De meeste toeristen zullen wel eens een bezoek hebben gebracht aan het Vimanmek paleis in Bangkok vlakbij de dierentuin. Zo goed als onbekend is, dat Bangkok nog twee juweeltjes van paleizen telt: het Ladawan paleis en het Suan Sunandha paleis, beide gebouwd in opdracht van koning Rama V Chulalongkorn, een vorst die tijdens zijn lange bewind opdracht gaf tot de bouw van talrijke gebouwen en aanwijzingen gaf voor de architectuur, meubilering en tuinaanleg.

Ladawan paleis

Het Ladawan paleis is een mosterdgroen paleis van twee verdiepingen met een toren van vier verdiepingen, die verbonden is met een vleugel van het gebouw. Het is een ontwerp in de stijl van een Italiaanse villa van de Italiaanse architect G. Bruno en werd in 18 maanden in 1906 en 1907 gebouwd. Het paleis was een cadeau voor prins Yugala Dighambara nadat hij, na afgestudeerd te zijn aan de universiteit van Cambridge, was teruggekeerd in Siam.

De begane grond bestaat uit een grote entree, ontvangstkamers en een officiële eetkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers voor de prins en zijn directe familie, badkamers met een vloer van Carrara marmer, een boeddhistische bidkamer, een zitkamer voor de prins en een openlucht terras. In de toren zijn slaapkamers, die een enkele keer zijn gebruikt door de moeder en de twee zussen van de prins, die in het nabijgelegen Suan Sunandha paleis woonden.

In november 1907 trouwde de prins in het paleis, maar aanvankelijk kwam hij er zelden omdat hij de voorkeur gaf aan zijn andere paleis in Bang Kholaem (Bangkok) en vervolgens woonde hij in Khao Noi (Songkhla), toen hij onderkoning van de zuidelijke provincies was. Pas toen hij in 1926 naar Bangkok terugkeerde om minister van Binnenlandse Zaken te worden, nam hij zijn intrek in het paleis. De prins overleed in 1932.

Na de revolutie van 1932 keerde de familie terug naar Songkhla en in 1945 kocht het Crown Property Bureau het paleis van de erfgenamen en vestigde zijn kantoor erin. Thans herbergt het de Library for Sustainable Development, een museum gewijd aan de ideeën van de koning over duurzaamheid.

De bibliotheek is vrij toegankelijk, het paleis kan alleen na afspraak door groepen worden bezocht. Tel. bibliotheek 02-687-3053-4; website www.libsusdev.org.

 

Suan Sunandha paleis

Op loopafstand van het Ladawan paleis bevindt zich het Suan Sunandha paleis, dat nu in het bezit is van de Rajabhat Suan Sunandha universiteit. Het paleis is vernoemd naar de koningin die in 1880 verdronk toen de boot waarmee ze op weg was naar het zomerpaleis in Bang Pa-in (Ayutthaya) kapseisde. Ook haar ongeboren baby en een jonge dochter kwamen daarbij om het leven. Ook dit paleis werd gebouwd in opdracht van Rama V, maar hij heeft het nooit afgebouwd gezien, omdat hij in oktober 1910 overleed. Zijn zoon en opvolger maakte het af.

Het paleis bestond oorspronkelijk uit 32 villa’s, waarvan er nog zes over zijn. Daarin woonden de consorts van Rama V en zijn dochters. De moeder van prins Yugala nam er in 1924 haar intrek in omdat ze meende dat het grote landgoed erom heen goed voor haar gezondheid was. Ze kon dan meer tijd in de buitenlucht doorbrengen en tuinieren.

In tegenstelling tot het Lawadan paleis is dit paleis wel toegankelijk voor het publiek. De toegang is gratis. Het is op weekdagen geopend van 9 tot 16 uur. Inlichtingen: tel. 02-243-2240, ext 106 of 354.

1 reactie op “Twee pareltjes van paleizen in Bangkok: Ladawan en Suan Sunandha”

  1. marianne zegt op

    Hallo.

    Graag wil ik weten waar deze paleizen zich bevinden. Vr.gr


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website