwaar rheumatisch is..vaart wel bij 3 x per week een bezoek aan TBMI blind massage in Jomtien..

 4. wibar zegt op

  En het is weer tijd voor het zoveelste stukje met als onderwerp Thaise massage. Er wordt weer van alles bij elkaar gegooid en met stelligheid beweerd als juist.
  Ik heb al eens eerder op stukjes over Thaise massage gereageerd maar blijkbaar worden de vorige commentaren niet doorgenomen voordat men wederom iets plaatst als redactie. Jammer en onnodig dat er dan bij herhaling foutieve info wordt gegeven.

  “Bij een echte Thaise massage wordt so wie so nooit olie gebruikt” stelt u in de openings-tekst bovenaan het artikel.

  Dus al die Thaise oliemassage is geen echte Thaise massage volgens u. Wat een onzin. Een gevalletje van klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt. Waar u waarschijnlijk op doelt is dat de Royal Thaise massage nooit met olie werd gedaan. Dit had niets met de massage van doen maar met het woord Royal. De koninklijke familie mocht niet met handen direct worden aangeraakt en dus masseerde men door dunne doeken of kleding heen. Ziedaar de Royal Thaise Massage. In de praktijk is het zelfs zo dat olie gezien de vele grepen, strekkingen en “slides” prettiger is voor de klant dan dit op een droge huid uit te voeren. Vooral de wat oudere mensen of mensen met een probleemhuid varen daar wel bij.

  Even voor uw duidelijkheid ik ben een professionele Thaise reflexmassage therapeut. Opgeleid in Thailand op master niveau. Ik heb een Thaise Reflexmassage praktijk in Nederland Hellevoetsluis en doe dit werk al 15 jaar tot volle tevredenheid van vele klanten.

  Volgende gemeengoed is uw stelling:
  “Thaise massage wordt dan ook wel yoga voor ‘lazy people’ genoemd” Dit is een Thaise massage stijl en geen generieke algehele Thaise massage vorm. Grofweg zijner twee stijlen in Thailand 1. De drukpunt ook wel reflex massage stijl. Gebaseerd op de training zoals gegeven in Wat Pho en vooral gericht op medische reparatie. En 2 de noordelijke stijl Thai yen massage genoemd en die bekend staat als Thaise yoga voor de lazy people. In veel hedendaagse salons worden die 2 stijlen gemixt.

  Enfin ik heb mijn best gedaan om u wederom te corrigeren en ben benieuwd of u dit ook plaatst.

 5. Lungfons zegt op

  Toch even dit.
  Om de angst om fouten massage te krijgen raad ik U aan om naar een ziekenhuis te gaan waar je voordat je gemasseerd word eerst bij de dokter passers en die zal aanduiden welke vrouw u de juiste massage zal geven.
  Mijn vrouw werkte vroeger in een 30thb hospitaal en heeft na een studie aan de universiteit in Khon Kaen mogen werken in een hospitaal waar iedereen welkom is. Thaise mensen met financiële problemen krijgen voor 30thb massage de rest wordt bijgelegd door tussenkomst van de staat.
  Voor Falang en andere mensen die echte massage nodig hebben betalen 300thb.
  Mijn goede raad is, blijf weg van die (straat) massage en fouten behandelingen en ga als je klachten hebt en echte massage nodig hebt naar een hospitaal, als ge u ziek voelt ga je toch ook naar een dokter en niet naar een waarzegster met glazen bol.

  • Chander zegt op

   Beste lungfons,

   In een Thaise staatsziekenhuis worden er 2 soorten massages gegeven.
   En bij beide soorten heb je een verwijzing van de dokter nodig.
   Soort 1 is een aangepaste Thaise massage op medische indicatie.
   Soort 2 is de “physical therapy” (een veel beter soort dan de Nederlandse fysiotherapie). In Nederland duurt een behandeling ongeveer 20 minuten en hier in Thailand duurt een “physical therapy” 90 minuten of meer.

   Je moet het een keertje zelf meemaken om daarover mee te kunnen praten.

   Daarnaast zijn er ook zeer goed opgeleide thaise masseurs die hun werk heel zorgvuldig uitvoeren. En dat heeft niks met happy-ending te maken.

 6. Peter zegt op

  meestal staat er op de deur of balie “massage only”, dan weet je als je goed zit.

 7. diewatpo zegt op

  Snap niet waarom die steeds weer wordt geroemd-lijkt eerder op blindelings papagaaien. Fabriekswerk, duur, en inderdaad: meestal een leerling. Vooral geliefd bij grote bussen vol ASEANs.
  De doorsnee toerist lijkt toch het liefst na de wat lange stadswandeling een voetmassage te willen. Die vind je dus overal waar wat toeristen zijn-vanaf 99 bt/30 min. ion de openlucht nabij die befaamde KhaoSarn rd. Al is het misschien nog steeds in ChMai goedkoper (daar zijn de voorheen lage prijzen omhooggeschoten na de sjinese invasie).

 8. Sjaak S zegt op

  Jaren geleden was ik in Bangkok op aanbeveling van mijn vrouwelijke collega’s meegegaan naar een “echte” massagesalon. Deze bevond zich in een parallelstraat van PatPong, in Sala Daeng.
  Nou, ik had het geweten… dat mijn botten niet gebroken waren, grensde bijna aan een wonder.
  Voelde ik me herboren? Ja, als je het misschien bedoelt na eerst door een val van een berg gestorven te zijn. Ik liep drie dagen lang krom van de pijn. Voor mij nooit meer…
  Het enige dat ik wel nog eens liet doen, en dat is nu ook al weer meer dan twee jaar geleden, een voetmassage.
  Maar om eerlijk te zijn, het doet me niks. Het maakt me niet beter, alleen een beetje armer. Ik heb nooit van massage gehouden en zeker niet aangeraakt te worden door vreemdelingen. De enige die het nu mag is mijn eigen vrouw, maar die doet het niet graag.. wat ik ook niet erg vind..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website