Je moet het een keer gezien hebben: 10.000 wensballonnen die tegelijkertijd de lucht in gaan in Chiang Mai tijdens het Loi Krathong (Yi Peng) Lantern Festival.

Yi Peng of Yee Peng is een onderdeel van het feest van het licht, een traditie in het noorden van Thailand om zo respect aan Boeddha te tonen. Yi Peng vertaald uit het Lanna, betekent 2e maand. Yi Peng wordt gehouden op de tweede volle maan van de Lanna kalender.

De wensballonnen (Khom loi/Khom Loy/Khom Fai) zorgen er voor dat pech of ongeluk verdwijnt. Daarbij is het belangrijk dat het vuur van de ballon past dooft als de ballon uit het het zicht is verdwenen.

Video: Loi Krathong (Yi Peng) Lantern Festival

Bekijk hier de video:

[vimeo]https://vimeo.com/51854122[/vimeo]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Loi Krathong (Yi Peng) Lantern Festival (video)”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Helemaal thuis in al die feestelijkheden ben ik niet, maar Loi Krathong en Yee Peng zijn bij mijn weten twee verschillende dingen.
  Bij Loi Krathong denk ik het meest aan in elkaar geknutselde miniatuurbootjes met een kaars en wierook en dergelijke, die te water worden gelaten. Dit feest zou zijn om de godin van het water te bedanken voor de neerslag in het regenseizoen. Het feest zou (oorspronkelijk) voornamelijk in zuidwest Thailand zijn gevierd, en is op de dag van de 12e volle maan volgens de traditionele Thaise lunar (maan) kalender.
  Het Yee Peng is het feest met de wensballonnen en vindt zijn oorsprong in noordwest Thailand, destijds het Lanna Koninkrijk waar Chiang Mai de hoofdstad van was, en vindt plaats op de dag van de tweede volle maan volgens de Lanna Thai kalender.
  Feitelijk vallen de beide feesten dus samen (doorgaans in november, dit jaar 3 november meen ik) en worden ze tegenwoordig in heel Thailand gevierd.
  .
  Uitgebreider en inclusief de Mae Jo festiviteiten:
  https://goo.gl/qwpWTR


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website