Een nieuw huis, welkom

Door Dick Koger
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Thailand tips
Tags: ,
30 maart 2014

Je hebt altijd mensen die iets willen toevoegen aan het culturele leven in Thailand. Zo ontstond bijvoorbeeld de prachtige houten tempel in Naklua.

In de zelfde trant blijkt er een Thais echtpaar te zijn, waarvan de man beeldhouwt en de vrouw veel geld heeft. Voldoende reden om een nieuw houten huis te bouwen. Wanneer je op de Sukhumvit bij Central Pattaya Road de fly-over naar Bangkok neemt, zie je na de spoorbaan links een aantal puntige daken. Die moet je hebben maar je kunt er alleen op een andere manier komen.

Vrienden van mij hebben dit nieuwe huis tijdens een georganiseerde fietstocht ontdekt, dus zijn zij mijn gids. Tegenover het Bangkok Hospital Pattaya heb je de Nong Yai tempel. Sla het straatje ernaast in en volg dit tot soi 8. Daar linksaf. Over de spoorbaan links aan houden en bij een pleintje met een driehoek in het midden rechtsaf, soi 12 in. Na 100 meter links een zandpad in tot je een bord met Welcome ziet. Als je dat volgt kom je er van zelf. Op de welkomsboog staat een Thaise tekst met daarnaast de Engelse woorden Welcome. Erachter ligt een trap die naar een monumentale houten deur gaat. Prachtig beeldhouwwerk. 

Achter de deur leiden trappen naar allerlei etages. Regelmatig word je geconfronteerd met vernuftig beeldhouwwerk, maar het is duidelijk dat dit waarschijnlijk nooit helemaal klaar zal komen. Temeer omdat duidelijk is dat de daken (hout maar met een leisteenachtige legging) niet weersbestendig zijn. Helemaal bovenin is een ruimte die waarschijnlijk bedoeld is als meditatie- centrum.

Rond het hoofdgebouw zijn verschillende bijgebouwen. Alles is in aanbouw en zonder zichtbaar bouwplan. Waar bij normale huizen betonnen pilaren staan, staan hier de meest uitlopende gigantische boomstammen. Soms onbewerkt, soms met prachtig houtsnijwerk.

Het plan is om van dit geheel een toeristische attractie te maken en mijn oordeel is uitermate positief. Nu is het nog gratis, maar dat zal wel veranderen. Hieronder nog een paar plaatjes, die duidelijk maken dat dit zeer de moeite waard is.

 

 

 

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Een nieuw huis, welkom”

 1. Jan en Gerard zegt op

  Ook wij hebben dit gebouw bezocht. Een tempel willen we het toch echter niet noemen. Als je er rondloopt sta je verbaasd van alles wat je ziet of denkt te zien. Want er is niks te zien, Alleen heel veel diverse soorten hout die tot een gebouw worden gevormd. Bijzonder is het wel. We horen inmiddels dat er een entre prijs word gevraagd. Maar volgens ons is deze toch echt veel te veel. Maar leuk om gezien te hebben.

 2. Janny zegt op

  Het is inderdaad geen tempel, maar er is wel degelijk een filosofisch verhaal.Neem een gids, die je het verhaal vertelt.
  Het gebouw op zich is een staaltje vakmanschap van de eerste orde, er is geen spijker aan te pas gekomen! En ga vooral ook de werkplaatsen bezoeken, fantastisch!

  • Jan en Gerard zegt op

   Het is niet aan mij het ware verhaal hierachter te vertellen, want die weet ik. Maar wilde gewoon vermelden dat het geen tempel is. Niet meer en niet minder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website