(teera.noisakran / Shutterstock.com)

Premier Prayut Chan-o-cha wil tot 200 miljoen Covid-19 vaccindoses aanschaffen ter voorbereiding op onvoorziene noodsituaties, aangezien de pandemie in verschillende landen onverminderd blijft voortrazen.

Tijdens zijn wekelijkse vrijdagpraatje op TV zei generaal Prayut dat de wereldwijde pandemie geen tekenen vertoonde dat ze binnenkort zou verdwijnen, dus de regering voorbereid moet zijn op elke situatie die zich zou kunnen voordoen.

“De eerste prioriteit zal zijn om onze vaccinvoorraad te verhogen tot 150 miljoen doses of meer en om ons voor te bereiden op elk risico,” aldus generaal Prayut. De regering heeft zich ten doel gesteld om 100 miljoen doses te kopen om 50 miljoen Thais te vaccineren en zo groepsimmuniteit te creëren, zei hij. “Maar ik denk dat het niet genoeg is. Als we naar informatie van over de hele wereld luisteren, is het nog steeds niet duidelijk of groepsimmuniteit tegen dit virus daadwerkelijk kan worden bereikt.”

Hij zei dat Thailand een volwassen bevolking van ongeveer 60 miljoen heeft en dus minstens 120 miljoen vaccindoses nodig heeft, als iedereen twee injecties nodig heeft. Daarbij moest ook rekening worden gehouden met bijvoorbeeld arbeidsmigranten. “Om ons op mogelijke risico’s en onzekerheid voor te bereiden, hebben we misschien 150-200 miljoen doses vaccin nodig voor toekomstige fasen”, zei hij, “maar we moeten rekening houden met de houdbaarheid van vaccins en de situatie van volgend jaar.”

De premier zegt dat overheidsinstanties tot nu toe met zeven fabrikanten hebben onderhandeld, maar dat hij hen had opgedragen om nog proactiever te zijn bij het aanschaffen van vaccins. Een andere prioriteit is om in juli zoveel mogelijk eerste doses van het vaccin, zo snel mogelijk toe te dienen.

Regeringswoordvoerder Anucha Burapachaisri zei vrijdag dat er ook wordt gekeken naar de aanschaf van Pfizer, Sputnik V en Johnson & Johnson vaccins.

De commissie zal tevens toestaan dat particuliere ziekenhuizen hun eigen vaccins kopen. Dat mogen zelfs vaccins van andere fabrikanten zijn dan waar de regering een overeenkomst mee heeft, aldus Anucha. Hij voegde eraan toe dat deze alternatieve vaccins tegen het einde van dit jaar geleverd kunnen worden aan Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 3 votes.
Please wait...

11 reacties op “Prayut wil tot 200 miljoen Covid-19 vaccindoses aanschaffen”

 1. fred zegt op

  Veel geblaat maar weinig wol. Ieder uur wordt er weer een ander ballonnetje opgelaten. Ze willen blijkbaar veel maar er verandert of gebeurt op het terrein niks. We zijn hier nu al bijna helft van het jaar en er is een handjevol Thai geprikt. Geen enkele strategie geen uitrol en waarschijnlijk amper vaccins ingekocht of voorhanden. Ik denk dat het vooral gaat gaan wie hoeveel aan wat zal moeten verdienen.

  • Ger-Korat zegt op

   Al eerder heb ik geschreven en het komt erop neer dat ze beter hun geld en tijd kunnen besteden om eens wat echte vaccins te kopen, dus de Westerse. Lees nou net dat de EU weer 1,8 miljard doses van Pfizer heeft gekocht, nou daar kun je de hele EU 2 x mee vaccineren x 2 vaccins per persoon, Er zijn dus genoeg goede vaccins, nee geen Russische of Chinese, vaccins beschikbaar en ze moeten in Thailand niet zo op hun geld zitten maar gewoon de geldbuidel te voorschijn trekken zodat het normale leven weer terug komt zoals nu in Europa.

   • Bert zegt op

    Als je goed gelezen had, dan had je ook gelezen dat die zijn voor evt een derde vaccinatie indien noodzakelijk (door alle mutaties die ontstaan) en voor 2022 en 2023 een vervolgprik.
    Wat wel en niet noodzakelijk is kunnen we alleen in onze glazen bol kijken.
    EU wil niet weer het verwijt krijgen dat ze niets of te laat doen.

    • Ger-Korat zegt op

     Het gaat niet over de EU of de landen in de EU die nalatig zijn; er werd door de Westerse landen al massaal eind vorig jaar ingekocht zodat ze dit jaar hun bevolking theoretisch een paar keer volledig kunnen vaccineren, in Nederland zelfs 3x, Canada 9x etc, en vervolgvaccinaties is men nu al aan het voorbereiden zoals ik aangeef. Maar Thailand is een ander verhaal en daar gaat mijn reactie over want ze hobbelen achter de kar wat hun inkopen betreft.

     • Mia van Vught zegt op

      Maar Ger .. Nederland heeft een groot tekort net als zoveel Europese landen . Alleen Engeland heeft hun zaakjes op een rij . Gewoon omdat ze zich ontkoppelt hebben van Europa . Europa rollebolt over elkaar heen met als gevolg dat vaccinaties uitermate traag verlopen . Niks in Nederland de bevolking 3 X kunnen vaccineren . Dáár gaat mijn reactie over .

  • Bert zegt op

   Waarschijnlijk zijn er op dit moment geen of weinig vaccins te krijgen op de wereldmarkt.
   Dus kunnen bestellen en roepen zo veel ze willen.

 2. Herbert zegt op

  De pandemie is nog lang niet over waar ze eigenlijk op gehoopt hadden dan hadden ze geen vaccins aan hoeven te schaffen. Maar nu rennen ze alleen maar achter de feiten aan.

 3. Piet zegt op

  Voor Covid vaccinatie van gepensioneerde Nederlanders en woonachtig in Thailand:

  Wacht dan niet op de Thaise regering (en particuliere ziekenhuizen) voor een vaccinatie en keer asap terug naar Nederland voor een vaccinatie (die geldig is in Thailand).
  En geniet van het voorjaar in NL.

  Piet

  • Mia van Vught zegt op

   Hoezo keer terug naar Nederland voor een vaccinatie ? Het is een dure reis , je moet hier onderdak hebben tussen de vaccinaties … en als belangrijkste , wij hebben helemaal niet genoeg vaccins !! Slecht plan dus .

   • Eric zegt op

    “… wij hebben helemaal niet genoeg vaccins !! Slecht plan dus “.

    Nederland heeft zat vaccins de komende maanden. Pfizer en Moderna leveren uitstekend en AstraZeneca levert onregelmatig.. maar levert iif wel. Ook Janssen levert vaccins.

    Het argument “dure reis” daar ben ik het mee eens, ik zou ook zeker niet naar NL reizen om een vaccin te halen (overdreven) maar geloof mij dat Nederland de komende weken en maanden overspoeld word met vaccins.

 4. Christiaan zegt op

  Herbert,
  Dat klopt. De Thaise regering was er van uitgegaan, dat de besmettingen beperkt zouden blijven door hun maatregelen. Dus bestelde men geen vaccins.
  Wat Prayut nu belooft, kan binnen korte tijd weer door ministers worden tegen gesproken.
  Veel beloven en weinig geven, doet xxx in vreugde leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website