Copyright Piraten

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , , , , ,
26 oktober 2010

door Joseph Jongen

Wie er iets van begrijpt mag het zeggen. Daarmee bedoel ik de fake- of nepmerken die niet alleen in Thailand maar op vele plaatsen in de wereld worden aangeboden. Het is zacht gezegd verboden, maar gezien de toenemende omvang van deze handel neemt men slechts weinig of geen maatregelen om deze louche praktijken aan banden te leggen. Als je een beetje statusgevoelig bent kun je ook in Thailand je slag slaan.

Betrof het aanvankelijk voornamelijk de textielsector die gebukt ging onder het juk van de merkennamaak piraten, inmiddels liggen ook andere sectoren onder vuur. Software, dvd’s en cd’s, textiel, tassen, brillen, horloges en telefoons zijn de belangrijkste artikelen die als je slechts even rondkijkt al heel snel in het vizier krijgt. Een beetje insider in deze materie kent ook de adressen waar uitlaten en remvoeringen voor de diverse automerken te koop zijn. Uiteraard onder het officiële desbetreffende merk.

Gevaar

Met cd’s, software en soortgelijke artikelen kun je hooguit een miskoop begaan. Modeartikelen betreft een zeer persoonlijke smaak en daarbij kan de kwaliteit bij de betere fakes vaak evenaren met het échte merk en zijn de verschillen soms minuscuul klein.

Een veel groter gevaar vormen de fake geneesmiddelen die een aanslag op de gezondheid kunnen betekenen. Met name de namaaktabletten van de zeer bekende merken die de wat minder strijdvaardige man weer het jeugdige elan van weleer moet verschaffen, waardoor hij weer fier rechtop door het seksleven kan gaan, vormen een bedreiging voor de gezondheid. De handel in deze ‘verjongingstabletten’ tiert welig met name in plaatsen als Bangkok en Pattaya.

Geheimzinnig

Uiteraard zijn de prijsverschillen tussen het merk- en namaakartikel torenhoog. Een imitatie Iphone voor ongeveer 60 euro, is een vrij normale prijs en het zal beslist niet lang meer duren voordat ook de sinds kort door Apple geïntroduceerde Ipad in nepuitvoering verschijnt. Geheimzinnig doet men er allerminst over en je krijgt  vrijwel direct te verstaan dat het imitatie betreft. De handel ligt open en bloot in de vitrines en op de toonbank.

Garantie moet je vergeten want die gaat als regel niet verder dan tot aan de voordeur. De ‘tablettenhandel’ is een heel ander verhaal en  wordt mede in de hand gewerkt door de idioothoge prijsstelling van de merkfabrikanten. Die verdienen een afstraffing voor de gehanteerde prijspolitiek. En let maar op, de prijserosie gaat er aan komen dat staat als een paal boven water. Er bestaan al grote prijsverschillen tussen de diverse werelddelen voor de ‘echte’ verjongingstabletten. Prijsharmonisatie, zoals dat met een mooi woord heet, kan ook fabrikant Pfizzer en consorten niet verwezenlijken. De wereld wordt steeds kleiner en de grenzen opener.

Ervaring

Zelf wilde ik ook wel eens de snob uithangen en mijn zeer eenvoudige  mobieltje vervangen door een blits toestelletje met heel wat toeters en bellen. Voor de somma van welgeteld 1990 baht (om precies te zijn € 48,30) werd een mooi uitziend Nokia speeltje mijn deel. En daar krijg je dan heel wat voor: een glimmende nep Nokia type N79 uitgerust met twee simkaarten, bluetooth, 2,6 inch touch screen, MP3 / MP4 speler, FM-radio en niet te vergeten de Magic Music features. Heel wat meerdere mogelijkheden moet deze gebruiker van een tot nu toe heel simpel mobieltje nog bestuderen. Alles te samen inclusief 2 batterijen en een geheugenkaart verpakt in een luxueuze doos. Dat je met dit speeltje ook nog kunt fotograferen is mooi meegenomen.

Als een pauw zo trots de winkel uit en alles maar eens gaan uitproberen. Helaas volgt de volgende ochtend een grote desillusie. Het ding geeft geen kik meer en de batterij was toch gedurende de hele nacht volledig opgeladen. Terug naar de zaak van aankoop. De betreffende verkoopster vertelt achteloos en schouderophalend dat je er toch van uit moet gaan dat het geen echte Nokia N79 betreft en waarop ze geen enkele garantie geeft. Mijn voorstel om het toestel voor een ander exemplaar van een écht merk in te ruilen met eventueel bijbetaling wordt niet geaccepteerd. Ze wil deze nepper voor 500 baht wel inruilen. Tel uit je verlies na één dag.

Gezichtsverlies

Uit ervaring weet ik dat je tegenover een Aziaat geduld moet hebben, de body-language moet beheersen en zeer zeker niet kwaad moet worden. Ondanks deze wetenschap slaan de remmen volledig los en laat ik me hartstochtelijk gaan. Fout, dat geef ik grif toe, maar soms kan het ook wel eens nuttig zijn. Laat heel kwaad  het ding achter en stel dat als ik over twee uur terugkom en er geen voor mij aanvaardbare oplossing is, de tourist-police in de arm zal worden genomen.

Twee uur later staat de betreffende verkoopster sip te kijken en voert de bazin, die nu  aanwezig is, het woord. Keurig netjes en rustig vertelt ze dat ze geen garantie kan geven omdat haar leverancier dat ook niet doet. Wel is ze het wel met mij mee eens dat binnen een dag na aankoop het wel redelijk is dat de klacht wordt opgelost. Kortom men heeft ‘iets’ aan het toestel veranderd en warempel het werkt weer allemaal. Voor hoe lang weet niemand en uiteraard is de garantie nu verstreken. Omtrent de ervaringen die ik in de komende weken ga opdoen met deze nep Nokia type N79 zal ik de lezers van Thailandblog, direct nadat de Sint weer naar Spanje vertrokken is, informeren.

Dus 6 december even op Thailandblog kijken.

3 reacties op “Copyright Piraten”

 1. Chang Noi zegt op

  Inderdaad pas op met nep-artikelen in Thailand (en andere landen in SEA). Er zijn 2 verschillende soorten

  1. Echte kopieen met orginele naam en alles. Men doet dus alsof het om het echte artikel valt. Dit is ook in Thailand strafbaar.

  2. Imitaties die zeer duidelijk aangeven dat het geen orgineel artikel is (geen naams vermelding). Van sommige van deze producten denk ik zelf wel eens “Die komen uit dezelfde fabriek als het orgineel”.

  Het gebeurt met alles kleding, electronica, medicijnen en zelfs bromfietsen, Maar ook met simple dingen als drogisterij artikelen (orginele fles hervuld met iets anders).

  Vooral met medicijnen (Thai zijn gewoon om zelf medicijnen te kopen) is het een zeer gevaarlijke bezigheid. Koop alleen medicijnen bij een echte apotheek of ziekenhuis. Koop geen leuke creme of zalf in een shopje op de markt.

  Wat betreft de nep-artikelen …. let op bij binnenkomst in NL worden vluchten uit bvb. Thailand vaak gecontroleerd op die soort artikelen vooral kleding en DVD’s maar ook electronica. Overigens worden er hier in Thailand wel meer artikelen zomaar op straat verkocht die in NL erg illegaal zijn (nep pistolen, stroom-stoot-dingen, zwaarden). Allemaal overtreding van de wapen-wet in NL.

  • Redactie zegt op

   Nepartikelen mag. Een klein aantal voor eigen gebruik. Staat op de website van de douane in NL

   • Chang Noi zegt op

    Nep is geen imitatie dus dat mag. Zolang de hoeveelheid niet als zaken-doen wordt aangemerkt en zolang de waarde onder de import-heffing valt dan is het OK.

    Maar over beiden zaken verschillen bij de douane nogal verschillende opvattingen.
    Zijn 5 nep Adijas T-shirts voor persoonlijk gebruik en 6 niet meer?

    Persoonlijk ben ik bij aankomst nog wel eens als crimineel behandeld omdat ik niet kan aantonen dat zij ongelijk hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website