Op ongeveer 75 kilometer ten noorden van Chiang Mai ligt, omgeven door vele Hilltribe vestigingen, de plaats Chiang Dao (Stad van de sterren). Deze stad ligt boven de Menam Ping kloof op de groene hellingen van Doi Chiang Dao berg.

Een aantal zullen Chiang Dao kennen van de beroemde grotten bij het gehucht Ban Tham. Deze grotten hebben een lengte van maar liefst dertien kilometer en lopen onder de reeds van ver zichtbare berg, Doi Chiang Dao, door. De top ligt 2.225 meter boven de zeespiegel en behoort daarmee tot de hoogste bergen van Thailand. Een vijftal grotten zijn in kaart gebracht en de langste, Tham Maa, heeft een lengte van bijna zeven en een halve kilometer. Volgens een Thaise legende woonde er duizend jaar geleden een kluizenaar die in het diepste van de grot begraven moet liggen.

Behalve deze kluizenaar bevinden zich in het binnenste van de grot ook nog een onsterfelijke heilige olifant, een mystiek meer en een massief gouden Boeddha. Althans zo gaat het verhaal. Volgens de sage zou eenieder, die ook maar het kleinste stukje rots uit een van de grotten verwijdert, gedoemd zijn om te verdwalen in het labyrint van gangen.

Vogels spotten

Chiang Dao is bekend om zijn indrukwekkende kalkstenen berg, maar een minder bekend feit is dat het een van de belangrijkste vogelspotgebieden in Thailand is. Deze regio, met zijn rijke en diverse ecosystemen, herbergt meer dan 300 vogelsoorten, waaronder enkele zeldzame en bedreigde soorten. Vogelliefhebbers kunnen hier bijzondere soorten zoals de zeldzame Giant Nuthatch en de prachtige Himalayan Cutia spotten. Deze bijzondere biodiversiteit is grotendeels te danken aan de unieke geografische ligging van Chiang Dao, waar het laagland van de Mae Ping vallei overgaat in de hoge bergtoppen, waardoor er een uitzonderlijke mix van habitats ontstaat. Dit maakt Chiang Dao tot een verborgen juweeltje voor vogelspotters en natuurliefhebbers, ver weg van de gebaande paden.

De weg er heen

Vanuit Chiang Mai is het met eigen vervoer een peulenschil en rij je via Mae Rim en Mae Tang via route 107 naar het centrum van Chiang Dao. Daar sla je links af en dan is het nog 5 kilometer naar de grot. Vanuit Chiang Mai kun je ook met de bus die naar Fang gaat in het centrum van Chiang Dao uitstappen. Daar staan altijd wel een paar mannen met bromfietsen paraat om je voor een luttel bedrag naar de grot te brengen.

De omgeving is mooi, rustgevend en niet door het massatoerisme aangetast. Bij avond kun je bijna altijd genieten van de werkelijk schitterende sterrenhemel en dan zal het je duidelijk worden waarom Chiang Dao de stad van de sterren wordt genoemd.

In de korte video zie je meer van de schoonheid van Chiang Dao.

(Tekst: Joseph Jongen)

Video: De schoonheid van Chiang Dao

Bekijk hier de video:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website