Beter laat dan nooit, zullen we maar denken. Hollywood-filmster Leonardo DiCaprio (Titanic, The Beach) dringt er bij premier Yingluck op aan een eind te maken aan de handel in ivoor. Op zijn Facebook-pagina schrijft hij dat elk jaar in Afrika tienduizenden olifanten worden gedood. Veel van het ivoor passeert Thailand, schrijft hij, alsof dat al niet lang bekend is.

Van 3 tot 14 maart vergadert in Bangkok de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (Cites).  Alhoewel Cites in 1989 de internationale ivoorhandel heeft verboden, staat Thailand de verkoop toe van ivoor van in gevangenschap levende olifanten, mits gecertificeerd door het Provincial Administration Department. Het probleem is echter dat kwaadwilligen het Afrikaanse ivoor voor Thais ivoor laten doorgaan. Het World Wildlife Fund noemt Thailand daarom de ‘grootste ongereglementeerde ivoormarkt in de wereld’.

Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation zegt dat ivoorbewerkers en handelaren streng gestraft worden als ze zich niet houden aan de aangescherpte regels. Ze moeten geregistreerd staan, hun ivoorvoorraad moet gedekt zijn door certificaten, ze moeten hun verkoopbonnen bewaren en ze moeten informatie kunnen verschaffen over hun kopers.

De dienst heeft al één keer vergaderd met tweehonderd ambachtslieden en handelaren. De komende twee weken worden nog eens zestien vergaderingen gehouden. ‘Wij willen de internationale gemeenschap laten zien dat we het probleem serieus nemen en actie ondernemen’, zegt adjunct-hoofd Theerapat Prayurasiddhi. De winkels wordt gevraagd geen ivoor aan buitenlanders te verkopen, want ivoren producten mogen niet geëxporteerd worden.

– Kletst minister Plodprasop Suraswadi maar een beetje uit zijn nek? Twee weken geleden zei hij dat de controversiële Kaeng Sua Ten dam en Mae Wong dam binnen 5 jaar gebouwd worden. Gisteren besloot de Water and Flood Management Commission, waarvan Plodprasop notabene voorzitter is, die dam niet te bouwen maar te kiezen voor het alternatief: twee kleinere dammen in de Yom rivier en 17 dammetjes in de zijrivieren. Volgens Plodprasop [maar is die man nog geloofwaardig?] worden daarmee de droogte en overstromingsproblemen in het stroomgebied van de Yom aangepakt.

De planontwikkeling voor de Kaeng Sua Ten dam werd in 1997 door de regering Chuan Leekpai stopgezet onder druk van protesten van de Assembly of the Poor en milieuactivisten, maar regelmatig wordt het plan weer uit de kast gehaald, waar het ligt te verstoffen. De bezwaren zijn bekend: de dam zou niet effectief zijn en ten koste gaan van een uniek teakbos in nationaal park Mae Yom.

De twee alternatieve dammen doen geen aanslag op het bos. De aanleg kost 1,3 miljard baht. Het stroomgebied van de Yom bestrijkt Phayao, Phrae, Sukothai, Phichit, Kamphaengphet en Phitsanulok.

– Om nog even door te gaan over zwaargewicht Plodprasop. Hij is gisteren door het kabinet benoemd tot voorzitter van de openbare toiletten commissie. Die club krijgt tot taak Thais van het hurktoilet af te krijgen en over te stappen, beter gezegd te zitten, op het zittoilet. Het hurktoilet zou verantwoordelijk zijn voor zes miljoen Thais die aan osteoarthritis lijden.

– Jullie moeten energie sparen en als jullie dat niet doen, snijden we in je begroting. Die duidelijke boodschap hebben overheidsdiensten van de regering gekregen. Wanneer de energierekening te veel oploopt, wordt de geldkraan een stukje dichtgedraaid, dreigt ze.

De regering wil dat overheidsdiensten dit jaar hun energieverbruik met 10 procent terugbrengen, zegt regeringswoordvoerder Tossaporn Serirak. Diensten die hun verbruik met 15 procent overschrijden, worden volgend jaar gekort. Het kabinet heeft met name gevraagd om een vermindering van het gebruik van liften en airconditioning. Het kabinet geeft ook het goede voorbeeld: tijdens vergaderingen gaat het colbertje uit.

Minister Pongsak Raktapongpaisal (Energie) waarschuwde vorige week dat Thailand in april tegen een energietekort aanloopt, wanneer Myanmar van 4 tot 12 april twee aardgasvelden voor onderhoud sluit, en als gevolg daarvan Thailand’s elektriciteitscentrales minder aardgas ontvangen. De regering, zei hij, zal Myanmar vragen het onderhoud te verschuiven naar midden april zodat die tijdens de Songkran-vakantie valt. Het energieverbruik daalt dan. Maar een van de twee exploitanten heeft al gezegd dat uitstel niet mogelijk is.

– De politie heeft mijn zoon gedood, zegt een 44-jarige moeder. Ze heeft een klacht ingediend bij de Counter Corruption Division en de kamercommissie politiezaken. De 25-jarige zoon verdronk in een kanaal in Bang Kholaem (Bangkok), terwijl zes politieagenten toekeken. Ze hadden van de knaap in een undercoveroperatie methamphetamine pillen willen kopen, maar hij kreeg argwaan en was in het water gesprongen. Het enige wat ze hadden gedaan was hem proberen te redden met een stok en een plastic tankje.

– De drie gevangenissen aan de Ngam Wong Wan Road in Bangkok staan in de weg wanneer de metrolijn Bang Sue-Rangsit wordt aangelegd (de zogeheten Red Line). De ministeries van Financiën en Justitie en het Treasury Department, dat eigenaar van de grond is, mogen het probleem oplossen. Daarvoor wordt een gezamenlijke commissie gevormd. Het gaat om de Klongprem gevangenis, Bangkok Remand gevangenis en de Women’s Central gevangenis.

– Er was helemaal geen terreurdreiging, het was niet meer dan een gerucht. Dit zegt generaal Tanasak Patimapakorn, opperbevelhebber der strijdkrachten. Dat terroristen van al-Quada en Salafistische terroristen van plan waren een aanslag op het Amerikaanse consulaat in Chiang Mai te plegen, werd vorige week gezegd door vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens de generaal hebben de politici die de dreiging bekend maakten, en de veiligheidsdiensten geen conflict over de berichten, want beide beschikken over dezelfde informatie. De generaal gelooft evenmin dat Thailand een vrijplaats voor terroristen is.

– Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) vermoedt dat er fraude in het spel is bij de bouw van de 396 politiebureaus, die vorig jaar kwam stil te liggen. De aannemer betaalde de onderaannemers, aan wie het werk was uitbesteed, onregelmatig. Het totaal van die betalingen komt niet overeen met het bedrag dat de aannemer heeft ontvangen. De eigenaar is opgeroepen om dat eens toe te lichten. Het onderzoek naar de aanbestedingsprocedure is nog steeds in volle gang.

Een van de DSI-onderzoekers heeft het sterke vermoeden dat de aannemer met opzet de onderaannemers niet heeft betaald, omdat hij wilde dat het project niet zou worden afgemaakt.

– Vice-minister-president Chalerm Yubamrung heeft negen leden van de Wadah groep als adviseur benoemd. Ze gaan hem adviseren over de problemen in het Zuiden. Volgens sommigen zouden ze banden hebben met de opstandelingen.

De Wadah groep bestaat uit invloedrijke moslimpolitici van verschillende politieke partijen. Chalerm zegt dat ze de problematiek goed kennen en door de bevolking worden gerespecteerd.

Senator Somchai Sawangkarn heeft Chalerm gewaarschuwd voor veiligheidslekken. Premier Yingluck zegt dat de regering niets te maken heeft met de benoeming. Het was Chalerm’s persoonlijke beslissing, zegt ze. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha ziet er geen kwaad in. ‘Die mensen kennen de problemen in het Zuiden.’

– Bij een granaataanval in Yala zijn acht soldaten gewond geraakt. Een granaat werd door twee op de motorfiets passerende personen gegooid, terwijl de soldaten met gymnastiekoefeningen bezig waren.

– Nok Air maakt nu al bekend dat de kalender 2014 net zo prikkelend zal zijn als de kalender van 2013 waarover ophef is ontstaan vanwege het vrouwelijk bloot. ‘We gaan weer veel mensen verrassen’, zegt Patee Sarasin. Hij waarschuwt dat de kalender niet iedereen zal bevallen, wat een bron doet vermoeden dat kathoey worden gefotografeerd.

Het ministerie van Cultuur heeft de budget luchtvaartmaatschappij beticht van ‘een gebrek aan sociale en culturele verantwoordelijkheid’. ‘Als je er niet van houdt, moet je er niet naar kijken’, zegt Patee nuchter.

– De jongere broer van oud-premier Thaksin was in India amper negen dagen als monnik ingewijd of hij werd al benoemd tot adjunct-provoost. Die snelle benoeming tot ‘Phra Khru Palad Sampipatyanjarn’ heeft bij de bevolking kritiek opgeroepen.

Betrokkene zegt de benoeming te danken te hebben aan zijn werk voor het behoud van het boeddhisme en niet vanwege zijn familiebanden. Volgens het Religious Affairs Department is de naam niet meer dan de ordinatienaam en geen kerkelijke titel.

Politiek nieuws

– Alsof er nog niet genoeg amnestiewetsvoorstellen liggen (ik meen drie plus twee aangekondigd tijdens een geheim overleg tussen een rood- en geelhemdleider) gaan 20 Pheu Thai-parlementsleden, die lid zijn van het UDD (roodhemden), een eigen amnestievoorstel indienen.

De groep besloot dat nadat tijdens een vergadering van Pheu Thai het onderwerp niet aan de orde mocht komen. Pheu Thai wil eerst de mening van de coalitiepartijen en van de bevolking peilen. De groep van 20 wil zich inzetten voor de roodhemden die nog gevangen zitten. Het artikel geeft verder geen informatie wat dit nieuwe voorstel zo uniek maakt.

Financieel nieuws

-Het Monetary Policy Committee (MPC) zit in een lastig parket. Wat het vandaag ook beslist: de policy rate verlagen of handhaven op 2,75 procent: het is nooit goed. De regering en het bedrijfsleven dringen aan op verlaging om de kapitaalinstroom vanuit het buitenland in te dammen. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de koersstijging van de baht, waarover de exporteurs klagen, en leidt tot grote verliezen voor de bank.

Critici hekelen de minister van Financiën die de bank onder druk heeft gezet. Politieke druk op een centrale bank is ongehoord in de financiële wereld. Bovendien heeft de maatregel volgens hen niet het gewenste effect en wordt er alleen maar de inflatie door aangewakkerd.

Praipol Koomsup, econoom verbonden aan de Thammasat universiteit, die 2 jaar lid was van het MPC, vindt dat de MPC vandaag heel goed haar beslissing moet motiveren: ‘Het moet uitleggen waarom het die beslissing heeft genomen en hoe een beslissing haar onafhankelijkheid laat zien.’ Praipol denkt dat de MPC haar onafhankelijkheid zal bewaren door een beslissing te nemen die gebaseerd is op actuele economische gegevens.

Arkhom Termpitthayapaisit, secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board, zegt dat de inflatie op dit moment geen probleem is. Of een verlaging van de policy rate leidt tot vermindering van de kapitaalinstroom hangt volgens hem af van de vraag met hoeveel die wordt verlaagd.’Het kan te weinig en te laat zijn.’ Maar een verlaging is niet de enige beschikbare maatregel om de geldinstroom in te dammen.

Oppositieleider Abhisit vindt de politieke inmenging die tot doel heeft de economische groei te stimuleren zonder aandacht voor stabiliteit gevaarlijk. Partijgenoot en voormalig minister van Financiën Korn Chatikavanij vindt dat er geen noodzaak is de policy rate te verlagen omdat de economische groei op circa 5 procent dit jaar intact blijft en de werkloosheid minder dan 1 procent bedraagt.

Andre de Silva, directeur global research van HSBC, zegt dat de internationale gemeenschap een groot vertrouwen heeft in de onafhankelijkheid van de MPC [die uit zeven leden bestaat, waaronder vier buitenstaanders]. Hij heeft er wel vertrouwen in want kabinets secretaris-generaal Ampon Kittiampon, die al 9 jaar lid is van de MPC, heeft gezegd niet te verwachten dat de brief van de minister van Financiën, waarin hij aandringt op verlaging, invloed op het besluit van de MPC heeft. ‘Ik begrijp dat er vanuit het ministerie van Financiën druk wordt uitgeoefend, maar ik denk niet dat de MPC zal toegeven.’

Bunluasak Pussarungsri, hoofd research van de CIMB Bank, voorspelt dat de policy rate ongewijzigd blijft om een luchtbel in de markt te voorkomen. Hij zegt dat de geloofwaardigheid van het land wordt aangetast wanneer de bank onder politieke druk wordt gezet.

Economisch nieuws

– Niet gek opkijken wanneer in de eerste helft van april de airconditioning ineens stopt, want ’s middags zijn blackouts te verwachten, waarschuwt Egat, het landelijk elektriciteitsbedrijf van Thailand. Van 4 tot 12 april gaan twee aardgasvelden van Myanmar dicht wegens onderhoudswerkzaamheden. Door de sluiting stroomt elke dag 1,1 miljard kubieke meter gas minder het land in, waardoor 6.000 MW minder geproduceerd kan worden oftewel 23 procent van de piekvraag van 26.121 MW in 2012. Dit jaar wordt de piekvraag op 27.000 MW geschat, 4 procent meer dan in 2012.

Egat gaat het probleem proberen te ondervangen door het inzetten van standby-mode power plants [?], goed voor 600 MW, uitstel van onderhoudsprogramma’s van enkele energiecentrales en door op bunkerolie en diesel over te schakelen. Verder kan nog hydro-elektriciteit worden betrokken uit Laos. Maar dat alles bij elkaar levert 5.000 MW, waardoor het tekort nog altijd 1.000 MW bedraagt.

Wanneer tussen 13 en 15 uur 1 miljoen 12.000-BTU airconditioners worden uitgezet, is er geen man over boord.  Egat gaat uitzoeken welke kantoren, sectoren of gebieden daarvoor in aanmerking komen.

Total, de exploitant van een van de twee velden, zegt dat het onderhoud niet kan worden uitgesteld, bijvoorbeeld naar midden april wanneer vanwege de lange vakantie minder elektriciteit nodig is. PTT Plc zegt dat het 100 miljoen MMSCFD extra kan leveren (million standard cubic feet per day) bovenop de huidige 3.100 MMSCFD.

– De economische groei is vorig jaar toch nog hoger uitgekomen dan verwacht vanwege een sterke groei in het vierde kwartaal. Eerder werd gerekend op 5,5 procent, maar het werd 6,4 procent. In het vierde kwartaal nam het bruto binnenlands product met 18,9 procent toe vergeleken met een jaar eerder. In het derde kwartaal bedroeg de groei 3,1 procent.

Het mooie groeicijfer was te danken aan de industrie, hotels, restaurants en de bouw. Ook particuliere bestedingen, particuliere investeringen en overheidsuitgaven deden een duit in het zakje. Op kwartaalbasis bedroeg de groei 3,6 procent , wat een duidelijke indicatie is van herstel van de wereldwijde vertraging.

Dit jaar wordt een economische groei verwacht van 4,5 à 5,5 procent.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 februari 2013”

 1. RonnyLadPhrao zegt op

  Ik lees regelmatig dat een hurktoilet beter is dan een zittoilet (of dat zo is laat ik even in het midden), maar nu schrijft men dat er zelfs een commissie is opgericht om de Thai van het hurktoilet te krijgen, omdat het osteoarthritis zou veroorzaken. Ik dacht eerst weer aan een grap, maar we zijn in Thailand dus…
  Dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen hurken en het krijgen van osteoarthritis wil ik best aannemen, maar om nu het hurktoilet hier als hoofdschuldige aan te duiden gaat me te ver. Thai hurken constant, ook zonder toiletbezoek en vinden het comfortabel om gehurkt te zitten. Die enkele minuten op een hurktoilet, tegenover de uren dat ze gehurkt doorbrengen zonder toiletbezoek zal wel het verschil niet maken. Om er dan ook nog een commissie voor op te richten…

  Dick: Het hurktoilet kwam eerder aan de orde op Thailandblog. Zie: https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/nog-eenmaal-het-hurktoilet/

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Dick

   Ik wil het niet zozeer hebben over de voor of nadelen van een hurkt- tegenover een zittoilet , maar in het krantenartikel van vandaag stelt men eigenlijk dat het hurktoilet de schuldige is in het veroorzaken van deze gewrichtziekte, daar waar Thai meerdere malen per dag gewoon hurken zonder reden, gewoon omdat het een comfortabel rusthouding is voor hun. Ik denk dat men daar even aan voorbijgaat.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ RonnyLadPhrao In dit bericht ontbreekt het, maar in het vorige bericht werden ook andere oorzaken genoemd. Zie Nieuws uit Thailand van 19 februari. Las trouwens een aardige ingezonden brief in Bangkok Post van vandaag. Het ministerie van Volksgezondheid kan zich beter bezighouden met de dengue epidemie, de beschikbaarheid van veilige abortussen en de talloze andere urgente gezondheidsbehoeftes van Thaise burgers. Hear, hear!

 2. Rudolf zegt op

  Waarom vertrouw ik de gepubliceerde economische cijfers van Thailand nooit.
  Komt het misschien door de grote afwijkingen die ze publiceren of hebben ze een andere rekenmethode.
  Ik verwacht daarom dat de economische groei dit jaar wel 6,5% gaat worden. mede door de concurrentie op de rijstmarkt en volgens mij afnemend toerisme.
  Volgens mij wordt het zogeheten hypotheeksysteem op de rijst niet van het BNP afgetrokken…………


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website