KYTan / Shutterstock.com

Een van de dingen die je zeker moet doen bij een bezoek aan Thailand is een lokale markt bezoeken. Bij voorkeur geen toeristische markt, maar eentje waar je uitsluitend Thai en af en toe een verdwaalde westerling ziet.

Een bezoek aan een lokale Thaise markt is een traktatie voor de zintuigen die elke toerist zou moeten ervaren. Zodra je een voet op de markt zet, word je begroet door een symfonie van geuren, kleuren en geluiden die je onmiddellijk onderdompelt in de rijke Thaise cultuur. Een wandeling door de smalle straatjes van de markt onthult kraampjes vol met kleurrijke goederen die variëren van kleding en handgemaakte ambachten tot lokale voedingsmiddelen en specerijen. Het observeren van de handel en het onderhandelen op de markt geeft je ook inzicht in de lokale gebruiken en manier van leven.

Maar misschien wel het hoogtepunt van elke Thaise markt is het ongelooflijke aanbod van voedsel. Er is een overvloed aan verse tropische vruchten, street food kramen met sissende woks en stomende potten, en verkopers die smakelijke Thaise lekkernijen verkopen. Dit geeft bezoekers de kans om authentieke Thaise gerechten te proberen, van pittige som tam (papaja salade) tot de zoete mango met kleefrijst, die je smaakpapillen zeker zullen doen tintelen.

Je komt ogen, oren en een neus te kort, zoveel indrukken en zoveel lekkernijen. De exotische geuren en kleuren zullen je zintuigen prikkelen. Een Thaise markt biedt voor iedereen wel wat. Je kunt er niet alleen fruit en groente kopen, maar ook vlees, vis, zoetigheid, drankjes en kant-en-klaar bereide maaltijden. Het is vers en spotgoedkoop.

Wij kochten wel eens vier verschillende kant-en-klaar gerechten met rijst voor minder dan 300 baht. Je hebt dan een uitgebreide en overheerlijke Thaise rijsttafel (twee personen). Vergeet niet om ‘Mai pet’ te zeggen (niet pittig) anders is het waarschijnlijk te scherp voor onze westerse magen. Verder zul je er kleding aantreffen, schoenen, sieraden, zonnebrillen, make-up, ondergoed, elektronica, enz.  te veel om op te noemen.

In deze video krijg je een aardige indruk. Ga je naar Thailand, zet het bezoeken van een markt op jouw lijst van bezienswaardigheden.

Video: Thaise markt

Bekijk hier de video:

1 reactie op “Thailandblog tip: Bezoek een Thaise markt (video)”

 1. bennietpeter zegt op

  Echter niet alleen op markten, kan je wat vinden.
  Qua fruit zijn er ook de lokale, aan de weg verkopende stalletjes en soms de enige in een bepaald artikel.
  Zoals in het zuiden van Thailand (zie de vorm van Thailand als een kies, de linker wortel)
  Daar verkopen ze champada, jackfruit gelijkende vrucht, lekker.

  Men heeft daar hele hoge palmbomen, Malaysian palmyra palm. Ik doe het ze niet na om in de kruin wat te gaan plukken, want ze zijn echt hoog.
  Maken ze ook verschillende dingen mee. De palm bloeit met een paarse bloem, welke word gebruikt in deserts. Koekjes worden ermee gemaakt, waren lekker. Je blijft ervan eten. Natuurlijk ook het vruchtvlees en men creëert een alcoholische drank ermee. Het is geen campari, maar heeft wel een bittere smaak. En drank is ook niet gefilterd en dus troebel. Maakt me niet uit, je moet het gewoon een keer proberen, was niet vies. Ik ben niet zo’n bitter liefhebber.
  Vandaar de reclame toen destijds van Campari, je moet het gedronken hebben al is het eens in je leven, dat klopt.

  Vergeet niet de Nonai, lekker zoete vrucht.
  Tja, je komt soms toch wel een vrucht tegen en valt tegen, bv de farang. Mijn vrouw houdt ervan, maar niet mijn ding. Te weinig smaak en “hard”.
  Maar probeer wel altijd weer nieuwe vruchten te vinden op de markt, welke nog niet geprobeerd.
  Laatst had de vrouw nog een vrucht voor me, ze zei niets, alleen maar probeer maar.
  Dat ding was dus nog zuurder dan een citroen, weet naam niet meer, maar die wil ik dus ook niet meer.
  Vrouw kwam niet meer bij van het lachen.

  Ze heeft een boom in de tuin, vrij veel blad en super groen beetje leerachtig blad en deze had afgelopen periode vruchten. Paars, dus ik vroeg kan je die eten, ja hoor. Het was een heel lekker vrucht, zoet zuur fris. Gewoon lekker. Volgens vrouw is deze vrucht niet alom geapprecieerd door de jeugd en Thaise samenleving. Waarom weet ik niet want het is gewoon lekker. Moet nog even zoeken naar benaming.

  Mocht je een keer soursop, zuurzak tegen komen, doen! Nog niet gezien in Thailand (ze moeten er ergens zijn) maar wel uit geprobeerd in de Filipijnen. Zoetzuur fris, beter niet de pitten op te eten, schijnen wat toxisch te zijn Wel lastig want die zitten echt verweven in het vruchtvlees.

  Heb je die groene mosselen al eens gegeten?! Lekker stevig vlees, heerlijk.
  Zag dat de markt video in Phuket was, waarschijnlijk geweest. Echter je hebt ook een zaak supercheap genaamd. Verkoopt letterlijk van alles. Van mondjes maat tot bulk. Is een hele grote “winkel”, hal.
  Tonijn toen voor een tientje, probeer maar in Nederland, waar een haring 3 euro kost.
  Vis mee nemen voor schoonmoe, hup in de piepschuim bak en door personeel gevuld met ijs! Service, want het moest van Phuket naar Satun. Ja is gelukt.
  Vrouw nog blijer want je kon er echte kruiden vijzels kopen, welke ik ontdekte. Inderdaad een ontdekking want de zaak is groot en bomvol spullen. Ook groente fruit vlees en vis. Ik vond het een geweldige ervaring.

  Jackfruit kan je ook ruiken, was op de markt en mijn neus vertelde me dat er ergens jackfruit was.
  Mijn neus gevolgd en tada… jackfruit. Mjammie.
  Denk dat ik maar weer ga boeken, want voor fruit is een een bepaalde tijd. augustus/september.
  Of gelijk maar emigreren? Rutte mag dan weg zijn, maar wordt het er beter op?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website