De Thaise ATM is duurder dan contant geld wisselen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , , ,
27 november 2013

Wanneer je de beste koers wilt voor jou euro’s kan je het beste contact geld wisselen in Thailand. Ik zal dat aan de hand van een rekenvoorbeeld toelichten.

Afgelopen vrijdag ging ik naar de pin-automaat van de Kasikorn Bank en bij het pinnen werd de wisselkoers dit keer aangegeven 40,84 voor een euro. Daarnaast 180 baht kosten en € 2,25 van mijn Nederlandse Bank. Dit komt neer op 10.000 baht voor € 250,-. Dezelfde ochtend had mijn vriend € 250,- gewisseld tegen een koers van 42,65 en hij ontving 10.660 baht.

Thaise ATM is duurder dan contant geld wisselen

Ik heb toen een berekening gemaakt om te kijken wat voordeliger is, indien ik 2.000 euro overmaak vanuit Nederland naar mijn Thaise bankrekening. Dan zijn de kosten van mijn Nederlandse Bank € 20,- De kosten bij Kasikorn zijn 0,25% € 50,- omwisselen van € 1.930 naar Thaise baht tegen de koers van 42,50 geeft 82.020 baht.

Moraal van het verhaal is dat je het beste contanten mee naar Thailand kunt nemen. Dat is voordeliger dan pinnen. Ik ben van mening dat de ATM de grootste boef is, want je ontvangt een wisselkoers die veel lager is en je moet ook nog eens 180 baht kosten betalen. Dat is teveel van het goede.

Resume

Bent u van plan om € 2.000,- te wisselen, dan ontvangt u:

 • Bij de ATM 80.000 baht.
 • Bij een overschrijving 82.020 baht.
 • Bij contant wisselen 85.300 baht.

Ingezonden door Ruud


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

35 reacties op “De Thaise ATM is duurder dan contant geld wisselen”

 1. Cornelis zegt op

  Contant geld wisselen is inderdaad vaak de minst ongunstige manier. Ik zie in het voorbeeld hierboven wel een foutje dat het resultaat beïnvloedt: 0,25% van 2000 euro is geen 50 euro, maar 5 euro. Scheelt toch zomaar weer 45 euro!

 2. Djoe zegt op

  Ik neem contant geld mee en ik ga soms pinnen bij AEON, geen bijkomende kosten en ook niet van mijn bank thuis.

  • Nico zegt op

   Djoe,

   Ik ga ook altijd naar de AEON bank, dan betaal je geen 180 Bhat en dan haal ik altijd 20.000 Bhat op.
   maar de ING berekend wel € 2.00 (zonde van het geld)

   Omdat ik ook een rekening heb bij de ABN AMRO bank, en deze € 2,25 berekend, ben ik benieuwd welke bank er geen kosten berekend voor een buitenlandse ATM

   Graag informatie,

   Nico – Bangkok

   • Djoe zegt op

    Ik ben bij de Argenta bank, geen kosten bij opname met een maestro kaart.

   • top martin zegt op

    Hallo NICO, Die vraag kan ik je beantwoorden. De DKB (Berlijn) is een bank van de Duitse regering. Ik ben er al jaren -klant-. Deze bank betaald jouw de kosten terug van de ATM automaat terug. Beter nog; waar jij ook ter wereld geld opneemd, krijg jij de -gemaakte kosten- terug betaald door de DKB. Je moet de DKB bank er wel bv. door een simpel e-mailtje op attent maken. Dat doe ik elk kwartaal 1X. Van de DKB kan iedereen lid worden (Europees Banken Verband) dus ook Nederlanders.
    Ik was het nl. zat, dat geen enkele ABN-AMRO/RABO filiaal medewerker mij op simpele vragen een antwoord kon geven. Zolang hun vragen stelde over het eigen dorp, ging het nog. Bij vragen over geld transakties buitenland wordt je naar een tel. nr. verwezen. Daar tref je bij geluk iemand die nog minder weet. Als ik toch alles zelf moet doen, ga ik naar een bank die ik per e-mail benader en GEEN filiaal heeft. Dat spaard kosten. Buitendien krijg ik daar ca. 1% rente op mijn -lopende rekening-. top martin

 3. Soi zegt op

  De berekeningen in het artikel kloppen niet helemaal en allemaal, de vergelijkingen zijn niet de juiste, de uitgangsposities waarop geld uit de ATM wordt gehaald zijn niet dezelfde:
  1- Als ik als toerist in TH een x bedrag geld haal uit de ATM ben ik minder rijk dan een in TH wonende expat met een TH bankrekening. Enkel in de Euro-zone haal ik als toerist/vakantiehouder eenzelfde bedrag uit de ATM als ingetoetst. Buiten die zone is ATM-gebruik onderhevig aan wisselkoers en kosten. Dus ook in bv Zwitserland of Marokko of de VS.
  2- Ik maak al sinds jaar en dag euro’s (dus niet Thai baht) over naar mijn TH bank, maandelijks via en kosteloos/zonder kosten bij mijn NL bank. De TH bank rekent om en nabij 50 baht per 1000 (duizend) euro. Lees de diverse artikelen over geldverkeer op dit blog.
  3- Als toerist mag ik max. 10duizend euro meenemen de grens over. Dit geld rechtstreeks wisselen bij de money-exchange is altijd gunstiger. Maar dat geldt voor elk land dat de euro niet als munteenheid heeft.
  4- Als langdurig toerist of korte termijn expat (langer dan 8 maanden betekent uitschrijving uit NL) is het aanbevelenswaardig om te bezien hoe je het hoogste bedrag kunt realiseren met de jou beschikbare euro’s. Geld cash wisselen is dan altijd de beste optie.
  5- Als volledige expat is de voordeligste manier euro’s storten van NL naar TH. Zie hiervoor opnieuw de diverse artikelen op dit blog.
  Resume: als toerist weet je dat ATM-opnames in het buitenland gehouden zijn aan kosten, welke per land kunnen verschillen. Iemand die langer in het buitenland verblijft bv TH doet er goed aan te informeren naar het gebruik van bv een TH bankrekening.

  • Robert zegt op

   Beste Soi,dat is goede informatie die je geeft.wat ik alleen niet begrijp als je geld vanuit Nederland overmaakt lees ik uit diverse reacties dat de kosten verschillend zijn.zo lees ik 10 euro ,23.50 euro en 5 50 euro.ik weet dat er 3 mogelijkheden zijn kosten verzender gedeelde kosten en kosten ontvanger.wat rekent men nu als je kosten ontvanger aantikt ,zowel in Nederland? is dat 5..50 euro en blijven de kosten dan in Thailand0.25% van het te ontvangen bedrag?of sla ik de plank mis?als ik het begrijp als je kosten verzender aantikt betaal je 23.50 euro en blijven de kosten in Thailand gelijk.Met vriendelijke groet Robert

   • Soi zegt op

    Beste Robert, ik maak via Ing euro’s over naar Bangkokbank, soms naar UOB. Ik gebruik optie kosten ontvanger (BEN). Ing rekent dan geen kosten. Bkb ongeveer 50 baht per 1000 euro. UOB beduidend meer. Als ik zoals in het voorbeeld van het artikel 2000 euro overmaak, en volgens mijn berekening uit kom op 100 baht kosten, hoor je mij niet klagen. Gisteren nog euro’s overgemaakt, naar ik dacht tegen een koers van 42,43. Vandaag ontvangen en het bleek 42,97 te zijn. Praat ik nergens meer over, en drink een borreltje extra deze avond. TH is een goed land! De 2 andere opties, kosten verzender cq kosten gedeeld, zorgen veelal voor verrassingen. Banken geven vrijwel geen informatie over hoe zij die kosten precies berekenen. Dus maak ik me er niet druk om. Wel is het zo dat ik bij elke nieuwe overschrijving steeds weer de optie BEN moet invoeren, omdat ING deze optie niet standaard bewaart voor me. Neem ik hen kwalijk, want als ik eens niet op mijn quivive ben, ben ik zo maar 10tallen euro’s kwijt. Groet, Soi

    • Robert zegt op

     Beste Soi,bedankt voor de info.je hebt gelijk over Thailand,hier in de Dominicaanse rekent mijn bank als ik euro ontvang 15 euro,voor het eraf halen betaal ik niet,dus is Thailand veel goedkoper.hier moet ik steeds dubben ,of op mijn eurorekening of direct op mijn pesorekening vanuit Nederland,scheelt soms heel veel,daar kun je hier een hele leuk fles rum voor kopen,je hebt inderdaad gelijk over die banken,ik las vandaag op de site vd ABN AMRO dat de Thaise banken 15 tot 17.50 euro berekende voor het ontvangen van euro.het is een heel doolhof en je moet goed opletten .conclusie:geld overmaken in euro met optie 3 naar eurorekening in Thailand.Met vriendelijke groet Robert

     • Soi zegt op

      Beste Robert, in mijn antwoord op jouw vraag heb ik het niet gehad over een eurorekening bij een Thaise bank, maar inderdaad: je kunt euro’s overmaken naar een eurorekening bij een Thaise bank (FCD- Foreign Currency Deposit). Ik heb er zo een bij BKB. Je krijgt wat rente en je kunt wachten op een voor jou geschikt moment om wat euro’s om te zetten naar ThB. Heb je je euro’s weer nodig in bv NL, dan boek je een gedeelte of alles van je tegoed terug naar jouw bank in NL. Nou, doe je voordeel met al deze info, en inderdaad af en toe kun je extra slok realiseren. Zelf lust ik geen rum, en bij gebrek aan jenever hou ik het bij wodka. Koud uit de vriezer. Proost!

 4. Teun zegt op

  Niet compleet handig om met zoveel contanten op vakantie te gaan

 5. Arie en Maria Meulstee zegt op

  Wij zijn thans op Kohl Samui waar we bij de Siam Bank (paarse kleur) altijd 20000 baht kunnen pinnen, dus de kosten van de bank kunnen we zo halveren. Trouwens, neem deze week geld op, vanaf 1 december a.s. grijpt de regering in en zal de tap minder bath uitbetalen dan nu met deze goede koers.

 6. Jan Hof zegt op

  AEON is de beste pin daar wordt niets berekend en bij mijn bank thuis ook niet. Deze tip kreeg ik al van meerdere vaste thailandgangers. Ik zie het kleine koersverschil met contant als verzekering.

 7. michiel zegt op

  Bij ik dacht KBM van die blauwe pin automaten kun je vaak 20000 thb in een keer opnemen. Kosten waren de ene keer 140thb andere keer en automaat 180THB. Afgelopen weken.

 8. sander de breuk zegt op

  Klopt helemaal heb het ook nagevraagd bij mij bank Van Lanschot Bankiers Machines hanteren hun eigen koers en niet de koers zoals die moet zijn

 9. harry zegt op

  zie site: http://bankexchangerates.daytodaydata.net/default.aspx
  gemiddeld 43.371585 voor 2013-11-27

  Gisteravond bij de ING: 42.582
  zie Wisselkoersen-overzicht (PDF)
  http://www.ing.nl/zakelijk/betalen/internationaal-betalingsverkeer/wisselkoersen-vreemde-valuta/index.aspx?bid=0000_MIB_Internetbankieren_Wisselkoersen_MIB_overig

  Nooit Euro’s in NL omwisselen maar altijd Euro’s naar TH overboeken, krijg je en betere koers, want hier is de THB een exotische valuta en in TH is de Euro een standaard vreemde valuta, die heel veel Thai’s ook nog eens graag willen hebben, dus voordelige koers bij geldwisselaars.

 10. michiel zegt op

  Sorry is de KTB bank . op 19-11 gepind 20.000 thb in Mae hong song afgeschreven incl 180thb kosten € 481,91

  Ook bij andere bank gepind paar dagen eerder 10.000 thb totaal in € 251,51 van de rekening af.

  KTB toch goedkoper € 10 per 10.000thb

 11. Ad zegt op

  Ik zie ook in het bovenstaande voorbeeld een foutje.
  Maak altijd euro’s over van mijn ABN naar SCB hier inThailand.
  Deze week nog 10.000 euro overgemaakt ABN kosten 10 euro dit is een geheel ander percentage als in bovenstaand artikel vermeld.

  • Mark Otten zegt op

   Ik maak regelmatig geld over via de SNS Bank. Kosten zijn bij de SNS bank 5 euro.

   • Soi zegt op

    @Ad@Mark: ING rekent 0,0 kosten bij overschrijvingen naar TH. Zet dan wel de kostenoptie op BEN. Zie eerdere reacties en artikelen. Als je regelmatig geld overmaakt gaat dat fiks schelen.

 12. Han Wouters zegt op

  Misschien ben ik wel heel dom of zie ik dingen over het hoofd maar dat hoor ik dan graag. Vandaag is de wisselkoers bij Bangkok bank bij contant omwisselen 43.11 bath. Koers TT, dus euros overmaken 43.40 bath. Bij 1000 euro omwisselen heb je dan bijna 300 bath meer. Daar gaat dan 50 bath kosten vanaf maar bij kontant omwisselen heb je ook kosten. Dus volgens mij is overmaken in euros naar thailand toch het meest gunstige?
  Groet
  Han

  • top martin zegt op

   Nee, dat is het niet. Alle banken berekenen KOSTEN voor hun diensten. Ook al zeggen de banken dat wel in hun reklame, dat ze alleen voor jouw daar zijn en voor jouw goed geld dag en nacht werken etc. etc. Dat klopt, zolang JIJ ALS KLANT elke beweging betaald die zij voor jouw gaan of moeten gaan doen.
   Zelfs als je overboekt naar je eigen Thaise rekening, kost het je geld. Lees a.u.b. even de bijdragen van de lezers door-daar staat het beschreven.
   Het gunstigste is KONTAKT wisselen bij 1-2 bepaalde Wisselbanken in Bangkok en zeker NIET bij de grote banken die overal hun filiaal hebben en al helemaal niet bij een ATM. top martin

 13. pierre zegt op

  als ik van abn overmaak ben ik altijd 23.50 kwijt of ik nu 1 euro of 10.000 euro overmaak
  krijg nu ongeveer 41 bath

  • cor jansen zegt op

   Als je geld overmaakt moet je de kosten door de ontvanger
   laten betalen bij de internationale overboekingen, dat ben
   je zelf en dan zijn ze maar 5,50 euro, bij de opdracht gever
   23,50 euro, dus voor de volgende keer, de ontvanger!!!!

   groeten Cor Jansen

   • leen zegt op

    Of gedeelde kosten, maar nooit kosten verzender, dat kost inderdaad meer

 14. Eugenio zegt op

  Ruud schrijft:
  “Bij de Kasikorn bank werd de wisselkoers dit keer aangegeven 40,84 voor een euro”

  Dit is een optie waar je je geld in euros opneemt bij de Kasikorn bank. De bank rekent in dat geval zelf het bedrag om naar euros. Als je je geld opneemt in baht, dan bepaalt jouw Nederlandse bank de wisselkoers in euros. De koers was op dat moment dan waarschijnlijk 42 of hoger.

 15. Peter Yai zegt op

  Geachte Lezer

  Contant altijd beter.
  Maar ook niet altijd veilig.
  Abn-Amro passen kunnen niet pinnen Aeon Bank (geprobeerd met 2 vrienden vorige week)
  Ik heb 2 ING Passen bij de ene euro 2.25 kosten bij de andere ING pas niet behoord bij creditkaart (die ook 100 euro per jaar kost) geen kosten.
  Altijd bij overmaken gedeelde kosten of kosten ontvanger doen.
  Als je op vakantie gaat proberen een rekening af te sluiten in thailand zonder (huur)huis is lastig maar misschien mogelijk bij kaskornbank ?(welke lezer weet dat) dan wisselen en storten is het gunstigst.
  Want als je reist dan kan je niet altijd lopen zoeken naar Aeon bank.
  Probeer een rekening in Nederland te openen zonder kosten in Nederland (heb ik bij de ING)

  Veel reis plezier Peter Yai

  • L zegt op

   Ik pin zowel met ING pas als ABN AMRO pas bij de AEON pin automaten.
   Zijn de bovenstaande ABN passen wel gedeblokkeerd voor het buitenland?

   • top martin zegt op

    Dat kun je zelf zien op jouw eigen ABN account site, die je overal ter wereld kund oproepen. De stautus van de bank-pas is daar te zien.

 16. Johan zegt op

  Hoi Ruud of anderen, ik weet dat je bij AEON banken geen 150/180 baht kosten hoeft te betalen maar klopt het dat die dit in zijn koers verwerkt heeft, of krijg je daar vergelijkbare koers als andere ATM’s. By the way heb vorig jaar contant geld meegenomen en is me prima bevallen, zoals al vaker aangehaald kan je bij wisselkantoortjes bij grotere bedragen nog een gunstigere koers afdwingen. Nog een tip vaak heb je van die Thai/Chinese souvenirswinkels waar je ook kunt wisselen die zijn vaak net iets gunstiger als de reguliere omwisselkantortjes.

 17. janbeute zegt op

  Zo als de Heer Cor Jansen al eerder schreef .
  Bij geld overboeken naar Thailand de ontvanger ( ben je zelf ) betaalt de kosten .
  En geloof mij ik ben ook door schade en schande wijzer geworden , dit scheelt je een slok op een borrel .
  De ABN vertelde mij dit nooit , och waarom zullen ze ook .
  Houd de klant dom en je verdient geld denk ik dan , en zo werkt het
  De euro in Thailand om zetten in Bath , en zeker niet in Nederland .
  Als je hier woont of vaker komt open bij je bank een FCD account in Euro .
  Heb ik al jaren .
  Als de koers weer omhoog schiet zo als deze week , dan ga ik naar de bank en transfer het bedrag over op mijn spaarrekening .
  ATM nooit doen altijd veel te duur .

  Groetjes Jantje .

 18. Peter zegt op

  Wat een info…
  Pin is safe…
  Veel contant geld mee is is niet slim….

  Toch ?

  Ik praat als , vakantie ganger gezien de vele mogelijkheden zal dit onderwerp vast nog uitgekleed ter sprake komen !

  Gr. P.

 19. top martin zegt op

  Beste Ruud. Bedankt voor je moeite maar je verhaal klopt maar gedeelterlijk. Buitendien is het helemaal niet up-to date. We hebben voor ca 3 maanden hier deze diskussie al een keer uitgebreid gevoerdt. Ik heb toen in een stuk op wat inzendingen duiderlijk dat alles aangegeven maar dan wel voorzien van meer details, die ik bv. in jouw verhaal vermis. Zoals bv. hoe je de kosten van 150-180 BHT aan de ATM maschine kunt besparen. Ik heb toen de I-Net links aangegeven etc. zodat iedereen dat kon kontroleren.

  Jij geeft bv. helemaal niet aan, dat zelfs filialen van dezelfde bank, andere wissel koersen hanteren bv. op de luchthaven Bangkok als bv. in hun filiaal in Rayong of Chiang Mai. Zelfs de Supperrich wisselbank hanteerd in hun filiaal op Sumkhovit een lagere koers als 800mt verderop in hun hoofd-kantoor. Dus zelfs buiten de ATM automaat om wordt je door een en dezelfde bank genept. Het is zelfs gewoon afhankelijk in welk filiaal jij net naar binnen loopt.

  Maar er zijn vuistregels die wel kloppen nl: kontant geld meenemen, niet aan de luchthaven en kleine wisselkantoren op de straathoek wisselen, maar alleen in Bangkok bij de Linda of Supperrich wisselbanken. En dat vooral voor grotere bedragen.

  De officiele wisselkoers van de EZB zie je op http://www.goyax.de en de aller, allerbeste Thaise koers op de sites van Linda en Superrich. top martin

 20. William zegt op

  Vanmorgen, 28 nov., bij Super Rich Chiang Mai 100 Euro gewisseld; ik ontving 4.350 Baht. No fee, no commission, 4.350 baht nett!

 21. justHarry zegt op

  Wat ik mis in dit draadje is dat NL banken ook nog zoiets hebben als een koersopslag. In het verleden was dat 1%, hoe het nu is weet ik niet daar ik niet meer gebruik maak van een NL ATM kaart in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website