The Grand Old Ladies zou ik ze willen noemen, de niet meer zo piepjonge dames achter de weefgetouwen in een gehucht in de buurt van Kabin Buri, zo’n 200 kilometer ten noordoosten van Bangkok en Pattaya gelegen.

Vlakbij een tempel, waar de monniken in gebed verzonken hun gebeden uitspreken, zijn zij dagelijks aan het werk. Ze zijn niet meer zo jong, maar werken hier dagelijks met veel plezier achter hun weefgetouwen. Hun voornaamste product zijn de lange omslagdoeken die Thaise dames – en ook mannen – als een soort lange rok rond hun middel dragen. Geen enkel exemplaar is hetzelfde en de motieven die men draad voor draad weeft worden zo uit het blote hoofd geproduceerd. Er komt geen sjabloon aan te pas.

De VOC

Een baas of bazin kent men niet, noch geregelde werktijden. Allemaal hebben ze een jarenlange ervaring in het weven van aparte motieven. Ze vormen een soort hedendaagse VOC, de Verenigde Ouderen Club. De opbrengst van de producten wordt gezamenlijk gedeeld en zoals op het platte land gebruikelijk zijn er altijd wel een paar jongere dames te vinden die met geringe winst de producten aan de man of vrouw trachten te brengen. Toch is het geen gezelligheidsclubje, want vol overgave en aandacht is men hier aan het werk en geklessebest is taboe. Zo nu en dan wordt een korte pauze ingelast en dan kwebbelen de dames er lustig op los.

De haan

Een verdwaalde haan komt ook eens poolshoogte nemen, maar moet als ongewenste gast alras de benen nemen. Als ik aan een van de dames vraag of ze ook een haan als motief kan weven lacht ze een beetje, maar ze wil het voor mij best proberen. Ik wil haar alvast een voorschot geven voor mijn opdracht, maar dat wordt resoluut van de hand gewezen. Wel moet ik haar een paar dagen de tijd gunnen, want het weven van een doek neemt toch vlug minimaal drie dagen in beslag. “No broblem”. Nieuwsgierig ga ik de volgende dag eens poolshoogte nemen hoe ‘mijn haan’ vordert.

Warempel, ze is al een eindje gevorderd en de haan is al gedeeltelijk zichtbaar. Over twee dagen moet ik op het eind van de dag nog maar eens terugkomen, wellicht kan ik het unieke kunstwerk, getooid met enkele hanen, dan in bezit nemen. De prijs: 330 baht voor drie dagen werk inclusief het materiaal.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website