Rawai lustoord voor visliefhebbers

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
3 december 2017

Uiteraard kun je op Phuket op heel wat plaatsen uitstekend genieten van het zeebanket uit de Andaman Zee. Maar toch is er een plek waar je als visliefhebber niet aan voorbij kunt gaan. Vergeet de zeer toeristische oorden Patong, Karon en Kata en vereer de vissers van Rawai eens met een bezoek.

Een tiental jaren geleden was Rawai niet meer dan een simpel gehucht waar de vissers hun domicilie hadden en waar de gevangen vis aan land werd gebracht. Afgaande op de leefomstandigheden was de visserij destijds beslist geen vetpot. Echter zoals overal ter wereld heeft ook hier de tijd niet stilgestaan en is er heel veel veranderd. Het vroegere, niet meer als een straatje omvattende gebied is omgetoverd tot een echte eetstraat met een aantal restaurants en een groot aanbod in allerlei vissoorten. Zowat alles wat in de Andaman Zee rondzwemt kun je er zien, kopen en uiteraard ook nuttigen.

Kreeft, krab, Sint Jacobs schelpen, garnalen in alle soorten en maten, inktvis, tonijn, rode en witte snapper, haai en noem alle andere vissoorten maar op. Werp maar een blik op de ogen of kijk achter de kieuwen om tot de conclusie te komen dat de vis hier supervers is.

Uitzoeken

Het aller-leukste is dat je bij elke willekeurige viskraam schaaldieren, krab, kreeft, oesters of welke vis ook waar jouw voorkeur naar uitgaat kunt kopen. Met de aankoop stap je een zelf te bepalen restaurant binnen waar je de bereidingswijze die jij verkiest aangeeft. Voor de bereiding betaal je 100 baht per kilo. In feite kun je bij de een bijvoorbeeld oesters, bij een ander garnalen en bij weer een andere verkoper jouw favoriete vis aanschaffen.

Mocht je de vis of zeevruchten bij het restaurant zelf hebben uitgezocht dan betaal je 50 baht per kilo voor de bereiding. Voor ons westerlingen wellicht ietwat uitzonderlijk maar hier heel gewoon en niemand die jou als een Cheap Charlie bekijkt.

De Chinezen en Koreanen hebben Rawai al ontdekt want met name ’s avonds zie je drommen van hen zich vergapen aan het aanbod.

Afzakkertje

Als je na de genoten maaltijd nog in alle rust, met de blik op zee gericht, nog van een afzakkertje wilt genieten rij dan in de richting Kata en Karon en sla na een paar honderd meter links af. In een rustige omgeving kun je daar aan zee nagenieten van een fijne dag. De weg ‘huiswaarts’ voert langs de kustlijn en is beslist eveneens de moeite waard.

5 reacties op “Rawai lustoord voor visliefhebbers”

 1. anna zegt op

  Inderdaad, rawai is een hele leuke uitstap als je in het zuiden van Phuket bent. Naast het zien van de vele viskramen ; ik heb me lopen vergapen aan de vele vissoorten die ik daar zag ; maar je kunt er ook hel leuke souvenirs kopen , bijv prachtige schelpen in allerlei kleuren en maten , maar hele mooie , door de locals zelf gemaakte schelpen hangers sieraden en zelfs gordijnen van schelpen; Wij zijn daar meerdere keren geweest en steeds van alles meegenomen ; mijn huis hangt en staat er nog vol van. En , als je iets terug loopt naar het dorp , kun je ook heerlijk eten aan het water ; heel relaxed !! echt een aanrader gr anna

 2. Jasper van Der Burgh zegt op

  Vis is natuurlijk heerlijk, maar meer dan de helft van de hier verkochte vis komt gewoon uit de kwekerij. De souvenirskomen idem uit een chinees fabriekje. Men denk toch niet dan de vissers hier in de schaarse dagen dat er niet kan worden gevist op schelpenjacht gaan?

  Al met al een leuke toeristenindustrie, maar niet meer dan dat.

  • Michel Van Windekens zegt op

   Uit de kwekerij? En dan beweren dat de vissers in de “schaarse” dagen niet vissen. Nee hoor, deze vis komt uit de zee!
   Wat de schelpen betreft: in Huahin kopen wij voor onze handel in Belgie al 20 jaar kralen; haarspelden en gordijnen uit schelpen.
   Deze worden gezocht door de plaatselijke bevolking, gebracht naar een plaatselijke groothandeltje, en deze laat de vissersvrouwen prachtige sieraden maken. Geen Chinees gedoe.
   Loop maar eens langs het haventje van Takiab. Weet niet of dat ook in Rawai is , maar ik denk van wel.

   Michel de waterbaron.

 3. Willem zegt op

  Helemaal mee eens. wanneer ik op Phuket ben ga ik even naar Rawai . Heerlijk omdaar rond te lopen. wanneer ik tijd en zin heb rij ik inderdaad langs de kust richting Kata. Voor een mooie zonsondergang rij dan naar cape Prompthep echt geweldig.
  Ik kan niet wachten tot novbember

 4. Plonske zegt op

  Idd het is een mooie plaats om te kuieren. maar wees op je hoede indien je iets van vis koopt aan die kraampjes. De prijzen springen de pan uit !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website