Cambodja, een mooi uitstapje vanuit Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Thailand tips
Tags: , ,
30 november 2022

Velen van ons kennen Cambodja slechts van de visa-run, maar dit buurland van Thailand heeft veel meer te bieden. Cambodja ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe wegen worden aangelegd, flatgebouwen schieten als paddenstoelen uit de grond en het toerisme is booming.

De grootste trekpleister is Angkor Wat, dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Populair zijn ook de levendige hoofdstad Phnom Penh, de relaxte badplaats Sihanoukville en het koloniale Battambang. En door de opkomst van het ecotoerisme komen ook natuurliefhebbers steeds meer aan hun trekken.

Toerisme in de lift

Dat het toerisme in de lift zit, is vooral te merken in Siem Reap, de toegangspoort tot Angkor Wat. Het toerisme in deze stad heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. De vele bars, restaurants en winkels zijn gericht op plezier maken en geld uitgeven. Begrijpelijk dat het jongeren uit het hele land trekt in de hoop een graantje mee te pikken. Met hard werken slagen velen zich aan de armoede te ontworstelen. Maar het toerisme heeft ook zijn schaduwkant. De moordende concurrentie drijft ook een groot aantal jongeren in de prostitutie.

Koh Rong island in Cambodja

Groot contrast tussen stad en platteland

Ook in en rond de hoofdstad Phnom Penh vinden grote veranderingen plaats. Kleine boeren moeten het veld ruimen vanwege de ambitieuze plannen van projectontwikkelaars. En in de badplaats Sihanoukville hebben de vissers plaatsgemaakt voor toeristen. Elders in het land gaan de moderne ontwikkelingen minder snel. Wie het platteland opzoekt, bevindt zich weldra tussen groene rijstvelden, palmbomen, ossenkarren en zwaaiende kinderen die steevast ‘hello mister’ roepen. Onderweg passeer je dorpjes met houten huizen op palen, vaak zonder elektriciteit maar wel met tv.

Herinnering aan Rode Khmer

Hoewel het 35 jaar geleden is dat Cambodja gebukt ging onder de terreur van de Rode Khmer zijn de gevolgen nog steeds voelbaar. Een van de slachtoffers vertelt hoe hij wist te ontkomen aan S-21, de beruchte martelkamer waar zich nu het Tuol Sleng Genocide Museum bevindt. Andere plaatsen die herinneren aan de gruwelijkheden van het Pol Pot-regime zijn The Killing Fields in Choeung Ek en The Killing Caves bij Battambang.

Phnom Penh

Opkomst van ‘groen’ toerisme

Voor de natuurliefhebber valt er in Cambodja genoeg te beleven. Hoewel er afgelopen decennia veel bos gekapt is, is er nog veel jungle, oerbos en mangrove. Het land telt twintig nationale parken en reservaten. Vanwege de groeiende vraag naar ‘groen toerisme’ bieden steeds meer organisaties programma’s die variëren van begeleide wandel-, fiets- en kanotochten tot verblijf bij de mensen thuis. Deze vorm van community-based ecotoerisme zorgt niet alleen voor inkomsten voor de lokale bevolking, het draagt tevens bij aan natuurbehoud. In plaats van met illegale houtkap en stroperij verdienen ze nu hun geld met het beschermen van de natuur.

Geheel vernieuwd: Het boekje TE GAST IN Cambodja

Wil je meer weten over Cambodja? Dan is het boekje TE GAST IN Cambodja een aanrader. Journalist Ate Hoekstra, die sinds een jaar in Cambodja woont en Ed Caffin, Peter Gutter, André Ruys bieden in TE GAST IN Cambodja de reizigers een uniek kijkje achter de schermen. Behalve reisverhalen bevat deze uitgave praktische reisinformatie, een woordenlijstje en boeken- en filmtip.

Meer informatie: www.tegastin.nl

18 reacties op “Cambodja, een mooi uitstapje vanuit Thailand”

 1. Rick zegt op

  Ik denk dat voor veel Nederlandse toeristen Cambodja bijna net zo populair als Thailand kan worden met Bangkok als internationale hub.
  Hier nog geen massa Chinezen,Russen,Indiers,Arabieren de boel min of meer verpesten.
  En een land wat nog vrij puur is ik dicht Cambodja een goede toekomst tegenmoet omdat de prijzen er nog echt laag zijn ook voor productie werk.
  En het onbekende dat snel ontdekt zal worden door de toerist die niet als 1 miljoen andere Nederlanders alleen de highlights van Thailand wil zien.

  • Lung addie zegt op

   Beste Rick,
   uw reactie is van 2013 en ook jij had toen geen glazen bol waarin je de toekomst kon zien.
   “Hier nier geen massa Chinezen…….’
   Ga nu eens kijken in Sihanoukville: daar ga je nog heel weinig Cambodjaanse mensen vinden, enkel nog Chinezen. Ik ben een 8 maal keren daar geweest op bezoek bij een Belgische vriend welke in Sihanoukville woonde. De eerste maal was in 2012 en toen reeds waren zowat alle grootwarenhuizen in Si’ville in handen van Chinezen.

 2. Wim zegt op

  Hallo, misschien is dit ook interessant om te wetenhet Battambangresort in Cambodja gerund door een NL stel.Check it out on info@battambangresort.com of http://www.battambangresort.com
  Echt een prettige plek om te verblijven.

  • David Hemmings zegt op

   Tevens prima hotel in Sihanoukville 3 minuten stappen van strand , ook uitgebaat door Nederlander: Rotterdammer , prima hotel met overvloedig ontbijtbuffet inclusief kaas en sauceizebroodjes , muisjes heb ik niet op gelet als Belg …….Bekijk de video op de site ..http://www.orchidee-guesthouse.com/

  • Lies zegt op

   Ja hoor een geweldig resort,wij zijn er al 3xgeweest en dat is zeker niet de laatste keer.je kan van daar uit hele leuke dag trips maken die verzorgt worden vanuit het resort.inderdaad Jan is Nederlands maar zijn lieve vrouwtje Phary is Cambodjaans,echt geweldige mensen met geweldig personeel.zeker de moeite waard om te boeken.

  • Lies janssen zegt op

   Battambangresort is inderdaad een geweldige plek om er te verblijven,wij zijn er drie keer geweest en zou er zo weer naar toe gaan,zij organiseren hele leuke trips voor heel weinig geld en de eigenaars Jan en Parhy zijn geweldige mensen,ook kan je er heerlijk eten en de kamers zijn best wel lux.dus echt een aanrader.

  • Lies janssen zegt op

   Ik kan je verzekeren dat je echt geen beter en gezelliger resort zult vinden…3x daar geweest en het blijft ons favoriete resort….Echt geweldig in alle opzichten.

 3. dyna zegt op

  ik ben net 4 maanden in Cambodia geweest . Het land onderscheidt zich geweldig van thailand. wellicht iets te gewillig en beleefd. Wie herinert zich niet de weg van Poipet naar Siem Reap- een uur of 4 /5 over hobbelige wegen nu een redelijke Nationale Highway . Siem Reap heeft vele internationale Hotels – restaurants blijven achter ,wel heel veel heerlijke en zeer goedkope Khmerrestaurants waar je voor 4 dollar een fantastische hoofdmaaltijd krijgt geserveerd ,maar ook is Siem Reap nog steeds erg arm die geweldige contrasten veroorzaken. Siem Reap’s water en energiestructuur blijft achter bij alle 5 sterren Hotel . Er er zijn zeer veel en zeer goede !
  Pubstreet is gelukkig geen Walking Street -maar een gezeliige zeer drukke eet en drinkstraat en wat te denken van de geweldige Khmerdisco HIP HOP . Zeer origineel!
  Sextoerisme is er maar gematigd !

  • Eric Donkaew zegt op

   Ik was enkele maanden geleden met mijn vrouw in Siem Reap en vooral ook de Pub Street vonden we heel gezellig. Er is een groot verschil met Thailand: de Franse ‘jeu’. Je hebt er écht gezellige terrasjes. En de mensen die er komen: vooral Australiërs. Backpackers, maar ook wat oudere, meer gesettelde mensen. Uitstekend publiek!

 4. Harrie janssen zegt op

  Ja hoor Cambodja is heel leuk om naar toe te gaan,vooral de kanten van Battambang is de moeite waard.Echt nog heel mooie natuur,en als je die kant uit gaat raad ik je aan zeker in Battambang resort bij Pharry en jan te logeren,echt een geweldig echtpaar wat heel veel voor de gasten organiseert.het is een heel mooi resort,er zijn 10 bungalows in totaal dus klein schalig maar heel mooi.

 5. Piet zegt op

  Ik was gisteren nog in Angkor Wat en uiteraard tijdens de avonduren in Pub Street..begin van het Nieuwe jaar wordt daar gelukkig gevierd met kalk en niet met watergooien heel de Pub street wit leuk gezicht
  Wat mij verder opviel in deze tegenhanger van Walking Street…veel relaxter…veel meer jonge mensen …veel gewone buitenlandse stellen ..man en vrouw …zag nauwelijks de bekende oudere mannen met de te jonge vriendinnen …tevens ook groot gebrek aan dikke bierdrinkende ouwe knarren …geen ladyboy gezien
  Was echt een relaxte verademing…hoop dat het nog lang zo mag blijven maar helaas zijn wij “touristen” goed in veranderen…prijzen voelen beter aan dan in Thailand en Khmer voedsel valt best te pruimen…ook hoef je niet bang te zijn zonder vervoer te zitten ..de kleine 4-persoons tuk-tuk zijn overal aanwezig en voor zeer redelijke prijs….alles bij voorkeur in US$….maar je bent wel heel snel door je 1$ biljetten heen en de grotere flappen zijn slecht te wisselen en meestal geven ze plaatselijke pecunia’s retour
  In nood kon ik mijn bahtjes ook kwijt maar bij de lokale wisselkoers moest ik even slikken hhh
  Ik ga beslist weer een keer terug om meer van Cambodja te zien ….leek op Thailand zoals ik me dat 40 jaar geleden herinner
  Piet

 6. Freddy Van Cauwenberge zegt op

  ik ben nu al tweemaal naar Cambodja geweest en plan nu mijn derde reis. Het is een echte aanrader. Siem Reap, Angkor, Phnom Penh, Sihanoukville…Nu zou ik naar Battambang gaan. Het eten is overal waar ik geweest ben erg lekker en goedkoop. De ” Quai Sisowath ” in Phnom Penh biedt tal van lekkere goedkope restaurants. Heerlijk was de barbecue seafood op het strand van Sihanoukville. Ik heb daar de heerlijkste Tom Yam Goong ooit gegeten , niet té spicy zodat al de smaken van de kruiden en de zee tot recht kwamen .De Cambodjanen zijn ook zeer vriendelijk en gastvrij . Maar de sfeer is toch helemaal anders dan Thailand. Het viel mij op dat er vooral veel jonge toeristen zijn . En enorm veel rugzaktoeristen. Ook opvallend, er zijn veel Amerikanen, Fransen ( ex-kolonie ) , Chinezen, Vietnamezen, Italianen enz…maar amper Belgen en Nederlanders. O ja ; Angkor en de Killing Fields zijn echt indrukwekkend.
  Freddy

 7. lung addie zegt op

  Ben een zevental keren in Cambo geweest en vind het er heel goed toeven. Enkel nog de wegeninfrastructuur op niveau brengen en ze zullen veel toeristen van Thailand afpikken. Nu verliest een mens er veel tijd bij de verplaatsingen, doch er wordt aan gewerkt heb ik de laatste keer opgemerkt.
  Wat aangeboden farangfood betreft, is niet te vergelijken met wat doorgaans in Thailand aangeboden wordt, de invloed van de vroegere aanwezigheid van de Fransen is duidelijk merkbaar in de keuken .

  lung addie

 8. john zegt op

  Vorige maand 1 maand rondgereisd met mijn eigen wagen in Cambodia . Ik ben vertrokken uit Thailand met de wagen samen net nog een koppel naar Cambodia . Het is een prachtig land waar nog enorm veel mogelijkheden zijn . We hebben bijna alle provincies aangedaan , zelfs tot aan de vietnamese grens . De bevolking is zeer vriendelijk en het is er niet gevaarlijk .Het is een land in volle bloei en expansie . Het is er ook 30 procent goedkoper dan Thailand en alles is er ook verkrijgbaar . 4250 km rond gereden met de wagen en 1 maal politie controle gehad . Wat toch mee viel in vergelijking met Thailand .
  Een aanrader Cambodia …..misschien in de toekomst daar gaan wonen want thailand wordt te westers ( er komen ook al veel regeltjes en wetten ) en te duur voor sommige mensen !
  John

 9. Dee zegt op

  Cambodia/ Siem Reap, ik wil er zo terug naartoe. Niet alleen omdat ik bij mijn neef kan logeren in “The Rose Apple” , maar vooral omdat ik na 15 jaar reizen naar Thailand het zo wel al een beetje gezien heb ( maar het altijd heel graag heb gezien 🙂 )
  Siem Reap heeft ondertussen een heel nieuwe ( voorlopig nog niet drukke) luchthaven. Ik laat er me steevast ophalen door mijn neef en we rijden dan in een kwartiertje op zo naar zijn B & B waar ik steeds een Duvel aangeboden krijg. Heerlijk toch !
  Siem Reap is constant in verandering, maar blijft, buiten de grote hotels nog steeds authentiek. Toch leuk om ‘s avonds een wandelingetje te maken van The Rose Apple naar Pubstreet of gewoon eens langs de rivier te slenteren.
  overdag de brommer op en tussen de rijstvelden op verkenning. Langs de weg even stoppen voor een ‘cafétithecootakaa’ ofte een icecoffee en genieten van de omgeving. Als je in Siem Reap de hoofdweg en het spitsuur ontwijkt is het lekker tuffen met me brommer, maar ook fietsen in de omgeving is zalig!
  Uiteraard moet je alle tempels in de buurt gezien hebben,…en niet alleen Angkor Wat. Doe dit best niet met de fiets ( dit hou je maximum één dag vol) maar huur een tuktuk, Vraag het bij Tim en Ohn, ze hebben vaste tuktukdrivers die goed engels spreken.
  info bij http://www.theroseapple.com/html/

 10. Bert Schimmel zegt op

  Als je de tempels bezoekt, vergeet dan de Bantay Srey niet, het is een klein tempeltje die een eindje buiten Siem Reap ligt. Het beeldhouwwerk is werkelijk schitterend. Google er maar eens op.

  • Ingrid zegt op

   Hebben deze tempel bezocht afgelopen week en dit is inderdaad een van de mooiste kleine tempels in de omgeving, vooral omdat ze het de “vrouwen tempel” noemen. Absoluut de moeite waard.

 11. Ingrid zegt op

  Wij zitten op dit moment in Cambodja en het is de eerste keer maar beslist niet de laatste. De bevolking is erg vriendelijk en ik hoop dan ook dat dit zo blijft en niet dat ze door het massa toerisme veranderen zoals is gebeurd in Thailand. We zijn hier nu in totaal voor 3 weken maar als we van tevoren hadden geweten hoe relaxed het hier er aan toe gaat hadden we langer gebleven. Zitten nu in Siem Reap volgende keer Sihanoukville erbij en zo elke keer meer ontdekken van dit vriendelijke land. Gaan volgende week terug naar Thailand en hoop dat dat geen tegenvaller wordt na Cambodja.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website