Pak Nam Pran, een ongeslepen diamant

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
15 juni 2023
Pak Nam Pran

Pak Nam Pran

Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Hua Hin is de kleine plaats Pak Nam Pran gelegen. Tot voor kort een ingeslapen dorp aan zee, maar langzaamaan begint de plaats te ontwaken. Ook de onroerendgoedhandelaren hebben de kleine plaats in het vizier gekregen en je ziet er hotels, condo’s en villa’s verrijzen.

Stranden

Aan de zeekant ontvouwt zich een breed langgerekt strand dat uiteraard de aantrekkingskracht vormt voor het groeiend aantal toeristen dat Pak Nam Pran ontdekt heeft. Het aardige van de plaats is dat de groeiende belangstelling niet enkel en alleen buitenlandse toeristen betreft. Ook de Thai is gecharmeerd van de plaats getuige het grote aantal Thaise toeristen en dagjesmensen.

Pak Nam Pran Beach – Prachuap Khiri Khan

Restaurants

Langs de kustweg tref je een redelijk aantal restaurantjes aan en bijna op het einde van de weg die langs zee voert ligt het grote Ox Seafood restaurant. Het restaurant is een geliefd oord voor de Thai en je kunt er je hart ophalen aan vele soorten vis, schelp- en schaaldieren. Daarbij is het restaurant zeer redelijk geprijsd.

De route er naar toe

Vanuit Hua Hin volg je de weg richting Market Village, het bekende Shopping Center, en rij verder richting Kabiab. Bij de splitsing ga je niet naar Kabiab maar volg de weg naar rechts richting Pran Buri.

Verder rijdend kom je achtereenvolgens een drietal stoplichten tegen waarna je bij het derde links afslaat. Je komt dan uiteindelijk, na wellicht nog eens naar de juiste weg te hebben gevraagd, in Pak Nam Pran terecht. De plaats is niet vergelijkbaar met grote zus Hua Hin, maar heeft toch een speciale bekoorlijkheid. Het is er allemaal minder toeristisch en wandelend over het ruime strand kun je genieten van het mooie uitzicht over rotsen die uit de zee opduiken, spelende kinderen en de kleurrijke vissersbootjes die op het strand liggen afgemeerd. Het zou mij niet in het minst verbazen als deze plaats uitgroeit tot een echte populaire vakantiebestemming. Alle ingrediënten voor een succesvolle toekomst zijn aanwezig. Ga er maar snel eens heen voordat het te laat is.

15 reacties op “Pak Nam Pran, een ongeslepen diamant”

 1. robert vereecke zegt op

  Deze prachtige streek is absoluut per fiets te verkennen : van de vissershaven van Pak Nam Pran tot het uiterste punt van Dolphin Bay, een rit langs de kust van circa 15 km. Je kunt ter plaatse fietsen huren. Je kunt ook het gebied met ATV (quad) verkennen, er zijn een aantal verhuurders langs de kustweg (1500 bath voor 2 uur, inclusief begeleiding)
  Het is er uitermate rustig (behalve op zondag) en zeer afwisselend. Er zijn enkele luxe-resorts maar ook een aantal kleine familiale hotelletjes. Veel restaurantjes. Ten zuiden van Pak Nam moet je het strand verlaten om een rots te omzeilen en dan kom je terecht in een prachtige baai : Dolphin Bay. Aan het begin van de baai, net voorbij de rots heb je links een zeer klein vissershaventje met een aantal restaurantjes aangeleund tegen de rots . Een pracht van een lokatie,vriendelijke mensen, het geeft de indruk date er de laatste honderd jaar hier niets veranderd is. Zeker een plekje om uitermate verse vis te proeven.
  Pak Nam Pran is ideal te combineren met het Sam Roi Yot National Park, bij voorkeur in 2 dagen. Het National Park ligt iets voorbij Dolphin Bay.
  Aanbevolen seafood restaurant : OX langs de kust, ten noorden van Pak Nam Pran. “Bring your own wine, at no extra cost”. Gunstige prijzen.

  • Andre zegt op

   Je schept inderdaad een prima beeld van de sfeer alleen zijn er een aantal feiten niet geheel juist. Sorry dat ik moet verbeteren.
   Van de plaats Paknampran kun je inderdaad de ongeveer 12 km naar het zuiden een groot gedeelte langs het strand naar het zuiden fietsen en nadat je de grote rots bent gepasseerd die “Khao Kaloke” heet is het nog zo’n 15 km tot Dolphin Bay en in de Thaise taal heet dit plaatsje Baan Phu Noi.
   Als je nog voldoende conditie hebt is ook dit stuk aanbevelenswaardig om per fiets af te leggen en zolang je maar naar het zuiden blijft rijden, soms moet je wat naar het westen omdat er wat riviertjes zijn en geen brug, is het grootste deel van dit traject langs het strand.
   Na dit plaatsje Baan Phu Noi begint het Nationale Park Samroiyot met o.a. de bekende grotten.
   Men is overigens in dit gehele gebied bezig om de wegen her aan te leggen en de stukken die al klaar zijn liggen er prachtig bij. Bijvoorbeeld tussen Pranburi en Paknampran ligt er nu zelfs een 4-baans weg.
   Mijn indruk is dat steeds meer buitenlandse expats maar ook Thais dit gebied ontdekt hebben want vraagprijs voor de grondstukken wordt snel hoger de laatste jaren.
   De vooruitzichten zijn mijns inziens inderdaad ook dat er hier wel eens een snelle toeristische uitbreiding plaats kan vinden. Gelukkig is besloten dat er in ieder geval langs de kust niet hoger mag worden gebouwd dan maximaal de hoogte van de bomen.

   De weekends en vakantiedagen zijn zoals reeds beschreven erg druk en het is erg moeilijk om dan nog plaats te vinden om te overnachten maar de weekdagen mogen geen problemen geven.

   • Janin Ackx zegt op

    Beste, waar je hier langs de kust over riviertjes zonder brug moet rijden is mij onbekend en ik woon er reeds 7 jaar (ban Phu Noi ) Af en toe moet je wat uitwijken voor een berg(je) maar steeds ligt de zee in het zicht. De kleine haventjes zijn pittoresk, en er zijn mossel banken en crab kwekerijen (dat laatste nu gesloten wegens C19] Khao Kalok is ook mooi en geliefd bij windsurfers, en families die de berg daar beklimmen, die je een prachtig zicht over de zee en het strand.
    Het nationaal park begint in Ban Phu Noi met zijn mooie boottochtjes langs de mangroves en enkele bezienswaardige en mooi tempels. Phraya Nakhon cave is algemeen gekend maar er is ook de Sai cave en een Khao Daeng vieuwpoint, geeft een mooi zicht over SRY en de garnalen kwekerijen. Tip..als ze zo een garnalen vijver leeg maken, ga een kijkje nemen, gegarandeerd krijg je een portie gratis mee naar huis.
    Vergeet ook niet de Lotus velden, slechts een tiental minuten rijden (7 km) vanaf de hoofdweg.

    • Sjaak S zegt op

     Kijk eens naar wanneer Andre geschreven heeft…. in 2013. Jij reageert 9 jaar later en zegt dat je er 7 jaar woont. Dus het zou kunnen dat in de twee jaar dat jij er nog niet woonde, deze situatie veranderde… of niet soms?

 2. Sjaak S zegt op

  Voor ons is het ook een geliefd uitstapje. We wonen dicht in de buurt van Pranburi en zijn binnen twintig minuten daar aan het strand. Bij Khao Kaloke, is een groot breed strand. Op straat staan kraampjes, waar je gegrilde kip, papaya salade, drankjes enz kunt kopen. Zo nodig brengen ze je bestelling nog na op het strand.
  Wij gaan er wel eens picknicken en genieten van de namiddaguren, waarbij je schaduw kunt vinden voor de grote rots.

 3. Dir prachtige gebied heb ik reeds in 2006 ontdekt (van 2007 tot en met 2009 gewoond) en ik geef hier mijn gestalt-trainingen. In het weekend kan het ontzettend druk zijn met de mensen uit Bangkok. Wil je huisvesting aldaar dan kan ik wellicht adviseren.

 4. johanna zegt op

  ….is dit ook met openbaar vervoer te bereiken vanaf cha-am. of misschien wel per fiets

  • RobHH zegt op

   Alles is mogelijk natuurlijk als je het graag genoeg wilt…

   Je kunt met de bus naar Pranburi. Of per trein. Daar vandaan zal er vast wel vervoer zijn naar Pak Nam Pran. Maar wanneer je daar te voet aaankomt dan blijkt het plaatsje wel heel erg uitgestrekt te zijn. Te uitgestrekt om het lopend af te kunnnen.

   Ter plekke een fiets huren is dan misschien wel de beste optie. Maar verwacht geen kwaliteits-fiets. Ik heb daar alleen die ‘chinese-fietsen-met-een-mandje-voorop’-variant gezien.

   Vanaf Cha-am fietsen is natuurlijk een optie. Maar dan heb je al 60 kilometer gepeddeld voordat je maar op je bestemming bent. Doenlijk als je er een overnachting (of meerdere) aan vastknoopt. Ondoenlijk als dagtrip.

 5. Evert van der Weide zegt op

  Afgelopen juli en augustus heb ik hier verbleven ofwel Khao Kalok en dat is 4 km verder dan Pak Nam Pran. Voor het eerst ben ik gebeten door een hond, die zijn kindjes jongen beschermde. De wegen langs het strand worden in snel tempo verbeterd. Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen. Ik nodig je uit te kijken in Google Earth. Type Khao Kalok.

 6. lung addie zegt op

  Ik ben net terug van een uitstap naar Hua Hin en heb, op aanraden van een Belgische vriend, Pak Nam Pran bezocht. Het is zeker het bezoeken waard. Mooi en zeer uitgestrekt strand met er naast een goede weg. De weg naast het strand, een soort wandeldijk, werd de laatste jaren volledig vernieuwd. Er heen gaan is geen probleem. lndien je langs de Petkassem rd rijdt staat Paknam Pran duidelijk aangegeven. Ik heb het NIET moeten vragen om er te komen…. alle wegen, links van Petkassem rd naar het Zuiden toe, leiden naar de zee ha ha ha ha . Ben er verleden zaterdag geweest en het was er zeer rustig. Toffe plaats om te bezoeken.

 7. John zegt op

  Ik kom er zeker eens per week en vind het er geweldig. Heerlijk rustig op doordeweekse dagen en altijd ergens lekker lunchen voor weinig. Wanneer ik bezoek heb neem ik die mee en zonder uitzondering vragen ze zich af waarom niemand dit kent. Te ver van Bangkok voor de vakantiegangers die maar 1 of 2 weken kunnen rondreizen…. Ook rij ik vaak door naar Sam Roi Yot beach, is ook geweldig maar iets drukker.

 8. Sjaak S zegt op

  Nu ik het nog eens lees…. waar ligt Kabiab? Ik denk dat het Takiab moet zijn (ja, Thais voor eetstokjes).

  In de laatste jaren is er veel aan de kuststraat van Pranburi Beach gewerkt. Toevallig was ik er vandaag weer eens. Het is er alleen maar op vooruit gegaan in de laatste jaren.

  Soms rijden we er ’s avonds heen. Dan nemen we van thuis een paar hapjes, iets te drinken en een mat om op te zitten en gaan dan op de trappen aan de zee zitten. Je kunt ook bij de eetstalletjes hapjes krijgen. Doen we ook soms.

  De weg naar Pak Nam Pran is echter tamelijk omslachtig en eigenlijk verkeerd beschreven. Ik zal eens pogen het beter te doen…

  Je rijdt inderdaad vanuit Hua Hin naar het zuiden, over de verbrede Pethkasem Road. Dan rijd je tot aan het eerste stoplicht. Dus niet drie stoplichten zoals Joseph Jongen dat beschreef. Bij dat eerste stoplicht (om het precieser te zeggen: het stoplicht naast de hoofdingang van de Thanarat legerplaats. Daar rijd je naar links en wel tot aan de laatste (en ook eerste) kruising. Ga je weer links naar binnen en volgt de weg. Aan het einde gaat de weg naar rechts – je kunt rechtdoor, maar dan ga je weer terug naar Hua Hin. Je gaat over de spoorweg, rechtdoor en volgt de weg. Na een tijdje, beneden aan de heuvel gaat de weg rechtdoor, maar je moet naar rechts. Het is de enigste grote weg naar rechts, dus die nemen. Deze weg vervolg je weer… over de Pranburi rivier en maar verder rijden…. na een scherpe bocht naar links maakt de weg weer een rechtse draai. Dan kun je twee dingen doen: je vervolgt de weg en gaat op de grote weg naar links, of je gaat rechtdoor (aan de ingang van het mangrovewoud voorbij) en rijdt tot aan het einde van de weg, waar je dan naar rechts moet gaan.
  Beide wegen komen op de rotonde uit. Kom je van de grote weg, dan moet je rechtdoor, kom je van de weg via Mangrovewoud, moet je links afslaan. Je bent dan al in Pak Nam Pran, maar je wilt waarschijnlijk naar het strand…
  Die weg rijd je dan helemaal af, steekt een kruising over en na een paar honderd meter ben je al aan de kustweg, die je vanaf daar helemaal tot aan en verder dan Kao Kalok kan rijden.

  Een aanrader is het “Very Good Restaurant”. Iets duurder dan normaal, maar je krijgt dan ook grote porties en vooral lekker eten. Je kunt er goed Thais en ook westers eten… Dit restaurant is ook via Google te vinden.

  Trouwens sowieso, als je al Google Maps of een ander navigatie systeem hebt, hoef je deze wegbeschrijving niet eens…

  Wil je het nóg rustiger, kun je aan Kao Kalok doorrijden. Rechts ligt een tempel, vervolg de weg naar links en op de hoek aan de linkerkant ook een vrij groot restaurant met redelijke prijzen en uitzicht op zee.
  Rechts is Dolphin Bay, dat ook al flink is opgeknapt. Die weg kun je niet helemaal afrijden, want hij loopt dood. Bijna aan het einde kun je naar rechts, dan weer de eerste naar links, afrijden, aan het einde naar rechts en weer links en dan kom je al in Saam Roi Yot.

 9. Evert zegt op

  https://www.facebook.com/KhaoKalok/ Sweet memories on Khao Kalok

 10. kritikus zegt op

  Leuk dat dit bericht maar herplaatst en herplaatst wordt 😉 .
  Er zijn vele wegen om er te komen, ik ga linksaf bij de grote Tesco, daarna is het wel wat moeilijker maar mooie weg !
  Ox ken ik al vele jaren, en is zeer goed, maar nou niet echt goedkoop wat ik mee maak en lees hierboven. Bekende Thaise filmsterren hebben hier hun foto hangen, nadat zij dan eisen om voor niets te eten aldaar …
  Voor het eerst bij Very Good Restaurant geweest en geweldig!
  Het restaurant bij de vissers bootjes was mijn “geheime” plek, maar vind ik echt achteruit gaan in de loop der jaren. Je kan er nu wel zelf op garnalen vissen daar, geinig!

 11. Sjaak S zegt op

  Door Covid maatregelen hebben veel plaatsen moeten sluiten, maar er zijn in deze rustige tijd ook restaurants opgeknapt, en er zijn er bij gekomen. Very Good restaurant is niet meer aan de Beachroad, maar bestaat wel nog en het eten is er nog steeds goed. Op Google Maps staat de nieuwe locatie.
  Ik kom bijna twee keer per week met de fiets in Pak Nam Pran. We maken dan, voorbij Kao Kalok in het restaurant Baan Pal een pitstop. Daar krijg je zo ongeveer de beste koffie van Prachuab Khirikahn. Je kunt er ook prima ontbijten. Het personeel is een weinig terughoudend, maar toch is het een gezellige plaats, waar veel fietsers een pauze maken.
  Op de beachroad zijn we bevriend geraakt met Bee en Emmie, die samen een koffiehuis en Thai massage hebben. Ook daar krijg je goede koffie of een verkoelend ijsje. Mijn fietsbuddy laat zich daar af en toe de benen masseren.
  PakNam Pran is intussen ontwaakt en kan in de weekenden druk zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website