Wie van Bangkok naar Udon Thani (Isaan) vliegt zou ook een bezoek moeten brengen aan Nong Khai en de bijzondere beeldentuin Salaeoku, opgezet door de in 1996 overleden monnik Launpou Bounleua.

Leunpou liet zich voor zijn beelden inspireren door Indiase tijdschriften. De beelden van Boeddha’s, naga’s (veelkoppige slangen) en andere figuren zijn soms wel 15 meter hoog. Het hoofdgebouw bevat een kostelijke en kostbare verzameling beelden van Boeddha en Ganesh, de vierkoppige olifantsgod. Op de bovenste etage slaapt Launpou zijn eeuwige slaap. Het verhaal ging jaren dat zijn stoffelijk overschot weigerde te vergaan, maar daar wordt nu niet meer op gezinspeeld.

Sala Keoku is een indrukwekkend park vol met enorme betonnen sculpturen die zijn gebaseerd op boeddhistische en hindoeïstische mythologie. Deze gigantische, fantastische figuren weerspiegelen zowel de traditionele Thaise als Laotiaanse spiritualiteit, maar ze worden ook geïnspireerd door Sulilat’s unieke visie en filosofie. De beelden, waarvan sommige meer dan 20 meter hoog zijn, zijn zowel prachtig als raadselachtig en hebben het park tot een grote toeristische attractie gemaakt.

Een opmerkelijk aspect van Sala Keoku is dat het de visie van één enkele kunstenaar vertegenwoordigt, in tegenstelling tot vele andere religieuze sites die in de loop van de tijd door meerdere mensen zijn gebouwd en veranderd. De sculpturen stralen een diepe persoonlijke spiritualiteit uit en nodigen bezoekers uit om te reflecteren op de mysteries van het leven, de dood, en de natuur van goed en kwaad.

Video: Beeldentuin Salaeoku

Bekijk hier de video:

11 reacties op “Nong Khai – Beeldentuin Salaeoku of Sala Keoku (video)”

 1. Erik zegt op

  Doen !

  Sala Keew Ku ligt een 5 km oostelijk van de stad aan de weg naar Phon Phisai en is een bezoek waard. Er is een kleine toegangsfee. Probeer in de hete tijd in de vroege morgen te komen want je verbrandt levend. Er is een museum dat wel overdekt en koel is. En een grote visvijver met karperachtigen; nee, niet vangen, voeren mag wel….

  Nongkhai ligt een 55 km ten noorden van Udon Thani. Als je geen eigen vervoer hebt is er de trein, de bus of een taxi.

 2. gerrit jonker zegt op

  Wij zijn daar vorig jaar bij toeval gestopt en wisten niet wat we zagen.
  Het is echt fantastisch. De beelden maar ook de hele sfeer van de beeldentuin/.

  Aanrader .

  Gerrit

 3. conimex zegt op

  Zeker de moeite waard, Sala Kaew Ku oftewel Wat Khek, ik ben er jaren geleden geweest, destijds was er weinig in het Engels beschreven, ik weet niet hoe dit nu is, maar er zit een heel verhaal aan vast, destijds liep er een gids rond die het verhaal in het Thais bracht.

 4. Michel Van Windekens zegt op

  Sala Keew Ku is echt een verademing na vele bezoeken aan de “gewone” tempels.
  Er zit zoveel symboliek in de beelden dat men onwillekeurig terugdenkt aan de oude sprookjes van Grimm.
  We hebben er uren in rondgelopen, en prachtige foto’s gemaakt.
  Echt een aanrader voor wie in de streek van Nongkhai komt.

  Michel VW

 5. franky zegt op

  De toegang tot het park is slechts 20 baht voor buitenlanders. Ga er zeker eens rondwandelen en neem de tijd. Deze Laotiaanse monnik had al eerder een gelijksoortig park aangelegd praktisch tegenover hier maar dan aan de andere kant van de Mekong en dus in Laos. Ook dit z.g. Buddha Park (Xieng Khuan) is zeker een bezoek waard als je in Vientiane zit. Je vindt hier trouwens meer details gezien de fijne mozaïek. De monnik is echter door de communisten in Laos het land uitgezet en is hier in Thailand met een nieuw park begonnen. Hij ligt er ook begraven. Bekijk de enorme figuren maar volg ook eens het “pad van het leven” door via de enorme vulva (vagina) die hier echter als een mond met tanden wordt weergegeven (?) binnen te treden. Het eerste beeld dat je recht tegenover je vindt, stelt het ovarium (de eierstokken en eileiders) voor. Je bent nu dus in een vrouw beland die nu eenmaal het leven schenkt! Loop dan links (!) om en volg het complete leven als van een baby tot aan de dood. Je komt via allerlei beelden diverse stadia en zelfs herkenbare feiten in het leven tegen. Het is fantastische gewaarwording om dit op deze manier te kunnen aanschouwen! Ik ben om de 14 dagen in dit park en ik ontdek steeds weer bijzondere feiten en wetenswaardigheden ondanks dat de informatie in het Engels erg pover is. Veel Thai zijn het echter niet met de ideeën van deze monnik eens vanwege het niet volledig overeenkomen van de zuivere boeddhistische leer en zij mijden dus dit uiterst bijzondere beeldenpark.

 6. erik zegt op

  Misschien zinvol dat de redactie de naam aanpast aan de Thaise naam: sala keew ku, zoals je op de film ook ziet, al komt sala keo ku ook voor. Ik mis de ‘k’ in de naam van het artikel.

  Het bijzondere beeldenpark is helaas in slechte staat van onderhoud en dat in de 26 jaar dat ik er van tijd tot tijd kom. Reparatie aan de beelden blijft achterwege mogelijk wegens geldgebrek. Jammer van zo’n uniek project.

  • Caspar zegt op

   Misscjien moeten ze de entree gelden dan verhogen voor farang van 20 naar 200 baht dan kunnen ze het wat onderhouden maar zo slecht was het toch niet!!! dat ik de laatste keer daar was!!!
   En dat was in juni met family het is een prachtig park met leuke shops buiten het park want bedoelt meneer Erik met hij mis de K van wat????

  • Peter Sonneveld zegt op

   Dat geldt ook voor de naam van de monnik die het tempelcomplex heeft opgezet, Erik. Dit moet zijn Luang Pu Boonleua Surirat.

 7. daarzijnermeervan zegt op

  Ben er iets voor 2000 geweest en had de vraag die erik al beantwoordt-typisch Thai.
  Maar doorheen de jaren heb ik veel meer verslagen over dat soort afschrikkende tempelbeelden gezien, er moeten er tenminste 20 zijn verspreid door TH. Naast beelden zijn er nog veel meer met afschrikwekkende schilderingen. Komt overigens in andere buddist streken, zoals Tibet, ook voor. Wie weet of er daarvan een overzicht is?

 8. frans zegt op

  Als ik in Udon Thani was gingen we iedere keer ook naar de beeldentuin en de tempel in Nong khai.
  Vondt het altijd schitterend om door die tuin te lopen. Zeker de moeite waard.

 9. Berbod zegt op

  De vergelijkbare beeldentuin aan de overkant van de Mekong in Laos is veel beter onderhouden. Indien je in Vientiane bent is dit zeker een bezoek waard.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website